Uyuşturucu baronuna verilen mesajlaşma yazılımı sayesinde organize suç örgütlerine küresel operasyonda yüzlerce gözaltı

Uyuşturucu baronuna verilen mesajlaşma yazılımı sayesinde organize suç örgütlerine küresel operasyonda yüzlerce gözaltı

Avustralya, ABD, AB´nin öncülüğünde 18 ülkede yürütülen organize suç örgütlerine yönelik operasyonda 800´den fazla kişi yakalandı. 100 ülkede 12 bin cihazdan 27 milyon mesajın dinlenmesiyle 300´den fazla suç örgütünün takibini sa?

 

Avustralya, ABD, AB´nin öncülüğünde 18 ülkede yürütülen organize suç örgütlerine yönelik operasyonda 800´den fazla kişi yakalandı. 100 ülkede 12 bin cihazdan 27 milyon mesajın dinlenmesiyle 300´den fazla suç örgütünün takibini sağlayan yazılımı suçlulara verenin, Avustralya´nın kırmızı bültenle aradığı uyuşturucu baronu Hakan Ayık olduğu açıklandı.

ABD´nin Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Avustralya ve Yeni Zelanda kolluk kuvvetlerinin öncülüğünde 18 ülkede yürütülen küresel çapta organize suç örgütlerine yönelik baskınlarda 800´den fazla kişi yakalandı. İlk haberlere göre Avustralya´da 224, Yeni Zelanda´da 35, İsveç´te 75, Hollanda´da 49, Almanya´da 70´den fazla kişi yakayı ele verdi. 21 cinayet planı ortaya çıkarıldı, tonlarca uyuşturucu ele geçirildi, büyük miktarda silaha ve nakit paraya el konuldu.

Avustralya´nın yanısıra Avrupa, Ortadoğu, Asya, Güney Amerika dahil uluslararası çapta uyuşturucu ticareti, kara para aklama ve cinayet faaliyetlerini çökertmeye yönelik operasyon, kolluk kuvvetlerinin ele geçirdiği organize suç örgütlerinin şifreli cep telefonları üzerinden 100 bin dolar masrafla geliştirdiği ANOM isimli mesajlaşma yazılımı uygulaması içeren şifreli cep telefonları sayesinde 3 yıllık soruşturma sonucunda gerçekleştirildi.

Avustralya´ya uyuşturucu kaçakçılığında önemli rol oynadığı belirtilen Avustralyalı Hakan Ayık´ın farkında olmadan anahtar rol oynadığı açıklandı. Avustralya tarafından ´uyuşturucu baronu´ olarak nitelenerek kırmızı bültenle aranan ve Türkiye´den iadesi talep edilen Ayık, gizli ajanlardan aldığı ANOM içeren cihazları diğer suç örgütü üyelerine verdi.

Ayık, Avustralya´daki uyuşturucu ticaretini uzaktan yönetmesini kolaylaştırması için çok sayıda kişinin AN0M´a katılmasını sağladı. Böylece kolluk kuvvetleri, organize suç örgütlerinin üyelerinin milyonlarca şifreli sohbetini onların bilgisi olmadan gerçek zamanlı dinledi. Çok sayıda ülkedeki suç örgütü üyelerinin birbirlerinin referanslarıyla katılabildikleri bu uygulamada uyuşturucu, silah ticareti ve cinayet planlarını görseller eşliğinde paylaşması sonucu, faaliyetleri polis tarafından adım adım takip edildi.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, organize suç örgütlerinin kandırılması yoluyla gerçekleştirilen operasyonu ´küresel çapta suç çetelerini vuran bir dönüm noktası´ diye niteledi. Basın toplantısı düzenleyen Morrison, 'Organize suça sadece bu ülkede değil, dünya çapında organize suçta yankı yaratacak şekilde ağır darbe indirildi' dedi. Yeni Zelanda´nın açıklamasında operasyondan ´dünyanın bugüne değinki organize suça yönelik en sofistike kolluk kuvvetleri eylemi´ diye söz edildi.

Ayık´ın ´arkadaşlarına tuzak kuran kişi´ konumuna düştüğü ve ´damgalı kişi´ haline geldiğini belirten Avustralya Federal Emniyet Müdürü Reece Kershaw, suç ortakları tarafından öldürülebileceğini ima ettiği uyuşturucu baronuna teslim olması çağrısı yaptı.

Kershaw, 'Organize suçun arka cebindeydik. Konuştukları sadece uyuşturucu, şiddet, birbirini vurmak, masum insanları öldürmek hakkındaydı' dedi.

Ironside isimli operasyonla ilgili Avustralya ve Yeni Zelanda´nın ardından AB´ye bağlı Europol de ayrıntılı açıklama yaptı. Buna göre 18 ülkeden 9 bin kolluk kuvveti mensubu 100 ülkede 12 bin cihazdan 27 milyon mesajı dinleyerek 300´den fazla organize suç örgütünün faaliyetlerini takip etti. İlk etapta 8 tondan fazla kokaine, 22 ton esrara, 2 ton sentetik uyuşturucuya, 250 silaha, 22 lüks araca ve 48 milyon dolardan daha fazla nakit para ve kripto paraya el konulduğunu duyuran Europol, daha fazla gözaltı ve el koymanın beklendiğini belirtti.

FBI´ın Suç Soruşturma Birimi Başkanı Calvin Shivers da telefonlara sızma operasyonuna FBI´ın yardım ettiğini söyledi.

