Türkiye`nin Bölgesel Enerji Merkezi Olma Mücadelesi

Türkiye`nin Bölgesel Enerji Merkezi Olma Mücadelesi

Türkiye, önemli coğrafi konumuyla Avrupa ile Orta Doğu ve Orta Asya’daki ülkeler arasında petrolle doğal gaz transfer edilen boru hatlarının muhakkak geçmesi gereken bir yere dönüşmüş durumda.

Xinhua

Avrupa ile Asya’nın birleştiği noktada bulunan Türkiye, bugünlerde, benzersiz doğal koşullara sahip coğrafi konumuna dayanarak kendini bölgesel enerji merkezi hâline getiriyor.

Rusya’dan İthal Edilen Doğal Gazın Miktarı Artıyor

Yabancı basında çıkan haberlere göre Taner Yıldız, 21 Nisan’da, Türkiye’nin gelecekte mavi akım boru hattından ithal ettiği Rus doğal gazı miktarını arttıracağını açıkladı ve “Rus tarafı ile anlaşmaya vardık, Mavi Akım Boru Hattının taşıma kapasitesi güçlendirilecek, şu an 16 milyar metreküp olan kapasite 19 milyar metreküpe çıkartılacak.” dedi.

2000 yılı başlarında yapımına başlanan Mavi Akım Boru Hattı, Karadeniz’in dibinden geçmekte ve uzunluğu 1213 kilometre, toplam yatırım tutarı ise 3,2 milyar dolar. Türkiye, Rusya ve İtalya tarafından ortaklaşa inşa edildi. Rus doğal gazını Türkiye’ye taşıyan “ana güç” konumunda. Tasarım şartlarına göre Rusya bu doğal gaz boru hattı aracılığıyla her yıl Türkiye’ye 16 milyar metreküp doğal gaz gönderiyor.

Fakat son yıllarda ekonomisinin ve nüfusunun büyümesiyle birlikte Türkiye’nin enerji talebi de yükseldi, doğal gaz talebi iki kattan fazla artarak yaklaşık 47 milyar metreküpe ulaştı. Türkiye’nin enerji ithalatına ödediği miktar yıllık 60 milyar dolara ulaştı. Rusya ile daha önce yapılan anlaşmadaki ithalat miktarı görünüşe göre Türkiye’nin artan talebini karşılayamıyor.

Yıldız, aynı zamanda ithalattaki artış nedeniyle doğal gaz fiyatının şu anda Türkiye’nin oldukça endişe duyduğu meselelerden bir hâline geldiğini ifade ederek, “Rus doğal gaz şirketi ile doğal gaz tedariki, fiyat ayarlaması ve nükleer enerji iş birliği gibi konuları ele aldık. Rusya’nın uygun bir fiyat ayarlaması yapabileceğini, Türk özel sektör işletmelerine makul bir fiyattan doğal gaz satabileceğini umuyoruz.” diye konuştu. Fakat Yıldız indirim miktarı konusunda bilgi vermedi.

Bilindiği kadarıyla Türkiye, Rusya ile iş birliği dışında son yıllarda Azerbaycan ve İran gibi ülkelerle de ortak doğal gaz boru hattı projeleri yürütüyor.

Dünya Pazarlarına Petrol Tedariki

Türkiye, doğal gaz dışında petrol alanında da bazı faaliyetler yürütüyor. Reuters`ın haberine göre petrol üretmemesine rağmen Türkiye’nin, Akdeniz kıyısında bulunan Ceyhan’da, 2013 yılı sonunda devreye sokulan esas olarak Irak’ın Kürt Bölgesi’nden boru hattı aracılığıyla ithal edilen petrolün depolanması için kullanılan toplam kapasitesi 2,5 milyon varili bulan üç büyük petrol depolama tankı bulunuyor.

Yıldız’a göre şuan Ceyhan Limanı’nda depolanan petrol yaklaşık 1,5 milyon varile ulaştı. Yıldız, “Depolanan petrol istenilen seviyeye ulaştığında dünya pazarlarına petrol tedarik etmeye başlayacağız, körü körüne petrol depolayamayız.” dedi.

Ancak Yıldız, Irak hükûmeti ile Kürt Bölgesi hükûmeti arasında, ihraç edilen petrolde ödeme yöntemi ve gelir paylaşımı meselelerinde bir uzlaşıya varılmasının zor olduğunu, bunun Türkiye’nin petrol ihracatına ciddi etkisi olduğunu kabul ediyor. Bunun dışında, Irak hükûmetinin kontrolü altında Türkiye’ye giden petrol boru hattı, silahlı militanların sık sık zarar vermesi sebebiyle hiçbir zaman tasarlanan kapasitesine ulaşamadı. Yıldız, “Boru hattının Irak sınırlarında yer alan kısımları neredeyse kullanılamaz durumda. Bu, Irak için büyük bir kayıp.” açıklamasında bulundu.

Bölgesel Enerji Merkezi İnşa Edilmesi

Doğal gaz ve petrol konusunda iki yönlü olarak Türkiye’nin umduğu bölgesel enerji merkezine dönüşme niyeti çoktan netleşti. Aslında bu yılın başında Türkiye’de düzenlenen Petrol ve Doğalgaz Zirvesinde katılan tüm taraflar, Türkiye’nin nasıl bölgesel enerji merkezi olacağını ayrıca nasıl geçiş ülkesine dönüşeceği meselesini ele aldı.

Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan Türkiye, önemli coğrafi komuyla Avrupa ile Orta Doğu ve Orta Asya’daki ülkeler arasında petrolle doğal gaz transfer edilen boru hatlarının muhakkak geçmesi gereken bir yere dönüşmüş durumda. Türkiye Petrol Jeologları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Bahtiyar, Türkiye’nin sadece büyük bir enerji pazarı olmadığına aynı zamanda dünya enerji haritasında da köprü rolü oynadığına işaret etti.

Türk Enerji Uzmanı Sohbet Karbuz, “Türkiye sadece bir enerji koridoru değil aynı zamanda bir enerji merkezi. Bunlar uzun vadeli politika ve strateji desteğine ihtiyaç duyar. Yurt dışı enerji stratejisi ve enerji diplomasinin uygulanması Türkiye’nin enerjisini geliştirmesinde bünyesinde barındırdığı avantajlardır.” açıklamasında bulundu.

Türkiye gerçekten bir bölgesel enerji merkezi ve geçiş ülkesi hâline gelmeyi istiyor fakat belli zorluklarla da karşı karşıya. Örneğin daha önce bahsi geçen Türkiye-Irak petrol boru hattının istikrarı, Kürt meselesinin etkisiyle büyük ölçüde azaldı. Bunun dışında Türkiye’nin ithal ettiği petrolün neredeyse yarısı İran’dan geliyor. Batı’nın yaptırım uyguladığı İran ile nasıl istikrarlı bir enerji iş birliğinin sürdürüleceği de Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı sorunlardan biri. (Çin Haber Ajansı Xinhua)



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor