Türkiye`nin Yeni Demokratik Girişimi

Türkiye`nin Yeni Demokratik Girişimi

Başbakan Erdoğan Tarafından Açıklanan Kapsamlı Reformların, Yeni Bir Anayasanın Oluşturulmasını Teşvik Etmesi Umuluyor...

Türkiye`nin demokratikleşme çabaları İngiliz Economist dergisince böyle yorumlandı. (dg)


İbrahim Kalın *

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 30 Eylül gününde Ankara`da açıklanan yeni demokratik tedbirler, Türkiye`nin, tamamıyla işlevsel bir demokrasi oluşturulması çabasında yeni bir dönemi müjdeliyor.

28 maddelik paket, seçim barajının düşürülmesinden özel okullarda Kürtçe ve diğer dillerde eğitime uzanan birçok konuyu içeriyor. Paket ayrıca kadınların kamu kurumlarında başörtüsü takmalarına ilişkin yasağı da kaldırıyor ki bu, uzun zaman önce atılması gereken bir adımdı.

Hükûmetin yapacak daha çok işi bulunuyor ve bunu çoktan taahhüt etti bile. Ancak demokratikleşme süreci, yeni pakete aşırılık yanlısı anlamsız talepler ve ideolojik reddetme politikasıyla tepki gösteren Türkiye`nin muhalefet partileri için de bir sınav niteliğinde.

Haziran ayındaki Gezi Parkı protestoları, Türkiye`nin son on yılda elde ettiği demokratik kazanımlara gölge düşürürken bazıları, Türkiye`nin reformcu ve ilerleme kaydeden gündeminden uzaklaştığı algısına kapıldı. Erdoğan, otoriterlik suçlamalarına karşı yakın geçmişin en kapsamlı demokratikleşme paketini sundu. Yeni tedbirler; bireysel özgürlüklerin genişletilmesini, siyasi katılımın artırılmasını ve sosyal grupların meşru şikâyetlerine cevap verilmesini sağlıyor.

AB Standartlarına Uyum

Reformlar ayrıca Türkiye’yi Kopenhag kriterlerine ve AB müktesebatına yaklaştırıyor. Aslında Türk Meclisi, hâlihazırda AB müktesebatı doğrultusunda iki binin üzerinde kanun kabul etmiş bulunuyor. Bunu başkaları takip edecek.

Yeni tedbirler önemli ancak Türkiye’nin bütün sorunlarına çözüm değil. Fakat daha fazla demokratikleşmeye giden bir yola işaret ediyor.

Teklif edilen değişiklikler, yeni reformların kapsamına ilişkin bir fikir veriyor: seçim barajının daraltılmış bölge sistemiyle yüzde 10’dan yüzde 5’e indirilmesi veya dar bölge sistemiyle tamamen kaldırılması; özel okullarda Türkçe dışındaki dillerde eğitime izin verilmesi; kamu kurumlarında kadınların başörtüsü takmasıyla ilgili yasağın kaldırılması; farklı dil ve lehçelerde siyasi kampanya ve propagandaya izin verilmesi; nefret suçları ve ayrımcılığa ağır cezaların getirilmesi; farklı yaşam tarzlarının ve inanç sistemlerinin korunması; sivil toplum gruplarına, mekanizmalarıyla ilgili söz söyleme imkânı tanınarak toplanma ve gösteri hakkının genişletilmesi.

Teklif edilen reformlar ayrıca köy ve kentlere 1980 askerî darbesinin ardından değiştirilen eski isimlerinin verilmesini, ilkokullarda öğrenci andının kaldırılmasını, Mor Gabriel Manastırı arazisinin Türkiye’nin Süryani Hristiyan cemaatine iade edilmesini ve Türkiye’de Roman kültürü çalışmaları için bir enstitünün kurulmasını kapsıyor.

Başka bir tabu daha yıkılarak Türkiye’nin Müslümanlarının saygı duyduğu ve Alevi-Bektaşi geleneğinde önemli bir kişi olan Hacı Bektaş Veli’nin ismi, kendisinin defnedildiği Nevşehir’deki bir devlet üniversitesine verilecek. Bu adımı, Türkiye’nin Alevi toplumunun taleplerini karşılayacak başka adımlar takip edecek.

Siyasi katılım açısından paket, resmî meslekleri ve konumları ne olursa olsun bütün seçmenlerin siyasi partilere kaydolmasına izin verecek. Ayrıca küçük siyasi partilerin artık devlet yardımı alabilmek için kent ve ilçelerde yerel şubelere sahip olması gerekmeyecek. Bütün bu adımlar, siyasi katılımı artıracak ve siyasi temsilde adalet sağlayacak.

Bu meseleler, yıllardır çeşitli siyasi ve sivil gruplar tarafından gündeme getiriliyor. Bu yüzden yeni adımlar, halkın büyük bir kesimine hitap ediyor ve herkes için demokratik hakların ve bireysel özgürlüklerin artırılmasını amaçlıyor. Bu adımlar ayrıca yeni bir anayasanın hazırlanması ve Kürt meselesinin barışçıl yollarla çözülmesi için de önemli yansımalara sahip.

Şimdi bu meseleyi barışçıl yollarlar çözmek için bir şans var ve yeni reform adımları, bu süreci kesinlikle kolaylaştıracaktır. Ancak bu, ülkenin güvenliğini riske atmadan başka demokratik reformların getirilebilmesi için PKK’nın silahsızlanma konusundaki istekliliğine bağlı.

1980 darbesinin ardından generaller tarafından yazılan 1982 Anayasası’nın yerini alacak olan yeni anayasa, neredeyse iki yıldır Türk Meclisinin gündeminde bulunuyor. Muhalefet partilerinin desteklemesi durumunda yeni demokratikleşme paketi, yeni anayasa için en fazla ihtiyaç duyulan itici gücü sağlayabilir.

Yeni demokratikleşme paketi, Türkiye’nin muhalefet partileri için bir sınav. Buna yaklaşım şekilleri, Türkiye’de daha fazla ve daha derin demokratikleşmeye ne kadar hazır olduklarını gösterecek. Ne aşırılık yanlısı talepler ne de reddedici tutumlar, Türkiye’nin ileri demokrasiye doğru ilerleyişine yardımcı olacaktır.

Yeni tedbirler önemli ancak Türkiye’nin bütün sorunlarına çözüm değil. Fakat bu, daha fazla demokratikleşmeye giden bir yola işaret ediyor. (El Cezire Televizyonunun İnternet Sayfası, 3 Ekim 2013)

 

* İbrahim Kalın, Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı ve Türkiye Başbakanının Dış Politika Danışmanıdır.



Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde eş zamanlı düzenlenen Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Teknoloji

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Rusya, Ukranya'nın en büyük özel elektrik şirketine saldırdı

İsrail ordusu Halep'i vurdu: 38 kişi öldürüldü

Türkiye’nin iç sorunu bir PKK’dan Avrupa’nın sorunu bir PKK’ya

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Katillerin gözü döndü! İsrail’den Şifa Hastanesi’ne katliam gibi baskın: Sivilleri acımadan öldürdüler

Uzman isim Türkiye'nin rolünü anlatarak uyardı! Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

Pakistan'dan Afganistan'a hava saldırısı!

Rusya'da seçim: Dünya Putin'i protesto ediyor

Bayraktar AKINCI'dan İHA-230 füzesiyle çifte atış

Yükleniyor