Türkiye`nin Uzaya Dair Çabaları

Türkiye`nin Uzaya Dair Çabaları

Türk Hava Kuvvetleri ilk adım olarak bir uzay grup komutanlığı kuruyor. Bu komutanlık, keşif, ihbar-ikaz, elektronik destek, konumlama seyrüsefer uydu komutanlıkları ile uydu fırlatma merkezi komutanlığından oluşan de facto bir “uzay

Spacenews

Türkiye, büyük ölçüde kendi imkân ve kabiliyetleriyle geliştirdiği çeşitli eş zamanlı programlar aracılığıyla hava ateş gücünü en üst düzeye çıkarmayı amaçlıyor.

Bu konudaki en iddialı program, ülkenin F-X adı verilen ilk millî savaş uçağının yabancı teknik destekle yerel olarak tasarlanması, geliştirilmesi ve yapılmasını kapsıyor.

Türkiye’deki satın alma yetkilileri F-X’i üretme planlarını şekillendirmesine yardım etmesi için kısa bir süre önce JAS 39’un yaratıcısı olan İsveçli Saab şirketinden destek almaya karar verdi. Türk mühendisleri, Saab’ın yardımıyla Savunma Sanayii Müsteşarlığı üst yönetimine sunulmak üzere üç model hazırladı.

Taslak plana göre millî savaş uçağının ilk uçuşunu, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. kuruluş yıl dönümü olan 2023’te yapması planlanıyor. Üretim 2021’de başlayacak. Hava Kuvvetlerine teslimatların 2025-2035 yıllarında yapılması planlanıyor.

Savaş uçağı filosu ABD yapımı uçaklardan oluşan Türkiye, F-35 müşterek saldırı uçağını satın almayı planlıyor. Bir satın alma yetkilisi, “F-35 ana hava gücü varlığı olurken Türk muharip uçağı onu tamamlayacak.” dedi.

Ocak ayında Savunma Sanayii Müsteşarlığı, artan maliyetler ve teknolojik aksaklıklar gerekçesiyle başlangıçta iki F-35 uçağının satın alınması planlarını ertelediğini açıkladı fakat uzun vadede 100 adet F-35 satın alma niyetinde olduğunu belirtti. Türkiye, ABD liderliğindeki F-35 konsorsiyumunun dokuz üyesinden biri.

Türkiye, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş’nin (TUSAŞ) geliştirmek için çalıştığı çeşitli insansız hava araçlarına güveniyor. Şirket yakın bir zamanda Müsteşarlık ile yerli kaynaklar kullanılarak imal edilecek 10 Anka insansız hava aracı sistemine ilişkin bir anlaşma imzalayacak. Anka, TUSAŞ tarafından üretilecek ilk orta yükseklikli, dayanıklı insansız hava aracı. Daha iddialı bir program kapsamında insansız muharebe hava aracının geliştirilmesi söz konusu.

Bir Türk Hava Kuvvetleri yetkilisi, bu uçak programlarının planlanan birkaç uydu programıyla eş zamanlı olarak yürütülmesi gerektiğini ifade etti. Yetkili, “Hava ve uzay varlıklarımız arasında mükemmel düzeyde birlikte işlerlik tesis etmeyi amaçlıyoruz.” dedi.

Diğer bir iddialı program çerçevesinde azami menzili 2,500 km olan bir füzenin yapılması planlanıyor. Türk hükûmeti, 2011’de bu füzeyi geliştirme planlarını açıklamış fakat füzenin balistik füze mi Cruise füzesi mi olduğunu belirtmemişti. Programla ilgili az bilgi verilmesine rağmen Türk hükûmetinden bir bakan ocak ayında Türkiye’nin 800 km menzilli bir füze üretebileceğini teyit etmişti. Füzenin geliştirme anlaşması, TÜBİTAK SAGE ile imzalandı ve kurum önümüzdeki iki yıl içinde bir prototipi test edeceğini ifade etti. Türk yetkililer, bağımsız bir uydu fırlatma yeteneği arzusunda olduklarını ifade ederken füze programının askerî özellikleri açıklanmadı.

Hava Kuvvetleri bu yılın erken dönemlerinde, bünyesinde bir Türk uzay komutanlığının oluşturulmasıyla sonuçlanacak ulusal bir yol haritası hazırladı. Bunun ülkedeki uzayla ilgili satın almalarda ciddi bir artış yaratması bekleniyor. Uzay komutanlığı, 2023 yılına kadar tam işlerlik kazanacak.

Hava Kuvvetleri ilk adım olarak bir uzay grup komutanlığı kuruyor. Bu komutanlık, keşif, ihbar-ikaz, elektronik destek, konumlama seyrüsefer uydu komutanlıkları ile uydu fırlatma merkezi komutanlığından oluşan de facto bir “uzay gücü” birimi olacak.

Hava Kuvvetleri yetkililerine göre yol haritası kapsamındaki çalışmalar ve satın alma faaliyetleri bu servisin görüntü istihbaratı aracılığıyla hava koşulları ve coğrafi koşullardan bağımsız bir şekilde keşif ve gözlem yapma yeteneği kazanmasını sağlayacak.

Sistem, Hava Kuvvetlerinin yerli ve yabancı uydu faaliyetlerini izlemesine ve Türk uydu programlarını geliştirmesine olanak tanıyacak.

Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, 3 Ocak’ta hükûmetin, Devlet tarafından işletilen füze üreticisi Roketsan ile yeni bir roket fırlatma sisteminin erken tasarım evresi konusunda müzakerelere başlayacağını açıkladı. Bakan’ın ifadesiyle, “Böylece askerî ve sivil uydular uzaya gönderilebilecek.'

Yine ocak ayında Türkiye’nin tedarik konusundaki en üst düzey karar alıcısı, Savunma Sanayii Yönetim Kurulu, Göktürk-3 adlı sentetik açıklıklı radar uydu sisteminin yerli imkânlarla geliştirilmesi için TUSAŞ ile görüşmelere başlanmasını onayladı. ASELSAN ve TÜBİTAK sürece katkı sağlayacak. Göktürk-3 dünyanın her yerinden gece gündüz, her türlü hava koşulunda yüksek çözünürlüklü radar görüntüleri sağlayacak.

Türk ordusunun uzay temelli varlıklarının daha çok istihbarat, gözetleme ve keşif görevlerine hizmet etmesi amaçlanıyor.

Aralık ayında yörüngeye yerleştirilen Göktürk-2 gözlem uydusunda, yüzde 80 yerli teknoloji ve yüzde 100 yerli bir yazılım kullanılıyor. Türkiye’nin fırlatmayı planladığı serinin bir sonraki uydusu olan Göktürk-1 adlı optik görüntüleme uzay aracı şu an Telespazio ve Thales Alenia Space ile yapılan bir anlaşma çerçevesinde yapım aşamasında.

Burada bulunan bir uzay endüstrisi uzmanı, önümüzdeki beş yılda yapılacak uydu anlaşmalarının 2 milyar dolar tutarında olabileceğini ifade etti. (Spacenews)



Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde eş zamanlı düzenlenen Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Teknoloji

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Rusya, Ukranya'nın en büyük özel elektrik şirketine saldırdı

İsrail ordusu Halep'i vurdu: 38 kişi öldürüldü

Türkiye’nin iç sorunu bir PKK’dan Avrupa’nın sorunu bir PKK’ya

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Katillerin gözü döndü! İsrail’den Şifa Hastanesi’ne katliam gibi baskın: Sivilleri acımadan öldürdüler

Uzman isim Türkiye'nin rolünü anlatarak uyardı! Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

Pakistan'dan Afganistan'a hava saldırısı!

Rusya'da seçim: Dünya Putin'i protesto ediyor

Bayraktar AKINCI'dan İHA-230 füzesiyle çifte atış

Yükleniyor