Avustralya medyasından The Sydney Morning Herald, The Age ve 60 Minutes´in hafta başında yayımladığı haberlere göre Ayık, İstanbul´da lüks mülklerin yanısıra Şişli ilçesindeki Kings Cross isimli otelin de sahibi. Haberlerde, otelin sosyal medya hesabına Avustralyalı çok sayıda suç örgütü üyesinin yorum yaptığı, Ayık´ın ise adını değiştirip estetik ameliyat geçirerek görüntüsünü değiştirdiği iddia edildi. Ayık´ın İstanbul´da bir restoranda kalabalık bir yemekte çekilen fotoğrafının da paylaşıldığı Ayık, pahalı arabalarla gezdiğine ve fahişelerle parti yaptığını gösteren videolar paylaşması nedeniyle ´Facebook gangsteri´ olarak da anılıyor.

ABD haber ajansı AP ve Fransız haber ajansı AFP´ye göre 2010´da Kuzey Kıbrıs´tan Güney Kıbrıs´a geçmeye çalışırken yakalanan, Interpol tarafından kırmızı bültenle aranmasına rağmen çıkarıldığı mahkemede kefaletle serbest bırakılan Ayık, sırra kadem basmıştı. KKTC, sadece Türkiye tarafından tanınmasından ötürü Türkiye´ye iade yapıyor.

Reuters´in aktardığı ABD mahkemesi belgelerine göre bir FBI ajanının yeminli ifadesinin içerdiği görüntülerde yasadışı uyuşturucu yığınları görülüyor, Fransız diplomatik poşetleriyle Kolombiya´dan kokain kaçakçılığı yapılıyor. Dolayısıyla yolsuz hükümet ve polis yetkilileriyle ilgili kanıtlar bulunuyor. Bu yetkililer, suç örgütlerini operasyon hazırlıklarına dair önceden haberdar da ediyordu. ANOM mesajlarının okunması ise bir dizi ülkede üst düzey kamu yetkililerine yolsuzluk davaları açılmasını sağladı.

Shivers da FBI´ın ´meyve sevkiyatlarına gizlenmiş yüzlerce ton kokainin´ fotoğraflarını gördüğünü söyledi.

 

 



Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde eş zamanlı düzenlenen Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Teknoloji

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Gezeravcı'nın 9 Ocak'ta uzaya gönderilmesi planlanıyor

Türkiye’nin ilk uzay yolcusunun, 9 Ocak 2024'te uzaya gönderilmesi planlanıyor.

Teknoloji

Katillerin gözü döndü! İsrail’den Şifa Hastanesi’ne katliam gibi baskın: Sivilleri acımadan öldürdüler

Uzman isim Türkiye'nin rolünü anlatarak uyardı! Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

Pakistan'dan Afganistan'a hava saldırısı!

Rusya'da seçim: Dünya Putin'i protesto ediyor

Bayraktar AKINCI'dan İHA-230 füzesiyle çifte atış

Türkiye ve Irak'tan ortak bildiri

ABD uçağından görünen detay! Filistin topraklarına alçak imza

Rusya’da kritik seçim! Halk sandık başında: Putin yeniden mi geliyor?

YILDIZ HOLDİNG’İN KONUŞAN YAZILAR SERGİSİ ANKARA’DA

Zelenskiy, Ukraynalıların Rusların Avrupa'ya geçişini engellediğini söyledi

Altay: Konya Türkiye Yüzyılı’nda ülkemizin teknoloji üssü olacak

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

BAŞKANIMIZA TÜRK DÜNYASI ÖDÜLÜ

İsrail-Hamas savaşında son durum... ABD'nin İsrail taktiği deşifre oldu! Washington Post yazdı: Kongre resmen bypass edilmiş!

Atlantik Konseyi'nden çarpıcı Türkiye analizi: Avrupa'nın güvenliğini sağlama fırsatı var

Dışişleri İsrail'in Batı Şeria'daki işgal planına sert tepki: Bu eyleme derhal son verilmelidir

Ermenistan-Rusya krizinde son nokta: Paşinyan muhafızların geri çekilmesini istedi

İsrail bunu da yaptı! Yüzlerce Filistinlinin toplu defnedildiği mezarlığa bomba yağdırdılar

Hamas: İsrail taleplerimizi kabul ederse 6 haftalık ateşkes 24 ila 48 saat içinde başlar

İsrail ordusu, bir kez daha Gazze'de insani yardım bekleyenlere saldırdı

HOCALI SOYKIRIMI YENİ YÜZYIL’DA KONUŞULDU

İsrail resmen ateşle oynuyor: IDF 'katliam planını' sundu! ABD askeri İsrail elçiliğinin önünde kendisini yaktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye, savunma sanayi alanında adeta destan yazıyor

YAPAY ZEKA FIRSAT MI, TEHDİT Mİ

BM: İsrail'in saldırıları ve yetersiz yardım nedeniyle Gazze'de kıtlık an meselesi

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

HERKES İÇİN “TÜRK’ÜN SESİ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözleri dünyada manşet: Filistin devleti Gazze'deki krizin çözümünün vazgeçilmez parçası

Azerbaycan-Ermenistan sınırında çatışma: 4 Ermeni asker öldü

İsrail ordusu, Gazze'nin çeşitli noktalarına düzenlediği saldırılarda çok sayıda kişiyi öldürdü

Yükleniyor