Türkiye´nin ´Değerli Yalnızlığı´ ve Yunanistan´ın Çok Taraflılığı

Türkiye´nin ´Değerli Yalnızlığı´ ve Yunanistan´ın Çok Taraflılığı

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis, 17 Mayıs´ta ABD Kongresi´nde yaptığı önemli bir Türkiye karşıtı konuşmasında, Meclis üyelerini sınır ihlalleri nedeniyle Türkiye´ye F-16 vermemeye ve Kıbrıs konusunda daha sert bir tavır alm

 

Konuşmanın yapılacağı yerin önemi göz önüne alındığında - Aralık 2020´de ABD´nin Türk savunma sanayisine yönelik CAATSA yaptırımlarının gölgesinde - Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sessiz kalmamayı seçti ve Türkiye ile ikili üst düzey stratejik konsey anlaşmasını iptal ettiğinde sert yanıt verdi. Erdoğan ayrıca Yunanistan başbakanıyla diplomatik kanalları kapattı ve onu kişisel ilişkilerinin iyi doğasına ihanet etmekle suçladı.

Bugün, Türkiye ve Yunanistan, tarihsel rekabetlerinin yanı sıra, Doğu Akdeniz ve Adalar Denizi´ndeki deniz egemenliği sorunları, Ayasofya´nın statüsü, azınlıklar ve Kıbrıs sorunu gibi kronik anlaşmazlıklardan muzdariptir. Türkiye, bilinen bu sorunlara ek olarak, Türkiye´nin terörist olarak nitelendirdiği FETÖ´ye bağlı darbecilerin Yunanistan´dan iadesini talep etti. Ayrıca Türkiye´den Yunanistan´a bir mülteci akını oldu. Bu yeni engeller ikili ilişkilere meydan okuyarak ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla bu sorunları diyalog yoluyla çözmeye çalışırken, aynı anda hem Ankara hem de Atina silahlanma yarışına girerek birbirlerini caydırmaya çalışıyor.

1952´den beri NATO ittifakının üyesi olmalarına, 19. ve 20. yüzyıllarda birbirlerine karşı bağımsızlık savaşları vermiş olmalarına ve 1974 Kıbrıs Savaşı´nda dolaylı karşı karşıya gelmelerine rağmen, hem Ankara hem de Atina kendilerini potansiyel ulusal güvenlik tehditleri olarak görmeye devam ediyor. .

Bu gerginliğe rağmen, Ukrayna´daki savaş, ilişkileri çözmek için önemli bir fırsat olarak görüldü. Nitekim geçen Mart ayında İstanbul´da gerçekleşen Erdoğan-Mitsotakis zirvesi beklentilerin ötesine geçti. Her iki liderin Avrupa´nın enerji güvenliği konusundaki sorumluluklarına ilişkin açıklamaları, AB´nin fosil yakıtlar için Rusya´ya olan bağımlılığını azaltabilecek potansiyel bir enerji ortaklığı kurmanın ilk somut adımı olarak algılandı.

Buna rağmen, Ege Denizi ve Doğu Akdeniz´deki deniz sınırlarında kronik anlaşmazlıklar nedeniyle ivme korunamadı. Örneğin, Yunan adalarının Türkiye anakarasına yakınlığı nedeniyle Ankara, 1982 Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi´ne (UNCLOS) taraf olmamıştır. Gerçekten de, Türkiye´nin UNCLOS´u tanıması, Ankara´nın hem Ege Denizi´ndeki hem de Doğu Akdeniz´deki egemenliğini Atina lehine büyük ölçüde daraltabilir. Bu nedenle, bir devlet politikası olarak Türkiye, Yunanistan´ın UNCLOS´a dayalı karasuları iddialarına karşı çıkmaktadır.

Türkiye, bu zorluğun üstesinden gelebilmek için 2019 yılında, önce Amiral Cem Gürdeniz tarafından ortaya atılan ve daha sonra istifa eden Amiral Cihat Yaycı tarafından geliştirilen 'Mavi Vatan' (Mavi Vatan) Doktrini´ni resmi olarak benimsemiştir. Buna göre, Türkiye, Lozan Antlaşması (1923) ile kurulan statükoyu reddederek, onun yerine, “diğer kıyıdaş devletlerle eşit mesafe” ilkelerini izleyerek, Türk ve Yunan anakaraları arasındaki orta çizgiyi çizen yeni deniz sınırları ile değiştiriyor. ”

Türkiye, deniz anlaşmazlığına bu şekilde bakarak, aslında bir dizi Yunan adasını Türk karasuları içinde birer anklav haline getirecektir. Bu bildirgeye ek olarak, Türk deniz ve hava kuvvetleri karadaki varlıklarını ve deniz alanlarının tartışmalı niteliğini vurgulamak için rutin 'güç gösterme' misyonları yürütürken, Yunanistan´ın kendi gerçeklerini yaratmasını engellemeyi amaçlamaktadır.

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, Yunan bakış açısına göre bu misyonlar ve 'Mavi Vatan' doktrini, adaları üzerindeki Yunan egemenliğinin açık ihlali olarak kabul ediliyor. Ayrıca, adanın kuzey kesiminin Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından işgal edildiği 1974 Kıbrıs Savaşı´nın gölgesinde, Yunan adalarına yönelik potansiyel bir Türk saldırısı algısı, Atina için somut bir ulusal güvenlik tehdidi olarak değerlendirilmektedir. Bu, özellikle Türkiye ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (GNA) arasında 2019´da imzalanan deniz sınırlandırma anlaşmasının ardından doğrudur. Bu anlaşma, Yunan ve Kıbrıs´ın karasuları taleplerini ve münhasır ekonomik bölgelerini (EEZ) baltaladı. Yunan perspektifinden adalara yönelik tehdit daha da belirgin hale geldi.

Diğer Yunan adaları ile birlikte Meis´in Doğu Akdeniz´deki stratejik konumu, Türkiye ile Yunanistan arasındaki en önemli anlaşmazlığı oluşturmaktadır. Bu küçücük adanın varlığı sayesinde Yunanistan, karasularının neredeyse Türk anakarasına kadar uzandığını iddia edebilir. Öte yandan Türkiye, Doğu Akdeniz´deki 1.577 km´lik kıyısı ile bölgedeki en uzun karasuları üzerinde hak iddia ediyor. Yunanistan´ın Türkiye kıyılarına sadece 1,5 km, Yunanistan anakarasına ise 600 km uzaklıkta bulunan Meis ​​ile ilgili güvenlik endişeleri nedeniyle Yunanistan, adaya askerlerini konuşlandırdı. 1947 Paris Barış Antlaşması´nın 14. maddesinin temel yorumuna göre askerden arındırılmış olarak kalması gerekiyordu. Bu konuşlandırmayı düşmanca bir davranış olarak gören, Bu sadece Atina´nın tartışmalı kararını haklı çıkarmaya hizmet etti. Son zamanlarda, 7 Haziran´da Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan´ın Ege Denizi ve Doğu Akdeniz´in militarize edilmiş adaları üzerindeki egemenliğini sorguladı.

Mevcut diplomatik kriz, deniz toprak iddiaları ve hava sahası ihlallerinden kaynaklanırken, aslında 2020´de Türkiye, Suriyeli, Afgan ve Pakistanlı mültecilerin Yunanistan sınırını geçmesine izin vererek İpsala-Kipi sınır kapısında Yunanistan´ın egemenliğine de meydan okudu. Yunan sınır muhafızları bu girişimi engelledi ve Türkiye, COVID-19 salgınının patlak vermesi nedeniyle mültecileri sınırdan çekip geri gönderme merkezlerine geri göndermek zorunda kaldı. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, sınır boyunca silahsız mültecilerle yaşanan çatışma, Atina´yı bu senaryonun tekrarı için gerekli hazırlıkları yapmaya itmişti. Atina, 40 km uzunluğundaki sınır çitini 120 km´ye çıkarmaya karar verdi.

Bu tür sınır ihlali girişimleri, Atina´nın AB sınırlarını koruduğunu söyleyerek Yunan hükümetine AB´nin kapısını çalması için gerekli bahaneleri sağlıyor. Yunanistan, AB´yi Yunan-Türkiye gerilimine dahil etme stratejisini sürekli olarak uygulamıştır. Bu oyun planı esas olarak Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ve onun Yeni Demokrasi Partisi tarafından benimsendi. Atina, Türkiye´yi keyfi bir şekilde uluslararası hukuka aykırı hareket eden bir ülke olarak etiketlemenin yanı sıra, Ankara´ya karşı uluslararası bir koalisyon oluşturmak için bu stratejiyi kullanıyor. Almanya Başbakanı Olaf Scholz´un 1 Haziran´da yaptığı son açıklamalarda itidal çağrısında bulunması ve Türkiye´yi Yunanistan hava sahasını ihlal etmemeye ve AB´nin toprak bütünlüğüne saygı duymaya çağırması bu politikanın dikkat çekici bir sonucu olarak görülebilir.

Ankara, diplomatik kınamaların yanı sıra Yunanistan´ın hasımları Libya, Kuzey Makedonya, Arnavutluk ve Azerbaycan ile birlikte 'Efes 2022' (Efes) askeri tatbikatını başlatarak Atina´ya kaslarını göstermeyi de tercih etti. Bu askeri tatbikat Yunanistan´da Türklerin Yunan adalarını işgal etme hazırlığı olarak görüldü. Durum daha da tırmandı.

