Uzay Araştırmalarında Rusya-Avrupa Ortaklığı

Uzay Araştırmalarında Rusya-Avrupa Ortaklığı

Rusya´nın Avrupa´yla ilişkileri oldukça çalkantılı. Ancak uzay araştırmaları sözkonusu olunca durum farklı. 19 Ekim´de Mars´a indirilmesi planlanan uzay aracı, Rusya ve Avrupa ülkelerinin uzay araştırmaları açısından sıkı bir işb

 

Merkezi Paris´te bulunan Avrupa Uzay Dairesi ESA ve Rusya Uzay Dairesi Roscosmos´un ortak çalışmaları sonucu tasarlanan Schiaparelli modülünün 19 Ekim´de Mars´a inmesi planlanıyor. ESA ve Roscosmos, Mars´ta yeraltında yaşam olup olmadığını araştırmak için 2020‘de başlayacak bir başka yolculuk üzerinde çalışıyor.

Avrupa Uzay Dairesi ESA´nın ExoMars girişiminin bilim ve robot keşifleri programı sorumlusu Fabio Favata, Mars´ın yüzeyinin altında neler olduğunun bilinmediğini, misyonun amacının Mars´ın yeraltını keşfetmek olduğunu söylüyor.

Amerika, Havacılık ve Uzay Dairesi NASA´nın öncülüğünde uzun yıllardır Mars keşiflerinin liderliğini yapıyor. Avrupa-Rusya işbirliği ise ilk kez Mars´ta yeryüzünün altında hayat olup olmadığını araştıracak.

ExoMars misyonu, bundan dört yıl sonra Mars yüzeyinin altında iki metre derinliğinde bir delik açacak bir sondaj mekanizması içeriyor. Uzmanlar, Mars yüzeyinin altında, güçlü ultraviyole rasyasyondan zarar görmemiş bakteriler bulmayı hedefliyor.

ESA yetkilisi Fabio Favata´ya göre Mars´ın yüzeyinde yaşam izlerine rastlamak gibi bir beklenti sözkonusu değil. Bunun nedeni Mars´ın atmosferinin çok ince olması ve manyetik alan bulunmaması. Bu da Mars yüzeyinin hayat yeşerecek şartlara sahip olmadığının göstergesi. Uzman, ‘Eğer Mars´ta yaşam varsa büyük olasılıkla yeraltındadır´ diyor.

Roscosmos´un Kazakistan´daki uzay üssünden Mart ayında fırlatılan uzay aracı, öncelikle Mars´ın atmosferindeki metan ve diğer gazları inceleyecek.

Ekim´de Mars´a inmesi planlanan Schiaparelli modülünün üzerindeki bir ölçüm aygıtı, Mars´a başarılı iniş için gereken hesaplamaları yapacak şekilde tasarlandı. İngiltere yapımı Beagle 2 adlı uzay aracı ise 2003´te kaybolmuştu. Beagle 2 geçen yıl Mars üzerinde bulundu. Aracın Mars´a inmeyi başardığı, ancak enerji üretimi için gereken güneş panellerinin açılmadığı anlaşıldı.

Mars´ın atmosferinin ince olması nedeniyle başarılı bir iniş gerçekleştirmenin çok zor olduğunun altını çizen Favata, bu nedenle her türlü imkanı kullanmak zorunda olduklarını söylüyor.

Avrupa Uzay Dairesi´ne üye 22 ülkenin çoğu, aynı zamanda Avrupa Birliği üyesi. Dairenin 2016 yılı bütçesi, 5 milyar 890 milyon dolar. Bu rakam, NASA´nın 2016 bütçesi olan 19 milyar 300 milyon dolar yanında oldukça küçük kalıyor. Avrupa Uzay Dairesi, Avrupa Birliği´nin bir parçası değil. Ancak geçen yıl uzay araştırmalarına bir buçuk milyar dolar ayıran Avrupa Birliği, ESA´nın en büyük finansörü.

Öte yandan Avrupa, Mars´ta yalnız olmayacak. Hem Çin hem de NASA, 2020´de Mars´a uzay araçları göndermeyi planlıyor. Hindistan ise 2014´te Mars yörüngesine bir uzay aracı göndermişti. ESA ve NASA´nın 2003´te başlattığı ve Mars yüzeyinin haritasının çıkarılmasını sağlayan Mars Ekspress Misyonu ise hala sürüyor.

Öte yandan 2025´te Mars´a astronotlu bir araç indirmeyi amaçlayan Amerikan teknoloji şirketi SpaceX, çalışmalarını son hızla sürdürüyor. Ancak Avrupa Uzay Dairesi´nden astronot Leopold Eyharts´a göre bu çok iddialı bir girişim.

Astronot Eyharts, ”Şu anda nasıl çözeceğimizi bilmediğimiz sorunlar var. Bunlardan biri radyasyon. Dünyanın dışına birkaç günlüğüne çıktığınızda başınıza iş açmaya başlıyorsunuz” diyor.

Avrupa Uzay Dairesi ESA, kısa süre önce de ilk kez bir kuyruklu yıldıza uzay aracı indirdiği Rosetta misyonunu tamamladı. ESA bu ayın başında Rosetta aracının kayıp Philae adlı iniş takımlarını bulmayı başardı. İniş takımları, Rosetta uzay aracının iki yıl önce 67P adı verilen kuyruklu yıldıza inişinden sonra kaybolmuştu. ESA yetkilisi Fabio Favala, parçaların bulunmasını memnunlukla karşıladıklarını söyledi.



Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde eş zamanlı düzenlenen Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Teknoloji

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Gezeravcı'nın 9 Ocak'ta uzaya gönderilmesi planlanıyor

Türkiye’nin ilk uzay yolcusunun, 9 Ocak 2024'te uzaya gönderilmesi planlanıyor.

Teknoloji

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Katillerin gözü döndü! İsrail’den Şifa Hastanesi’ne katliam gibi baskın: Sivilleri acımadan öldürdüler

Uzman isim Türkiye'nin rolünü anlatarak uyardı! Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

Pakistan'dan Afganistan'a hava saldırısı!

Rusya'da seçim: Dünya Putin'i protesto ediyor

Bayraktar AKINCI'dan İHA-230 füzesiyle çifte atış

Türkiye ve Irak'tan ortak bildiri

ABD uçağından görünen detay! Filistin topraklarına alçak imza

Rusya’da kritik seçim! Halk sandık başında: Putin yeniden mi geliyor?

YILDIZ HOLDİNG’İN KONUŞAN YAZILAR SERGİSİ ANKARA’DA

Zelenskiy, Ukraynalıların Rusların Avrupa'ya geçişini engellediğini söyledi

Altay: Konya Türkiye Yüzyılı’nda ülkemizin teknoloji üssü olacak

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

BAŞKANIMIZA TÜRK DÜNYASI ÖDÜLÜ

İsrail-Hamas savaşında son durum... ABD'nin İsrail taktiği deşifre oldu! Washington Post yazdı: Kongre resmen bypass edilmiş!

Atlantik Konseyi'nden çarpıcı Türkiye analizi: Avrupa'nın güvenliğini sağlama fırsatı var

Dışişleri İsrail'in Batı Şeria'daki işgal planına sert tepki: Bu eyleme derhal son verilmelidir

Ermenistan-Rusya krizinde son nokta: Paşinyan muhafızların geri çekilmesini istedi

İsrail bunu da yaptı! Yüzlerce Filistinlinin toplu defnedildiği mezarlığa bomba yağdırdılar

Hamas: İsrail taleplerimizi kabul ederse 6 haftalık ateşkes 24 ila 48 saat içinde başlar

İsrail ordusu, bir kez daha Gazze'de insani yardım bekleyenlere saldırdı

HOCALI SOYKIRIMI YENİ YÜZYIL’DA KONUŞULDU

İsrail resmen ateşle oynuyor: IDF 'katliam planını' sundu! ABD askeri İsrail elçiliğinin önünde kendisini yaktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye, savunma sanayi alanında adeta destan yazıyor

YAPAY ZEKA FIRSAT MI, TEHDİT Mİ

BM: İsrail'in saldırıları ve yetersiz yardım nedeniyle Gazze'de kıtlık an meselesi

Yükleniyor