´Türkiye´nin zor bir görev üstlendiğinin farkındayız´

´Türkiye´nin zor bir görev üstlendiğinin farkındayız´

Türkiye´ye resmi ziyarette bulunan Almanyaya Başbakanı Angela Merkel, mevkidaşı Ahmet Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmeler yaptı. Merkel, 2 milyon göçmeni ağırlayan Türkiye´nin zor bir görevi üstendiğinin f

Merkel´in ilk durağı Dolmabahçe´deki Başbakanlık Ofisi oldu. İki liderin basına kapalı olarak yaptığı görüşme yaklaşık 1 saat 15 dakika sürdü.

DAVUTOĞLU: MERKEL SIĞINMACI SORUNUNA GÖZLERİNİ KAPAMADI

Davutoğlu, görüşmenin ardından gerçekleşen basın toplantısında şu ifadelere yer verdi:

'Gerek başbaşa görüşmede, gerekse heyetler arası görüşmede, aynı perspektife sahip olmaktan ötürü memnunuz. Küresel ve bölgesel sorunları kapsamlı olarak görüştük. Suriye´deki son gelismeleri kapsamlı olarak ele aldık. Suriye ve mülteciler konusu ne Türkiye´nin, ne de Almanya´nın meselesidir.Bu artık küresel bir sorundur. Merkel, böyle bir sorun karşısında gözlerini kapamadı, insani bir tutum sergiledi. Sınırdan geçen sığınmacı düşürülmesi önemli. Göç bir vaka, ancak bunun düzenli ve yasal olması lazım. Göçün kaynağının engellenmesi için ise, Suriye´deki sorunun çözülmesi şart'. 

´VİZE İŞLEMLERİNDE KOLAYLIK SAĞLANACAK´


'Göç meselesinde külfet paylaşımı konusunda ortaklık olmalıdır. Fakat, Türkiye bu konuda yalnız kaldı' diyen Başbakan şöyle devam etti:

'2016 temmuz ayı itibariyle hem geri kabul anlaşması, hem de Schengen uygulanması umarız yürürlüğe girer. Türk vatandaşlarına Schengen uygulamasının başlaması lazım. Sayın Merkel o zamana kadar vize işlemlerinde kolaylık sağlanacağını belirtti.'

´TÜRKİYE, AB´NİN AİLE FOTOĞRAFINDA YER ALMALI´

Avrupa Birliği toplantılarına Türkiye´nin katılımının sağlanmasının önemine vurgu yapan Davutoğlu,  “Umarız, Türkiye AB´nin aile fotoğrafında yer alır. Türkiye ve Almanya´nın ortak bir vizyonu var” dedi. 

Konuşmasında 1915 olaylarına da değinen Davutoğlu, tartışmanın daha akademik düzeyde ilerlemesinin istendiğini kaydetti.


MERKEL: KÜLFET PAYLAŞILACAK

Merkel ise görüşmede AB ile Türkiye arasındaki göçmenlik konularının ele alındığını belirterek şunları söyledi:

'Külfetin paylaşılması hususu var. Türkiye şu ana kadar pek yardım almadı.  Çok fazla insan akını söz konusu. Türkiye ile Almanya arasında çok fazla çalışma yapılması gerekiyor. İki ülke arasında stratejik bir diyalog gerçekleştirilecek.'

MERKEL DE TRAFİKTEN NASİBİNİ ALDI

Öte yandan, Dolmabahçe´deki Başbakanlık Ofisi´ne giden Merkel,  Haliç Köprüsü´nde meydana gelen hasarlı bir trafik kazası nedeniyle bir süre beklemek zorunda kaldı. Merkel´in konvoyundaki araçların güzergahtaki trafik ışıklarına da riayet ettiği gözlendi.

DAVUTOĞLU´NA ATATÜRK´Ü SORDU

Görüşme için ofisin yolunu tutan Merkel, Davutoğlu´na 'Atatürk´ün hayatının son dönemini geçirdiği ve yaşamını yitirdiği Dolmabahçe Sarayı burası mı?' diye sordu.

Davutoğlu ise Atatürk´ün yaşamını yitirdiği saray kısmının yan bina  olduğunu, içinde bulundukları kısmın o dönem hizmetliler tarafından kullanıldığını anlattı. Davutoğu, halkın hizmetinde olduklarını göstermek için burayı özellikle başbakanlık ofisi olarak seçtiklerini kaydetti. Görüşmenin ardından Davutoğlu ve Merkel, ofisin bahçesinde ve sahil  bölümünde gezinti yaptı. Davutoğlu, Alman mevkidaşına İstanbul ve tarihi  yarımada hakkında bilgi verdi.

VAPURLAR MERKEL´İ SELAMLADI

Bu sırada Boğazdan geçen Şehir Hatları vapurları, Davutoğlu ve  Merkel´i siren çalarak selamladı.  Davutoğlu ve Merkel, ikili görüşmenin ardından heyetler arası çalışma  yemeğine geçti. Çalışma yemeğine, Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, Avrupa  Birliği Bakanı Beril Dedeoğlu, Türkiye´nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni  Karslıoğlu, AK Parti Genel Başkan Danışmanı Durmuş Ali Sarıkaya, Dışişleri  Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Murat Salim Esenli, Başbakanlık Dışişleri  Başdanışmanı Kemal Ökem, Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk İşleri Genel Müdürü  Büyükelçi Mehmet Samsar da katıldı.

ERDOĞAN: TÜRKİYE´YE YARDIMCI OLACAKLAR

Yıldız Sarayı Mabeyn Köşkü´nde gerçekleşen Erdoğan-Merkel görüşmesi ise yaklaşık 1 saat sürdü.  Görüşme sonrasında ortak basın toplantısı düzenlendi.

Erdoğan açıklamasında, “Türkiye-AB ile ilgili fasıllar üzerindeki çalışmaları değerlendirme imkanımız oldu.  Almanya, Fransa, İngiltere ve İspanya gibi ülkelerin bu konudaki desteğini kendilerinden özellikle rica ettim” ifadelerini kullandı.

“Önemli konu başlıklarımızdan bir tanesi mültecilerin şu anki gerek Türkiye´deki durumu, gerekse Batı´ya olan yönelişidir” diyen Erdoğan şöyle devam etti:

“Külfet paylaşımı üzerinde değerlendirmemiz oldu. Türkiye´nin bu konuda üstlendiği yükü kendileri (Merkel) de ifade etmek suretiyle ´Türkiye´ye yardımcı olmamız gerekir´ dediler.

´SURİYE´DE SİYASİ ÇÖZÜM GEREKİYOR´

Almanya Başbakanı Merkel ise 'Türkiye´nin bugüne kadar 2 milyon mülteciyi kabul ederek çok büyük, zor bir görevi üstlendiğinin bilincinde olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Bu mülteci hareketinin çoğalabileceğini ve bu hareketin Türkiye üzerinden Avrupa Birliği´ne akacağını görebiliyoruz. Bu alanda da Türkiye´nin yükünü mutlaka birlikte üstlenmek gerektiğini, Türkiye´ye destek olunması gerektiğini savunuyoruz' şeklinde konuştu.

Erdoğan ile terörle mücadele konusunu da değerlendiklerini söyleyen Merkel, şunları ekledi:

“Suriye´de bir siyasi çözümün gerekliliğini ele aldık. Bu konular iki ülkeyi ilgilendiren önemli konu başlıkları. Bu iki konuyu da ikili düzeyde bundan sonra da görüşme konusunda mutabakata varıldı.”



Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde eş zamanlı düzenlenen Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Teknoloji

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Gezeravcı'nın 9 Ocak'ta uzaya gönderilmesi planlanıyor

Türkiye’nin ilk uzay yolcusunun, 9 Ocak 2024'te uzaya gönderilmesi planlanıyor.

Teknoloji

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Katillerin gözü döndü! İsrail’den Şifa Hastanesi’ne katliam gibi baskın: Sivilleri acımadan öldürdüler

Uzman isim Türkiye'nin rolünü anlatarak uyardı! Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

Pakistan'dan Afganistan'a hava saldırısı!

Rusya'da seçim: Dünya Putin'i protesto ediyor

Bayraktar AKINCI'dan İHA-230 füzesiyle çifte atış

Türkiye ve Irak'tan ortak bildiri

ABD uçağından görünen detay! Filistin topraklarına alçak imza

Rusya’da kritik seçim! Halk sandık başında: Putin yeniden mi geliyor?

YILDIZ HOLDİNG’İN KONUŞAN YAZILAR SERGİSİ ANKARA’DA

Zelenskiy, Ukraynalıların Rusların Avrupa'ya geçişini engellediğini söyledi

Altay: Konya Türkiye Yüzyılı’nda ülkemizin teknoloji üssü olacak

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

BAŞKANIMIZA TÜRK DÜNYASI ÖDÜLÜ

İsrail-Hamas savaşında son durum... ABD'nin İsrail taktiği deşifre oldu! Washington Post yazdı: Kongre resmen bypass edilmiş!

Atlantik Konseyi'nden çarpıcı Türkiye analizi: Avrupa'nın güvenliğini sağlama fırsatı var

Dışişleri İsrail'in Batı Şeria'daki işgal planına sert tepki: Bu eyleme derhal son verilmelidir

Ermenistan-Rusya krizinde son nokta: Paşinyan muhafızların geri çekilmesini istedi

İsrail bunu da yaptı! Yüzlerce Filistinlinin toplu defnedildiği mezarlığa bomba yağdırdılar

Hamas: İsrail taleplerimizi kabul ederse 6 haftalık ateşkes 24 ila 48 saat içinde başlar

İsrail ordusu, bir kez daha Gazze'de insani yardım bekleyenlere saldırdı

HOCALI SOYKIRIMI YENİ YÜZYIL’DA KONUŞULDU

İsrail resmen ateşle oynuyor: IDF 'katliam planını' sundu! ABD askeri İsrail elçiliğinin önünde kendisini yaktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye, savunma sanayi alanında adeta destan yazıyor

YAPAY ZEKA FIRSAT MI, TEHDİT Mİ

BM: İsrail'in saldırıları ve yetersiz yardım nedeniyle Gazze'de kıtlık an meselesi

Yükleniyor