Washington yönetimi, Rusya ve Suudi Arabistan´ın OPEC+´yı resmileştirme girişimini baltalayabilir

Washington yönetimi, Rusya ve Suudi Arabistan´ın OPEC+´yı resmileştirme girişimini baltalayabilir

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile Rusya petrol pazarını süreli anlaşmalara bağlı kalmadan süresiz bir biçimde yönetmelerine olanak sağlayacak resmi bir ittifak kurulması üzerinde çalışıyor.

 

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile Rusya petrol pazarını süreli anlaşmalara bağlı kalmadan süresiz bir biçimde yönetmelerine olanak sağlayacak resmi bir ittifak kurulması üzerinde çalışıyor. OPEC ve Rusya, ‘ilişkilerini resmiyete dökmeye´ hazırlanırken ABD´nin bu ittifak ihtimalini sarsmak için bir adım atıp atmayacağı merak konusu.

Genellikle OPEC+ diye anılan OPEC ülkeleri ile OPEC dışı ülkelerin oluşturduğu koalisyon, petrol üretimini sınırlama konusunda 2017 yılından bu yana iki kere anlaşma sağladı. Bir kereye mahsus olan bu anlaşmalar, benzer durumdaki tüm petrol üreticilerinin ´kasasını boşaltan´ yüksek arz fazlasını ortadan kaldırmaya yönelik geçici acil önlemler olarak görülüyordu. 

Peki neden bu ortaklığa resmi bir statü kazandırılmıyor? Wall Street Journal´a göre, bu yöndeki görüşmeler de her an başlayabilir. Resmi OPEC+ ortaklığı hakkındaki söylentiler daha önce de yayılmıştı. Geçen yıl, Rusya ve Suudi Arabistan´ın başını çektiği iki taraf, böyle bir olanağı görüşmüş ancak nihai anlaşma yapılmamıştı.

Resmi OPEC+ mimarisinin mantığı çok açık. OPEC üyesi olan ve olmayan üreticiler böylelikle küresel petrol üretiminin yüzde 40´ından fazlasını kontrol ediyor. Belli bir istikrar yakalamak, daha doğrusu arzu edilen bir fiyat seviyesine ulaşmak için üretim hacimlerine müdahaleleri ortaklaştırmak, her iki tarafın eylemlerini koordine etmesiyle daha kolay başarılıyor. Bir başka deyişle taraflar, birlikte olduklarında, ayrı olduklarından daha güçlüler.

RUSYA VE SUUDİ ARABİSTAN ARASINDAKİ STRATEJİK BAĞLAR GÜÇLENİYOR

Ayrıca resmi ortaklık fikri, Rusya ve Suudi Arabistan arasındaki stratejik bağların güçlenmekte olduğuna işaret ediyor. Her iki hükümet, son birkaç yılda birbirlerine daha da yakınlaştılar. Suudiler, özellikle ABD´nin İran ile 2015´te yaptığı nükleer anlaşmadan sonra bu ortaklarına karşı daha şüpheci hale geldi ve böylece başka bir küresel güce yakınlaşmanın avantajlı olacağını düşünüyor. 

Moskova ise, böylelikle bir müttefikini ABD´den sıyırabileceğini ve Ortadoğu´daki pozisyonunu güçlendirebileceğini görüyor. Ayrıca iki ülke arasında petrol sektörü dışında da ekonomik bağlar büyüyor.

Ancak bu resmi pakt düşüncesinin en büyük cazibesi, petrol piyasasını kontrol etme olanağına sahip olmakta yatıyor. Bu, eğer başarılırsa, iki yıl önce başlayan sürecin köşe taşlarından biri olabilir. Onlarca yıldır petrol piyasasının en önemli unsurlarından biri olan OPEC böylece yeni bir yapıya yol açabilir.

SUUDİ ARABİSTAN: KARTELİN EN GÜÇLÜ ÜYESİ

Üyeleri her zaman dost olmasa bile en azından görünüşte ortak faaliyete önem veren OPEC, her bir üyesinin bütün kartelin resmi petrol siyasetinde aktif katılımcı olduğu ve buna etki ettiği bir yapı olma özelliğini kaybetti. Daima belli bir takım iktidar dinamikleri OPEC´te etkiliydi. Suudi Arabistan daima kartelin en güçlü üyesiydi ve halen öyle. Ama yaptırımlar yüzünden zor durumda olan İran ve kimi istikrarsızlıklar ve üretimde azalmayla karşı karşıya kalan diğer üyenin durumu karşısında Riyad kontrolü tamamen ele geçirdi. 

Dolayısıyla, zaten fiili karar alma mekanizması haline gelmiş bulunan durumun resmileştirilmesi pratik önem taşıyor. Wall Street Journal, önerinin bu ayın sonunda Viyana´da yapılacak olan OPEC+ toplantsında görüşüleceğini ve nisan ayında da nihai bir karar alınacağını ileri sürüyor.

RUSYA PETROL ÜRETİMİNİ KISITLAMAYA KARŞI

Ancak görüşmeleri geçtiğimiz yıl çıkmaza soran problem aşılmış değil. Rusya, petrol üretimini önemli miktarda kısıtlamaya karşı. Suudi Arabistan´daki durumun tersine, Rusya´da, üretimi azaltmaya karşı çıkan birden fazla petrol şirketi var. Ayrıca Suudi Arabistan dışındaki OPEC üyelerinin büyük bölümü, öneriye karşı; zira bunun, Riyad ve Moskova arasında bir hakim ittifak oluşturabileceğini düşünüyorlar. 

Gerçekten de geçen yılki öneri, uzun zaman alan karar alma mekanizmasını uzlaşma yoluyla sona erdirerek, iki büyük petrol üreticisi olan Suudi Arabistan ile Rusya´ya görece daha büyük bir güç kazandırabilirdi.

OPEC+´NIN KURULMASI ÖNÜNDEKİ ENGEL: WASHINGTON´DA YÜKSELEN ANTİPATİ

Resmi OPEC+´nın kurulması önündeki bir diğer engel de, kartele yönelik olarak Washington´da yükselen antipati. ABD Kongresi, Adalet Bakanlığı´nın OPEC ülkelerine karşı petrol piyasasını manipüle etme suçlamasıyla girişimde bulunmasına olanak sağlayacak bir anti-tröst düzenlemesi çıkarmakla tehdit ediyor. NOPEC mevzuatı olarak bilinen düzenleme, geçmişte de birkaç defa gündeme gelmiş, ancak hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat başkanlar ABD-Suud ittifakına zarar verebileceği korkusuyla karşı çıktıkları için rafa kaldırılmıştı.

OPEC+ ittifakının geçtiğimiz yıl suya düşmesinin bir diğer nedeni de, tarafların ABD Adalet Bakanlığı´ndan gelecek cezai yaptırımlarla karşılaşma korkusuydu. 

NOPEC mevzuatı, ABD Başkanı Trump öngörülemez olduğu ve OPEC´i fiyatlardan ötürü topa tuttuğu için tekrar gündeme geldi.

Suudi gazeteci Kaşıkçı´nın öldürülmesi de, NOPEC mevzuatını çıkarma yönündeki girişimleri yeniden hızlandırdı.

Son ara seçimlerden sonra Temsilciler Meclisi´nde egemen olan Demokratlar, tasarıyı tekrar öne çıkarıyor. Temsilciler Meclisi Adalet Komitesi´nde oylayacak tasarının her iki partiden de destek görmesi bekleniyor.



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor