'Yeni Türkiye'

Erdoğan cumhurbaşkanlığı seçimini kazandıktan sonraki konuşmasında barış mesajı verdi ve cumhurbaşkanlık sürecinde “Yeni Türkiye”den söz etti. Bu, “Yeni Türkiye”nin özellikleri nelerdir? Erdoğan’ın “Yeni Türkiye”den kastettiğ

Ali Hacı Muhammedi

Türkiye, gelecekte daha çok nüfuz sahibi ve etkin olmak adına bölgesel aynı zamanda uluslararası politikasında yeni bir eksen oluşturmak istiyor. Bu yüzden Ankara, ABD ve Çin ile dış ilişkilerini geliştirmeli ayrıca Rusya ile yeni fırsatların oluşmasını sağlamalıdır.

Erdoğan cumhurbaşkanlığı seçimini kazandıktan sonraki konuşmasında barış mesajı verdi ve cumhurbaşkanlık sürecinde “Yeni Türkiye”’den söz etti. Bu, “Yeni Türkiye”nin özellikleri nelerdir? Erdoğan’ın “Yeni Türkiye”den kastettiği ne? Bu ibareyi sarf etmekle hangi hayali düşünüyor?

İlk bakışta bu ibare şu anlamlara geliyor; Türkiye tarihinde ilk defa halkın doğrudan oyu ile Cumhurbaşkanı’nın seçilmesi, parlamento sisteminden başkanlık sistemine geçiş, cumhurbaşkanlığının yetkilerini genişletmek için Anayasa’da gereken değişikliklerin yapılması, kamu isteğine dayalı ve demokrasi ile paralel giden yeni bir kültürün Türk toplumunda oluşturulması.

Ama Erdoğan’ın “Yeni Türkiye” ibaresinin anlamı iç politika ve bu değişikliklerden daha ötede. Erdoğan’ın Başdanışmanı Yiğit Bulut’un yeni Türkiye’den yaptığı analizi kapsıyor. Bulut, Erdoğan’ın zaferinden sonra yeni Türkiye için tartışmalı bir perspektif çizdi. Bu perspektif, AB ile ilişkilerin azalması, Orta Doğu’da ve diğer yerlerde Türkiye nüfuzunu genişletmek, Türkiye’nin rol oynayacağı daha çok fırsatları yakalamayı gösteriyor. Yiğit Bulut, AB’nin Türkiye ile iş birliği yapması için gereken potansiyele sahip olmadığını, Türkiye’nin AB üyesi olmak hevesinden vazgeçmesi gerektiğini çünkü AB’nin de kendine özgü sorunları olduğunu ve AB üyesi ülkelerin politikacılarının da Türkiye’nin üyeliğine karşı olduklarını iddia etti.

Bu yüzden yeni Türkiye’nin AB’ye girmek hayalinden vazgeçmek olduğunu düşünmek mümkün. AK Partinin geçen yıllardaki politikaları gösteriyor ki ilişkilerin gelişmesi için her zaman bir seçeneğin kaybolması durumunda başka alternatifler aranıyor. Yiğit Bulut’a göre Türkiye, dış ilişkilerini ABD ve Çin ile genişletmeli ayrıca Rusya ile yeni fırsatların oluşmasını sağlamalıdır. Dolayısıyla Türkiye gelecekte daha nüfuzlu ve etkin olma adına uluslararası ayrıca bölgesel siyasetlerinde yeni bir eksen oluşturmayı hedefliyor.

Kanıtların da gösterdiği üzere Türkiye’nin AB üyesi olma süreci durdu ve Erdoğan da AB’ye üye olmak konusunda isteksiz görünüyor. Çünkü Erdoğan, AB yolunda ilerlemenin pasif olmak ve Türkiye’de daha çok reformların yapılmasını kabullenmek nihayetinde hâkimiyetin bazı boyutlarını Brüksel’e devretmek anlamına geldiğini düşünüyor ki bunu yapmaya meyilli değil. Ama tabi Erdoğan Batı ile iş birliğini azaltmayı da istemediğini kanıtladı. Bu yüzden Türkiye’nin kırılgan yapısına rağmen bu yeni Türkiye’de, Türkiye-ABD ilişkileri eskisine göre daha yakın ve önemli olacaktır. Böylece Türkiye AB olmadan da Batı ile ilişkilerini genişletebilir.

Geçen yıl Erdoğan’ın Amerika ve Yahudi karşıtı konuşmaları, Amerikan liderleri tarafından eleştirilere neden olmuş olsa da bu konuşmaların Türk toplumunda AKP’yi destekleyen tutucu kesimleri cezbetmek için bir araçtan başka bir şey olmadığına inanıyorum. Obama telefon görüşmesiyle Erdoğan’ı seçim galibiyeti nedeniyle kutladı ve bu, ikilinin geçen altı ay içinde ilk telefon görüşmesiydi.

Başka bir bakışla 'yeni Türkiye', Türkiye’nin son yıllardaki çok yönlü ve çok boyutlu dış politikasını, bu defa daha az risk, istikrarı koruma ve bölgede ilişkileri onarmak anlamındadır. Görünen o ki; hükûmet, 12 sene deneme ve hatadan sonra dünyada veya bölgede gerçekçi bir dış politika izleme veyahut Türkiye’nin Orta Doğu, Doğu Anadolu ile Orta Asya’da etkinliğini, nüfuzunu genişletmek için daha ılımlı bir yaklaşımı benimseme çabasında.

Yukarıda zikredildiği gibi Türkiye’nin AB üyeliğinin uzun sürmesi ayrıca bazı Avrupalı ülkelerin bu konudaki baltalamaları nedeniyle Erdoğan her zaman buna alternatif bulma arayışındaydı ve geçen sene defalarca Şanghay İşbirliği Örgütüne üye olmak istediğini belirtti. Bu yüzden Erdoğan Avrasya’da serbest ticaret anlaşması için Türkiye’nin hazır olduğunu ilan etti.

Nihayetinde söylenebilir ki 'Yeni Türkiye', Türkiye’nin dış politikasında yeni anlayış ve algılamayı ve de belki Türkiye’nin dünya ile bölgede olumlu-olumsuz tutuma göre dış politikayı yeniden gözden geçirme olabileceğini gösteriyor. Bu da uluslararası ilişkilerde Türkiye’yi duygusal bir siyasetten gerçekçi bir siyasete doğru sevk edebilir. (İran, Fars News - 19 Ağustos 2014)



Engeller yapay zeka uygulamalarıyla daha kolay aşılıyor

Yapay zeka uygulamaları birçok alanda olduğu gibi engellilerin hayatına da olumlu etki ediyor.

Teknoloji

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

SEVGİLİ BAŞKANIMIZ ŞABAN GÜLBAHAR’A ŞİFALAR DİLİYORUZ

İsrail'de Gallant depremi! Savunma Bakanı sessizliğini bozdu, hükümet ortakları kovulmasını istedi!

İsrail savaş uçakları sivillerin toplandığı bölgeye bomba yağdırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Şiddet olaylarının tırmandığı Fransa'nın özerk bölgesi Yeni Kaledonya'da OHAL ilan edildi

Silahlı saldırıya uğrayan Slovakya Başbakanı Robert Fico 'hayati tehlikeyi atlattı'

Refah'a sığınan Filistinliler bir kez daha yerlerinden edildi

Katil İsrail medyasında panik: Refah planı suya düşecek! ABD'li gazete 'Sinwar' gelişmesini duyurdu

Türkiye'nin ardından Mısır da, Güney Afrika'nın İsrail aleyhindeki dava sürecine müdahil olacak

Ukrayna saldırdı, Rusya'ya soğuk duş! Belgorod'da 19 ölü, 27 yaralı

Ermenistan'da sivil itaatsizlik eyleminde 130'dan fazla kişi gözaltına alındı

Almatı, Azerbaycan ve Ermenistan'ı neden cezbediyor? Bu işte bir iş mi var?

Engeller yapay zeka uygulamalarıyla daha kolay aşılıyor

Hamas ve İsrail heyetleri Kahire'den ayrıldı, Netanyahu katliama devam edecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan: AB'nin ülkemizle ilişkileri adil ve sonuç odaklı yaklaşımla yürütmesi hayati öneme sahiptir

AKYA Ağır Sınıf Harp Torpidosu'nun seri üretimine geçilerek denizaltılara teslimatına başlandı

Fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarının artırılmasını da içeren kanun teklifi komisyonda kabul edildi

Hamas: Ateşkesi kabul ediyoruz... Filistinliler kutluyor İsrail temkinli

İsrail, Refah Sınır Kapısı'nın Gazze tarafını ele geçirdi

Rus basınında Gazze savaşı: "Netanyahu'nun açıklamaları Hamas'ın pozisyonunu sertleştirmesine neden oldu"

AB üyesi 26 ülkeden Netanyahu’ya “dur” çağrısı

Brezilya'daki sel felaketinde ölenlerin sayısı 83'e yükseldi

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Yükleniyor