Atina´da olası bir Türk işgalinin yarattığı endişe arttıkça, Yunanistan Cumhuriyeti ABD´ye olan bağlılığını derinleştirdi. Bu yakınlaşmada kuşkusuz Türkiye´nin ABD´den kademeli olarak kopması ve dış politikadaki uyumsuz duruşu etkili olmuştur. Yunanistan, ABD´nin topraklarında yeni askeri üsler açmasına izin vererek, Türkiye´nin stratejik öneminin yerini almasını sağladı. Amerikan-Yunan karşılıklı savunma işbirliği anlaşmasının ardından 2019´da askeri üslerin açılışı ve Amerikan birliklerinin sınır kasabası Dedeağaç´a konuşlandırılması Ankara´da iyi karşılanmadı. Pek çok Türk endişeyle ABD birliklerinin Yunanistan´a Rusya´yı kontrol altına almak için mi, yoksa gerçekten Türkiye´ye karşı mı konuşlandırıldığını sormaya başladı. Bu atmosferde, Türk Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu geçtiğimiz günlerde Amerikalı mevkidaşı Antony Blinken´i 'ABD´nin dengesini Yunanistan lehine yitirdiği' için eleştirdi.

Gerçekten de, Mitsotakis´e ve Scholz´un son açıklamalarına ABD Kongresi´nin açık desteği, Atina´nın çok taraflı stratejisinin Türkiye´nin ´Kıymetli Yalnızlığı´ karşısında ne kadar etkili olduğunu kanıtladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın sözcüsü İbrahim Kalın tarafından kavramsallaştırılan Kıymetli Yalnızlık dış politika doktrini, Türkiye´nin dış politikasını İslami-ahlaki değerlere göre -Ankara´nın acil çıkarları pahasına- ayarlamasını gerektiriyor ve bu da kaçınılmaz olarak “ahlaksız devletler” ile ilişkilerinin gerilemesine yol açtı.

Türkiye´nin Tahran´ın nükleer programı konusunda Rusya, Çin ve hatta İran´la yakınlaşmasında ABD ve Batı´nın çıkarlarını tehlikeye atan bağımsız dış politika doktrini kuşkusuz ABD ve AB´yi Yunanistan lehine 'dengesini kaybetmeye' itmiş olabilir. Yunanistan, Doğu Akdeniz ve Ege Denizi´ndeki deniz iddialarından geri adım atmayı reddetmek için bu yeni desteği temel alabilir.

Türk perspektifinden bu yıpratıcı duruş, Türkiye´yi denizlerde boğma girişimi olarak değerlendiriliyor. Bu nedenle müzakere masasında istediğini elde edemeyen Ankara, karadaki askeri gücünü kullanarak Atina´ya sinyaller göndermeye çalışıyor. Bu güç gösterisi diğer tarafta Yunan adalarını işgal etme tehdidi olarak kabul ediliyor ve bu da ilk etapta Türk anakarasına yakın adaların askerileştirilmesine yol açtı. Kuşkusuz, Yunan askerinin Türkiye kıyılarındaki adalara konuşlandırılması Ankara´da alarm zilleri çalıyor ve bu eylemi yakın zamana kadar Yunan adalarının rejimini düzenleyen Lozan Antlaşması ve Paris Anlaşması´nın açık ihlali olarak görüyor.

Kısacası, hem Atina hem de Ankara, ulusal düzeyde hiçbir tarafın lehine olmayacak bu kısır döngüden muzdariptir. Bu arada Yunanistan´ın çok taraflı stratejisine dayalı diplomatik üstünlüğü, Ankara´nın ´Kıymetli Yalnızlığı´ndan daha iyi sonuçlar verdi. Doğu Akdeniz´deki bu son destan, bizi, Türkiye´nin acil ulusal çıkarlarını korumak için Batı ile arasındaki çitleri düzeltmesi gerektiği sonucuna götürüyor. Batı yanlısı bir dış politika benimsemenin, ülke içindeki kamuoyunun onayını artırmadığı açıktır; ancak Türkiye Cumhuriyeti´nin milli güvenliğinin korunması için gerçekten gereklidir. Bu kritik adım atılıncaya kadar, özellikle Türkiye´nin tarihi rakibi Yunanistan ile artan gerilim nedeniyle, Cumhurbaşkanı Erdoğan bu sürtüşmenin en büyük kazananı olarak taçlandırılacak gibi görünüyor.

Kaynak: https://dayan.org/content/turkeys-precious-loneliness-vs-greeces-multilateralism



Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Rusya, Ukranya'nın en büyük özel elektrik şirketine saldırdı

İsrail ordusu Halep'i vurdu: 38 kişi öldürüldü

Türkiye’nin iç sorunu bir PKK’dan Avrupa’nın sorunu bir PKK’ya

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Yükleniyor