Ya Dolar Yıkılarsa?

Ya Dolar Yıkılarsa?

Batı`daki borç krizi, reel ekonomisi güçlü, büyüme hızı yüksek ülkelerin de korkulu rüyası oldu. Peki dünya döviz rezervi rekortmeni Çin, neden korkuyor?

Çin, Amerikan süper gücünün en büyük alacaklısı. Bu durum uzun zamandır Pekin’in yönetim zirvesinin uykularını kaçırıyor.


Astrid Freyeisen

Batı`nın en büyük ekonomik blokları olarak adlandırabileceğimiz Avrupa Birliği (AB) ve ABD, mali problemlerden çıkış yolu bulmada giderek daha fazla zorlanıyor. Astronomik boyutlardaki borç stoku aynı zamanda, dünyanın en büyük ikinci ekonomik gücü olan Çin açısından da büyük risklerle dolu. Çin’in 3 trilyon 320 milyar doları bulan döviz rezervi hızla artmaya devam ediyor. Çin, rezervlerinin dörtte üçünü dolar, dörtte birini ise euro tahviline yatırmış. Ama bu zenginlik Çin’e zorlatıcı güç kazandırmıyor. Çünkü dolar ve euronun yıkılması durumunda Çin’in de muazzam servet kaybına uğraması söz konusu olur.

Çin yönetimi endişeli

Rakamlar ve bağımlılıklar, kimsenin yakasını kurtarmasının mümkün olmadığı kadar büyük. Çin’in elinde bir trilyon dolarlık Amerikan hazine bonosu var. Çin, Amerikan süper gücünün en büyük alacaklısı. Bu durum uzun zamandır Pekin’in yönetim zirvesinin uykularını kaçırıyor. Başbakan Ven Ciabao daha 2009 yılında kritik gelişmeye dikkat çekmişti. ABD’nin en büyük alacaklısı olduklarını söyleyen Ven Ciabao Başkan Obama’nın politikalarını yakından izlediklerini ve Amerikallılara borç verdikleri muazzam paranın akıbetinden endişe duymalarının normal olduğunu söylemişti.

Bu gibi çağrılar para etmediği için Çin yönetimi sesini yükseltmeye başladı. Pekin’deki derecelendirme şirketi Dagong ilk kez geçen yılın sonlarına doğru ABD’nin kredi notunu düşürdüğünde, bu adım Batı medyasında fazla yankılanmamıştı. Reyting şirketinin yönetim kurulu başkanı Guan Cianzhong kredilendirme usullerinin revize edilmesi gerektiğini söylüyor. ABD`nin para basmak suretiyle Çin`in elindeki dolarların değerini tehlikeye atması Çinli reyting kuruluşunun kredi notunu düşürmesinde önemli rol oynamıştı.

Büyümeye mahkûm ekonomilerin çaresizliği

Pekin’deki reyting operasyonu Çin yönetiminin ABD’yi rota değişikliğine zorlamak için yaptığı çaresizce bir teşebbüstü. Oysa kredi notunu nasıl hesapladığı bilinmediği için Pekin’deki derecelendirme kuruluşu ABD tarafından tanınmıyor. Batılı ülkelerin borç krizi Pekin açısından son derece vahim bir durum yaratıyor. Çin, yüzde altının üzerine çıkan enflasyondan da finans krizini sorumlu tutuyor.

Şanghay Üniversitesi’nin tanınmış iktisat profesörlerinden Pan Yingli, on yıl daha enflasyonu yenemeyeceklerini ve büyüme hızının düşük olduğu Batılı ülkelerin, bütün dünyayı etkileyen gevşek para politikasını sürdüreceğini söylüyor. Profesör Yingli hammadde fiyatlarının artmasından da Çin’in daha fazla etkilendiğini, çünkü refah toplumu olma yolundaki ülkesinin yüksek büyüme hızını sürdürebilmek için daha fazla hammadde ithal etmek zorunda kalacağını, sözlerine ekliyor.

“Tutsak gibiyiz”

Çin’in önde gelen ekonomi dergisi Caijing, Amerikan hazine bonolarının muteber yatırım aracı olma özelliğini şimdilik koruduğunu yazdı. Şanghay Dış Ticaret Üniversitesi öğretim üyesi Profesör Xu Haining de aynı görüşte:

“Çin, ikilem içinde. Sanki tutsak gibiyiz. Aslında ABD’nin kreditörü olmamayı tercih ederdik. Ama o kadar borç verdik ki. Çin son derece nahoş bir durumda… Amerika hep aynı Amerika… İçte ve dışta borçlanmadan edemiyor. Amerikalıları desteklemekten başka çaremiz yok. Çoğu bunun iyi olmadığını söylüyor. Ama ne yapabiliriz ki. Hiçbir alternatifimiz yok... Çin ihracatçı ülke olup Dolar kazanabilmek için çok çalıştı. Şimdi bütün kazandıklarını kaybetsin mi?”

Alacaklı, borçlunun elinde oyuncak

Internet bloglarında da Çin’in, borçlularının oyunları karşısında aciz kaldığını vurgulayan mesajlar yayınlanıyor. Bir blogda bu senaryo şöyle tarif ediliyor:

‘Amerikan hazine bonosu alabilmek için karın tokluğuna çalışıyor ve çevrenin canına okuyoruz. Amerikalıların ürettiklerinden fazla tüketmelerine ve bankalarının burada daha fazla para kazanmasına yardımcı oluyoruz. Dünyada bizden kötü alacaklı olmaz. Amerikan hazine bonoları bize pahalıya mal olacak. Atom bombasından farkları yok. Elden çıkaramayız, çünkü değeri düşer, ceremesini Çin çeker. Peki, en büyük kabak kimin başına patlayacak, ülkeyi idare edenlerin mi yoksa sade Çinli’nin mi?’

'Ahmak yerine konan, yine vergi mükellefi'. Çinlilerin çoğunluğu önemli meselelerde böyle düşünüyor. Ona göre de öfkesi büyüyor. (dw)



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor