Türkiye´de Avrupa Umudu

Türkiye´de Avrupa Umudu

Savaştan kaçan Suriyelilerin akın ettiği Gaziantep´te Almanya´nın kapılarını açtığını duyurması mültecileri Avrupa´ya doğru yola çıkmaya teşvik ediyor. Suriyeli mültecilerin Türkiye´den sonra göç yolundaki ikinci aşama olan Avr

 

Hala Kodmani

Savaştan kaçan Suriyelilerin akın ettiği Gaziantep´te Almanya´nın kapılarını açtığını duyurması mültecileri Avrupa´ya doğru yola çıkmaya teşvik ediyor.

Gaziantep´te Hassan ailesi, Türkiye´de bulunan tüm Suriyeli mülteciler gibi yazın acı dizisi haline gelen 'Avrupa´ya ulaşmaya çalışan Suriyelilerin kâbus yolculukları'nı Arapça yayın yapan haber kanallarından izliyor. 'Böyle bir maceraya atılmak için insanlar çok çaresiz olmalı.' diyen evin hanımı, avukat eşi ve altı çocuğundan ikisinin çalışıp aileye bakabiliyor olmalarına şükrediyor.

Ülke genelindeki iki milyon Suriyeli mültecinin 400 binini ağırlayan Gaziantep´te Avrupa´ya gitme konusu tüm akıllarda ve sohbetlerde. Avrupa´ya gitmenin çeşitli yolları, maliyeti, şartları ve ülkeler hakkında bilgiler paylaşılıyor ve lazım olabileceği düşünülerek 'dürüst tacirlerin' irtibat bilgileri cüzdanlarda saklanıyor. Göç etme fikri artık bütün çevreler ve bütün yaş gruplarında duyuluyor. 24 yaşındaki Muhannad, Halepli bir ailenin yaşları 10 ila 14 olan üç çocuğunun bütün yıl Gaziantep´teki konfeksiyon atölyelerinde çalışıp para biriktirdiğini ve geçen ay gidebildiklerini anlatıyor. Kendisi de İslam Devletinin kontrolü altındaki Deyr el-Zor´daki ailesini kurtarabilmek için sığınmacı statüsüyle Almanya Konsolosluğuna yaptığı başvurunun cevabını bekliyor. Almanya´ya yerleşip mühendislik eğitimine devam etmek istiyor.

Derin Nedenler

Suriyeli mültecilerin Türkiye´den sonra göç yolundaki ikinci aşama olan Avrupa´ya yönelik göç hareketleri bu yaz hızlandı. Türk yetkililer, sadece temmuz ayında 50 bin kişinin Akdeniz´de yüzlerce bota akın ettiğini kaydediyor. Bu tehlikeli geçişlere en elverişli zamanın yaz dönemi olmasının dışında daha derin nedenler getirilebilir. Öncelikle savaşın beşinci yılında çözüm umudunun kaybolması Suriyelilerin başka yerlerde gelecek arayışına girmelerine neden oldu. iki-üç yıldır Türkiye´de olanlar, evlerine dönebilmek için bir şeylerin düzelmesini beklemeyi bıraktı.

Uygun ağırlama koşullarına rağmen -her hâlükârda komşu ülkelerden çok daha iyi koşullar bunlar- Türkiye´deki Suriyeliler özellikle maddi anlamda güvencesiz bir hayat yaşıyor. Hayat, kiralar pahalı. Mülteci barınma merkezlerinin dışında yaşayanların yüzde 85´i nadiren iş bulabiliyor veya düşük ücretle çalışıyor. Tüm sıkıntıları geride bırakıp uzakta yepyeni bir hayata başlama fikri, artık ulaşılabilir görünmesi sebebiyle de daha çekici geliyor. Avrupa´ya göç yollarının açılması Suriyelileri teşvik ediyor.

Coşku Seli

Göç adayları, Bodrum plajında ölü bulunan küçük Kürt çocuğun fotoğrafının birlikte yarattığı uluslararası seferberlikten önce de yaz boyunca Avrupa´nın kale duvarlarının mülteci akınının baskısıyla yıkıldığını gözlemledi. Almanya´nın Suriyeli mültecilere yönelik açıklamaları ise Gaziantep´teki bütün kahvehane ve parklarda duyuldu.

Almanya´nın mültecileri Avrupa Birliği´nde ayak bastıkları ilk ülkede sığınma talebinde bulunmalarını öngören Dublin Sözleşmesi´ni askıya alma kararı, Yunanistan aşamasında takılan çocuklarının aileleriyle birlikte Avrupa´ya gidebilmeleri için bileziklerini satan bir anneanneyi 'tacirlere verilmeyecek 3 bin avroluk tasarruf' diye sevindiriyor. Almanya Başbakanı Merkel, Suriyelilerden teşekkür mektupları alıyor ve popülaritesi tavan yapmış durumda. Almanya artık hiç gitmeyi düşünmeyenlerin bile ilgisini çekiyor.

Daha İyi Bir Dünya

Yolculuğun riskleri, medyaya yansıyan acı haberlere rağmen cesaretleri kırmıyor. Amaçlarına ulaşan on binlerce mülteci arasında ölü sayısı yüzde 5´i aşmıyor. Hava saldırılarından, evlerinin yıkımından veya bomba yüklü araç patlamalarından sağ kurtulan Suriyeliler bu oranı önemsemiyor. Anwar adlı bir Suriyeli mülteci, 'Bu yolculuk elbette ki kâbus gibi ancak sonrasında daha iyi bir dünyada uyanıyoruz oysaki Suriye´de sonu görünmeyen bir kara tünelde gibiyiz.' dedi.(Fransa, Liberation - 08 Eylül 2015)



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor