Türkiye´nin Önemli Sınavı

Türkiye´nin Önemli Sınavı

Türkiye iki aydır geçici hükûmet tarafından yönetiliyor. Bu durum acil sorunların çözülmesini önlüyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek son günlerde yaptığı açıklamada, 'Seçimleri yenilemek olumsuz bir senaryo olur çünkü yeni seçim,

 

Andres Mourenza

'Bu yıl kötü geçiyor.' Bu cümle, komşu ülkeleri etkileyen olaylardan etkilenmeyerek turizmi ekonomisi için kilit sektörlerden birisi hâline getiren ve son 15 yılda ülkesine gelen ziyaretçi sayısını üç katına çıkaran Türkiye´nin tur operatörleri, otel sahipleri ve rehberlerinin sürekli ağzında. Fakat ne mimari güzellik ne masmavi deniz ne de her şeyin dâhil olduğu paket turlar, sektörün büyümesinin bu yaz da devam etmesini sağlayabildi. Yabancı ziyaretçilerin oranı mayıs ayında eskiye oranla yüzde 2,5 gerilerken oda fiyatlarındaki indirime rağmen haziran ayındaki otel doluluk oranları 2014 yılına göre yüzde 7 azalarak yüzde 70´e geriledi. Rus ve Avrupalı turistlerin sayısındaki ani düşüş, turizm sektöründen gelen gelirin bu yıl 30 milyar doların (üç yıl önceki seviye) altında kalmasının nedeni olarak gösteriliyor.

Sorun yaşanan tek sektör turizm değil. Yüksek potansiyeline ve 10 yıllık bir süre zarfında gelişmekte olan ekonomiler arasında en fazla umut veren pazara sahip olmasına rağmen bazı yapısal eksiklikler Türkiye´nin, Avrupa krizi, yaptırımlar dolayısıyla Rus pazarının gerilemesi, çevre ülkelerle yaşanılan diplomatik çatışmalar ve özellikle de güney sınırlarındaki sıcak durumla iyice ağırlaşan boyutlarını ortaya seriyor.

Dünya Bankası, Türkiye´nin 2016 ve 2017 yılları için büyüme tahminlerinde azalmaya gitti ve bu oranı yüzde 3,5´e sabitledi. Uzmanlara göre genç bir nüfusa sahip olan bu ülkede iş pazarına her yıl eklenen muazzam insan gücü eklendiğinde bu rakam yetersiz. .

Bunlar yetmezmiş gibi Türkiye iki aydır geçici hükûmet tarafından yönetiliyor. Bu durum acil sorunların çözülmesini önlüyor. Danışmanlık şirketi Descartes Capital´in Müdürü Ozan Şakar, el Pais´e şu açıklamaları yaptı: 'Türkiye, Belçika gibi aylarca hükûmetsiz işleyişini sürdüremez. Birçok şirket sözleşmelerle, düzenlemelerle ya da yatırım teşvikleriyle en büyük ekonomik aktör olan devlete bağımlı durumda. Ayrıca yüksek oranda bir himayecilik olduğu için her şey iktidardaki partiye göre değişiyor. Hatta birçok Türk, araba ya da ev almak gibi küçük yatırımlardan önce dahi siyasi havayı gözlemliyor.'

Hem laik hem de İslamcı iş çevreleri, Türkiye´nin en büyük iki partisi AKP ile sosyal demokrat CHP´nin tartışmayı bir kenara bırakarak, siyasi kutuplaşmayı azaltmaya yardımcı olacak, piyasaları sakinleştirecek ve ekonomiyi düzeltecek bir büyük koalisyon için çalışmasını istiyor. Fakat şu ana kadar fikir birliğine varılmış değil ve aralarında AKP´nin de bulunduğu bazı partiler, teşkilatlarına yeni seçim kampanyası hazırlığı için talimat gönderdi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek son günlerde yaptığı açıklamada, 'Seçimleri yenilemek olumsuz bir senaryo olur çünkü yeni seçim, 2015 yılı boyunca belirsizlikle karşılaşacağımız anlamına gelir.' diyerek Bill Clinton´ın ünlü 'Herşeyden önce ekonomil' sözüne dönüş yaptı.

Suriye ve Irak´taki çatışmalardan kaynaklanan başka bir sorun ise artan sığınmacı sayısı. Türk hükûmeti savaştan kaçan iki milyondan fazla kişiye ülkenin kapılarını açtı. Bu durum altı milyar dolar ek harcama ve sosyal gerginliğin artması anlamına geliyor çünkü Suriyelilerin yoğun olduğu şehirlerde ev fiyatları -özellikle kiralar- fırlarken maaşlar düştü, işsizlik ise arttı.

Buna karşılık Yapı Kredi Bankasının Başekonomisti Cevdet Akçay, Türkiye´nin özellikle orta-uzun vadede ekonomik geleceğine daha iyimser bakıyor. Bu iyimserliğin sebebi; çok genç, eğitimli, çalışkan zaman geçtikçe dış dünyayla daha fazla bağlantı sahibi bir nüfus ile özellikle coğrafi konumundan dolayı sahip olduğu yeraltı kaynakları.(İspanya, El Pais - 09 Ağustos 2015)

 



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Hamas: Ateşkesi kabul ediyoruz... Filistinliler kutluyor İsrail temkinli

İsrail, Refah Sınır Kapısı'nın Gazze tarafını ele geçirdi

Rus basınında Gazze savaşı: "Netanyahu'nun açıklamaları Hamas'ın pozisyonunu sertleştirmesine neden oldu"

AB üyesi 26 ülkeden Netanyahu’ya “dur” çağrısı

Brezilya'daki sel felaketinde ölenlerin sayısı 83'e yükseldi

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Yükleniyor