Türkiye´nin Doğu Akdeniz´deki Yunan Baskısı ile mücadelesi

Türkiye´nin Doğu Akdeniz´deki Yunan Baskısı ile mücadelesi

Son haftalarda, Doğu Akdeniz´in sularında, enerji kaynakları üzerinde basit bir rekabet gibi görünen bir şeyin tetiklediği gerginlikler artıyor.

 

Türkiye, araştırma gemisi Türk Donanması´nın savaş gemileri tarafından yoğun bir şekilde korunan agresif bir gaz arama çabası yürütüyor. Rakip Yunan gemileriyle temaslar oldu ve üçüncü bir NATO ülkesi olan Fransa, Yunanlıların yanında yer alarak müdahil oldu.

En son, Birleşik Arap Emirlikleri´nden (BAE) az sayıda F-16 savaş uçağının Yunan mevkidaşlarıyla tatbikat yapmak için Girit´teki bir hava üssüne konuşlandığı açıklandı. Görünüşe göre bu rutin bir dağıtım.

Peki burada neler oluyor? Gerilimler sadece gaz kaynaklarıyla mı ilgili? Görünüşte uzak ülkeler neden içeri çekiliyor? Ve Doğu Akdeniz´in giderek kötüleşen bir jeo-politik kutuya dönüşme riski nedir?

Olan şey tehlikeli, karmaşık ve bölgedeki mevcut fay hatlarını şiddetlendirme tehdidinde bulunuyor.

Daha iddialı bir Türkiye

Gaz arama acil neden olsa da, sorunun kökleri çok daha derinlerde yatmaktadır. Elinizde, Yunanistan ile Türkiye arasında uzun süredir devam eden bir çatışmanın yeni bir bağlamda yeniden canlanması.

 

Buna bağlı olarak, çok daha iddialı bir Türkiye´yi diğer birçok oyuncuyla karşı karşıya getiren bölgesel veya jeo-stratejik bir rekabetiniz var. Bu mücadelenin savaş alanı, Libya´dan Doğu Akdeniz´in suları boyunca Suriye´ye ve ötesine uzanıyor.

Gerginlikler gerçek ve büyüyor. Kaygılardan biri, ülkeler Ankara´nın bölgesel emellerine karşı muhalefetlerinde birleştikçe, Türkiye´nin kendisini daha izole hissetmesidir. Bu, her zamankinden daha iddialı hale gelme riskini taşır.

Doğu Akdeniz´deki gerilimler aynı zamanda bölgede başka bir kaymanın da altını çiziyor: ABD´nin gücünün azalması ya da belki daha doğru bir ifadeyle, Trump yönetiminin orada olup bitenlere yönelik stratejik ilgisinin azalması.

Başkan Donald Trump, gelişmiş Rus karadan havaya füzeleri satın almasının ardından Türkiye´yi F-35 savaş uçağı programından askıya aldı. Ancak, NATO içinde, Suriye´de ve başka yerlerde ABD politikası için yarattığı soruna uyması için Türkiye üzerinde gerçek bir tutarlı ABD baskısı olmadı.

Açık bir ABD eyleminin yokluğunda Almanya, Yunanistan ile Türkiye arasında arabuluculuk yapmaya çalıştı ve Fransa daha açık bir şekilde Yunanlıların tarafında yer aldı.

O halde gerilim alanlarını tek tek ele alalım:

 

Enerji

Bir düzeyde her şey gazla ilgili. Bölgedeki birçok ülke ya önemli gaz sahaları buldu ya da onları bulmak için aktif olarak araştırıyor. Bunun çok karışık sonuçları olabilir. Bir yandan, deniz sınırlarının çizilmesi, kimin hangi denizaltı topraklarına sahip olduğu vb. konularda süregiden savaşlarla ulusal rekabetleri hızlandırır.

Gerçekten de, ilgili hakları tanımaya yönelik anlaşmalar, gerilimde artışa neden oldu. Geçen yıl Türkiye, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (GNA) ile bir deniz anlaşması imzaladı ve Yunanistan´ın ekonomik bölge olarak gördüğü bölgelerde yenilenen gaz arama çalışmalarına başladı.

Gerginlikler başladı. Bu ayın başlarında, Yunanistan ve Mısır bir deniz sınırı anlaşması imzalayarak Türkleri öfkelendirdi, keşif çabalarını yeniledi ve deniz konuşlandırmalarına yol açtı.

Ancak ilginç olan şu ki, enerji araştırmaları neredeyse kaçınılmaz olarak gerilimi artırıyor ve uzun vadede bölgesel bir hava ve deniz silahlanma yarışını körükleyebilirken, bu gazın ekonomik faydalarının gerçekleştirilmesi için ortak eyleme ihtiyaç duyulacak.

Boru hatları ve diğer savunmasız altyapılar oluşturulmalıdır. Bunlar, örneğin önemli Avrupa pazarları için karaya inmek istiyorlarsa, birkaç ülkenin denizaltı 'bölgesini' geçmeleri gerekiyor.

Akdeniz havzasının potansiyel enerji üreticileri için yeni bir uluslararası altyapı kuruluyor ve bu, nihayetinde gerilimlerin azaltılmasına yardımcı olabilir, hatta belki uzun süredir devam eden Kıbrıs sorununun çözümüne de bir yol sunabilir.

 

Kıbrıs

Bu, Türk kuvvetlerinin 1974´te Yunan destekli bir askeri darbeye ve müteakip Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti´nin tek taraflı ilanına yanıt olarak adayı işgal etmesinden bu yana Yunanistan ve Türkiye arasında bir anlaşmazlık. Yunanlılar ve Türkler arasında, modern Türk devletinin kurulmasından önceki çok daha uzun bir düşmanlık tarihi üzerine kuruludur.

Yeni Osmanlılar´

Bulmacanın bir diğer önemli unsuru, Türkiye´nin izlediği ve bazılarının eski Osmanlı İmparatorluğu´nun yeniden canlanmasına benzettiği çok daha iddialı dış politikadır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın coğrafi ufku kesinlikle genişledi.

Türkiye´nin stratejik duruşu, Soğuk Savaş´ın sona ermesinden bu yana, sadık laik devletin ve siyasetine daha İslamcı bir havanın gelmesiyle birlikte değişti.

İktidardaki AKP partisi, dinamik ve büyüyen bir Türkiye ekonomisinin ulusun bölgesel erişime sahip bir oyuncu olarak kurulmasına yardımcı olduğunu gördü. Son zamanlarda Türkiye´nin ekonomisi bocalamış olabilir, ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan boynuzlarını çekme belirtisi göstermiyor.

 

Gerçekten de hükümetin Mavi Vatan doktrini, Türkiye´nin kendi stratejik suları olarak gördüğü denizlerde çok daha büyük bir rolü açıkça öngörmektedir.

Türkler genellikle parçanın kötü adamları olarak çizilir ve kendi algılanan çıkarları için tek kafalı arayışları hem dostları hem de düşmanları rahatsız etti.

Ancak aynı şekilde Türkiye, hayati ulusal çıkarlarının tehdit edildiğini - en azından Suriye´de - Batılı NATO müttefiklerinin birçoğu tarafından, aralarında ABD´nin de hayal kırıklığına uğradığını hissettiğini gördü.

Türkiye, gerektiğinde Rusya ve İran gibi diğer oyuncularla ilişki kurarak kendi rotasını yönlendirmeye çalıştı. Tüm kanıtlara bakılırsa, bu göreli stratejik özerklik ölçüsünden yararlandı ve Libya iç savaşında GNA hükümetinin yanında ağırlık vererek bölgesel ayak izini genişletmeye çalıştı.

Bölgedeki pek çok savaş gibi - aslında Suriye´de olduğu gibi - bu, çeşitli dış oyuncuların birbirine karşı sıraya girmesiyle bir dereceye kadar bir vekalet savaşı haline geldi. Libya´da ise Mısır ve BAE gibi güçlü aktörler Türkiye´ye karşı çıkıyor.

BAE ve Mısır, General Khalifa Haftar´ın doğu milislerini desteklerken, Türkiye BM destekli Libya hükümetinin yanında ağır bir şekilde müdahale etti. Türkiye ve BAE, Libya semalarında bir tür vekil insansız hava aracı savaşı başlattı; BAE, Çin tarafından tedarik edilen insansız hava araçlarını işletiyor ve Türkler, kendi evlerinde inşa edilmiş bir silahlı insansız hava aracını konuşlandırıyor. Bu Türk hava gücü, UMH´nin kurtarılmasında belirleyici oldu.

Libya ihtilafı, Türkiye ile Mısır arasındaki düşmanlığı da derinleştirdi. Mısır´da Türkler tarafından kardeş bir rejim olarak görülen Müslüman Kardeşler´in devrilmesinin ardından ilişkiler buz kesmişti.

Kaynak: https://www.bbc.com/news/world-europe-53906360 

 



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor