Yeni Türkiye`nin Doğuşu

Yeni Türkiye`nin Doğuşu

Cumhurbaşkanlığı yemin törenine katılan yerli ve yabancı misafirler, yeni Türkiye’nin doğuşuna tanıklık etti. Erdoğan’ın Çankaya Köşkü’ne yerleşmesi ve Ahmet Davutoğlu’nun Başbakanlık görevine gelmesi, yeni Türkiye yönündeki

Sadık Meliki

Bugünkü Türkiye, dünkü Türkiye değil ve yarınki Türkiye bugünkü Türkiye olmayacak. Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği yeni Türkiye sözü, yarınki Türkiye’dir. Türk iç ve dış politikasına hâkim bakış ve yapılar, köklü değişime uğradı. Türkiye Cumhuriyeti’nin üzerine kurulduğu kavramların yeniden tanımlanması ve değişim süreci her geçen gün genişliyor ve derinleşiyor. Çankaya Köşkü’nde başörtülü kadınların bulunmasını yasaklayan askerler, bugün Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nde onlara Türkiye’nin First Ladysi unvanıyla saygı gösteriyor. Türkiye, bu değişimi Adalet ve Kalkınma Partisi çerçevesinde, Erdoğan’ın 12 yıllık yönetimine ve uluslararası sistemin verdiği onay ve beraberliğine borçludur.

Anlaşılan Türkiye, çalkantılı ve istikrarsız geçmişinden ve o dönemde '24 saat çok uzun bir süredir.' diyen eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in dönemini atlatmıştır. Cumhurbaşkanlığı yemin törenine katılan yerli ve yabancı misafirler, yeni Türkiye’nin doğuşuna tanıklık etti. Erdoğan’ın Çankaya Köşkü’ne yerleşmesi ve Ahmet Davutoğlu’nun Başbakanlık görevine gelmesi, yeni Türkiye yönündeki hareketin devamına işaret ediyor.

Ama bu, olayın tamamı değil. Türkiye’de değişikliklerin geniş bir biçimde gerçekleşmesine rağmen yeni Türkiye de eski Türkiye gibi korku ve umutlarla çatışmaktadır. Erdoğan’ın ustalıkla kullandığı ve ardından Davutoğlu’nun da devam ettirdiği tehdit edebiyatı, sert söylemlerinin arkasındaki zihniyetin önemli bir bölümünde umut ve korku yatmaktadır. Avrupalılaşma, Avrupa Birliği’ne katılma umudu ve bölünmenin acı tecrübesinin tekrarlanabilme korkusu, Türklerle birlikte her zaman var olmuştur.

Erdoğan’ın iktidarı ele alması ve Adalet ve Kalkınma Partisinin devam eden 12 yıllık hükûmeti bu süreci hızlandırdı, değişimi derinleştirdi, yüzeyini genişletti ve boyutunu kısmen kurumsallaştırdı. Bugün Türkiye’de gerçekleşen değişikliklerin önemli bir kısmı kurumsallaştı ve yeni Cumhuriyet, Batı’nın yardımıyla karşımıza çıktı. Erdoğan ve ekibinin yeni Türkiye hakkında söyledikleri, bugünkü değişikliklerin çok üstündedir ve doğru bir şekilde yorumlandığında, bütün yönleriyle Atatürk’ün Türkiye’sinden farklı bir Türkiye olduğu görünmektedir. Türklük Atatürk’ün Cumhuriyeti’nde önemli bir faktörken vatandaşlık ise Erdoğan’ın Cumhuriyeti’nde önemli faktör olacak. Türk yetkililerinin Türkiye’nin geleceğiyle ilgili endişelerinin arkasında Kürt sorunun çözümü ve Avrupa Birliği’ne katılmanın zarureti yatıyor. Bugünkü Türkiye’de, değişikliklerin temelini atan önemli zihinsel değişimler arasında, Türk yetkililerin umut ve korkuyu artık dünkü gibi pasif politika olarak kullanmayıp dinamik ve çok yönlü politika ile iç ve dış politikayı yeniden dizayn etmeye çalışmaları yer alıyor. Erdoğan ve Davutoğlu soyutlanma ve Atatürkçü güvenlik tutumunu bir kenara bırakıp sorunlarla karşılaşmada açık bir politika izleyerek bölge ve dünyada Türkiye için yeni ve iyi bir konum tarif etmeye çalışmaktalar. Bu doğrultuda Kürtler, Türkiye sınırları içinde ve dışında Türklerin yol haritasında önemli bir aktör olarak rol üstlenmekteler.

Türkiye Cumhurbaşkanı, Türklerin psikolojisini iyi anlamakla birlikte kendi retorik ve karizması sayesinde Türklerde geleceğe umutla bakma ve yapabilme fiilini güçlendirmeyi başardı.

Türkiye’nin bugünkü siyasi koşulu bu sürecin devam edeceğini gösteriyor. Şu anda cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sona ermesinden kısa bir süre sonra ülkede 2015 genel seçim heyecanı başlamış oldu. Anlaşıldığı üzere Türkiye’nin siyasi arenasında güçlü bir alternatifin olmaması, uluslararası ve özellikle ABD’nin Adalet ve Kalkınma Partisine verdiği desteğin sürmesi, siyaset döngüsünü şimdiki çarkın etrafında döndürecektir. Bu geleceğe ümitle bakmak ve 2013 Türkiye’sine ulaşmak için güçlü bir unsur sayılacak. (İran Diplomacy - 06 Eylül 2014)

 



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor