Yıldırım: Suriye´de çözüm için iki şartımız var

Yıldırım: Suriye´de çözüm için iki şartımız var

AK Parti´nin grup toplantısında konuşan Binali Yıldırım 'Rusya ve İsrail´le sorunlarımızı çözdüğümüz gibi Suriye ve Irak´la da çözeceğiz. Suriye çözüm için iki şartımız var. Biri Suriye´nin toprak bütünlüğü' dedi.

 

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada, gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yıldırım, gerek 15 Temmuz darbe girişimi öncesi gerekse sonrası terör örgütlerinin birlikte hareket ederek Türkiye´de iç karışıklık sürecini nasıl hızlandıracaklarına yönelik plan yaptıklarını söyledi.

Terör örgütlerinin kardeşin kardeşe düşmesini amaçladıklarını, 15 Temmuz öncesinde her şeyi mükemmel şekilde yaptıklarını düşündüklerini anlatan Yıldırım, 'Artık bu işin dönüşünün olmadığına karar verdiler. Plan, Recep Tayyip Erdoğan´ı halletmek ve Türkiye insanlarını birbirine düşürmek, iç karışıklığı körüklemek… Daha sonra da kurtarıcı gibi gelip birisini birilerinin diğeri de diğerlerinin yanında yer alarak bu kardeş kavgasını sonu gelmez bir duruma dönüştürmek, hesap buydu' şeklinde konuştu.

´ONLAR İÇİN İDAMDAN BETERİ VAR´ 

İdam tartışmasına değinen Yıldırım, 'FETÖ gelecek hesap verecek. Şehitlerimizin kanını döken herkesten hesap sorulacak. Hesabı sorarken intikam duygusuyla hareket etmeyeceğiz. Adaletle hesap soracağız. İdam bir kere ölümdür. Ama onlar için ölümden beter ölüm vardır, o da adil yargılamadır.'

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım,'Eğer bu örgüte hiçbir şekilde bilerek ve isteyerek destek vermeye devam etmediyse 17 Aralık´tan sonra, hiç kimse endişe etmesin. 17 Aralık´tan sonra ise mazeret yok. Çünkü artık gün ışığı gibi bu terör örgütünün niyeti de icraatı da ortaya çıktı. Ondan sonra ´efendim bilmiyordum´ demek asla ve asla hafifletici sebep olamaz' dedi.

‘TATARI GİTTİ, BETERİ GELDİ´

Daha sonra yargı tarafında bir hareket başladığını, bir vesayetin doğduğunu, onu da ortadan kaldırmak için bu sefer yargı reformunu gündeme getirdiklerini anımsatan Yıldırım, HSYK´nın yeniden yapılanmasını ve 26 maddelik bir anayasa değişikliğini milletin önüne götürdüklerini, milletin de yol verdiğini kaydetti.

'Yargı vesayetini bitirdiğimizi zannediyorduk, meğer tatarı gitti, beteri geldi' diyen Yıldırım, şöyle devam etti: 

'Bu sefer FETÖ´nün adamları… Bütün diğer vesayet odaklarını da aradan çıkarınca, onlar kafayı kaldırmaya başladı. Yavaş yavaş ´biz buradayız´ dediler. Siz buradaysanız, biz de buradayız. İşte meydan, işte Türkiye. Sonra MİT operasyonu… Olmadı. Gezi´de ortalığı karıştırma… Olmadı. 17 Aralık yargı darbe teşebbüsü… İşte orada işin rengi iyice belli oldu. Yeni bir iş çıktı bize bu sefer. Bu FETÖ ile artık mücadele kaçınılmaz hale geldi.

Bu mücadeleyi en kararlı bir şekilde 17 Aralık ile dile getiren, bu tehlikeye dikkati çeken Recep Tayyip Erdoğan´dır. O günlerde bu mücadelenin, bu tehlikenin büyüklüğünü ne yazık ki birçok kurum, birçok insan tehlikenin vahametini anlayamadı. Efendim ´siz de fazla abartıyorsunuz, bunlar böyle değil, bunlar kardeşimiz, bunlar da bizim gibi inançlı, mütedeyyin insanlar…´ Ama 15 Temmuz´da ne olduklarını millet gördü' değerlendirmesinde bulundu.

‘SUÇLUYLA SUÇSUZU BİRBİRİNDEN AYIRT EDECEĞİZ AMA İŞİN KOLAY OLMADIĞINI HERKES BİLMELİ´ 

'Kılı kırk yaracağız. Suçluyla suçsuzu birbirinden ayırt edeceğiz ama işin kolay olmadığını herkes bilmelidir' ifadesini kullanan Yıldırım, 'Çünkü örgüt saydam değil, kapalı. Sistem kapalı. İçeride ne dönüyor anlamak kolay değil. Hiç ummadığınız, hiç tahmin etmediğiniz insanlar terör örgütünün abisi, ablası, imamı olarak çıkıveriyor. İşte kuvvet komutanlarını, Genelkurmay Başkanı´nı derdest edenler, yıllarca yanında taşıdığı, evinde, işyerinde her zaman beraber olduğu özel kalemi, yaveri… Örgüt böyle bir örgüt. Dolayısıyla işimizin zor olduğunu bilmenizi istiyoruz' diye konuştu.

‘MECLİS ONAYINDAN SONRA KALICI HALE GELECEK´

Terör örgütünün doğurduğu hasarları ortadan kaldırmak için olağanüstü hal ilan edildiğini ve kanun hükmünde kararnamelerin yürürlüğe konulduğunu anımsatan Yıldırım, ilerleyen süreçte de kanun hükmünde kararnamelerin hazırlanacağını bildirdi.

Yıldırım, bugüne kadar çıkarılan kanun hükmündeki kararnamelerin, bu haftadan itibaren Meclis gündemine girmeye başlayacağına işaret eden Yıldırım, 'Meclisimizde bunlar görüşülecek ve Meclis onayından sonra kalıcı hale gelecek. Tabii bunda muhalefet partilerinin eleştirilerinin makul olanlarını da bu görüşmelerde dikkate alacağımızı, daha önce genel başkanlara bizzat görüşmelerimizde ifade ettik' diye konuştu.

‘BUNLARIN KULAĞINDAN TUTUP ATACAĞIZ´

Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: 'FETÖ sadece ülkemizi darbe girişimiyle, bin bir türlü hileyle, takiyeyle zor duruma düşürmedi, bunlar sizlerin geleceğiyle de oynadı' diyen Yıldırım, '2010 yılı KPSS´de soruları dağıttılar, haksız yere 86 bin memurun bütün o imtihanda döktüğü teri de şaibeli hale getirdiler. Şimdi mahkeme, 2010´da giren bütün memurların sınavını iptal etti. Ne yapacağız? Devletteki 86 bin memuru çıkaracak mıyız? Elbette değil. Ne yapacağız? Biz Adalet ve Kalkınma Partisi´yiz, bunları tek tek inceleyeceğiz. Kim soruları çalmışsa, kim haksız yere sınavı kazanmışsa bunların kulağından tutup atacağız. Ama düzgün, alnının teriyle aklının teriyle kazananların haklarını da koruyacağız' dedi. 

‘SGK PRİM BORCU OLMAMA GİBİ SAÇMA SAPAN BİR KURAL VARDI´

Darbe girişiminde ‘şehit ve gazi´ olanlara ne yapılsa haklarını ödeyemeyeceklerini dile getiren Yıldırım, yeni bir düzenleme daha yapıldığını bildirdi.

Binali Yıldırım, şu değerlendirmeyi yaptı: 'Bunlara aylık bağlanabilmesi için SGK prim borcu olmama gibi saçma sapan bir kural vardı. Onu da KHK ile ortadan kaldırdık. Hiçbir borcuna, harcına bakmadan hepsi siliniyor ve gerekli maaşı bağlanıyor. Yaralanan gazilerimizde ise bir kural vardı, yüzde 40 iş göremezlik şartı aranıyordu. Yani uzuvlarının yüzde 40´ını kaybederse ancak gazilik haklarına sahip oluyordu. Hayatını bu ülkenin geleceği için ortaya koymuş, göğsünü toplara, mermilere siper etmiş gazilerimize ´Sen yüzde 10 yaralandın, sen yüzde 30 yaralandın mı´ diyeceğiz? Yakışır mı Türkiye´ye? Elbette yakışmaz. Yarasının ölçüsü ne olursa olsun o yarayı hafifletmek, onların gönlünü kazanmak bizim en önemli görevimizdir. Bütün bu kuralları kaldırdık. O meydana inenler, parmağının tırnağı bile yaralanmışsa onlar da gazi olacak ve gazilik haklarından yararlanacaklar. Çünkü onlar Türkiye´nin geleceğini kurtardılar geleceğini. Ayrıca gazilerimize iş vereceğiz. FETÖ ile mücadele hız kesmeden devam ediyor.'

‘FAKAT BU TAYYİP ERDOĞAN HİÇ BİZİ SALLAMIYOR´

 ABD´nin eski Ankara Büyükelçisi James Jeffrey´nin medyaya yansıyan, 15 Temmuz darbe girişimi ve Fethullah Gülen´in iadesine ilişkin açıklamalarına işaret eden Başbakan Yıldırım, şunları kaydetti: 

'Dün bir gazetede ABD´nin önceki büyükelçilerinden bir tanesi, ismini vermesek de olur, 15 Temmuz darbesi üzerine ifşaatlarda bulunuyor. Diyor ki, ´Erdoğan Washington´da, Avrupa´da sevilmiyor. Otoriter gözüküyor´. Doğrusu başkalarının söylemediğini açıkça söylediği için takdir ettim. Ülke isimleri vererek diyor ki, ´Şu şu ülkeler bizim önümüzde eğiliyorlar, tazim ediyorlar, selam veriyorlar, ´Yes Sir´ diyorlar fakat bu Tayyip Erdoğan hiç bizi sallamıyor´. Üstelik de ne yanlış yaptıysak yüzümüze karşı söylüyor. Bunun için sevilmiyor. Adamlara bak, ölçüye bak. Bunlara gidip yağcılık, yaltaklık yapacaksın o zaman makbul adam olacaksın.

‘YANİ SİZ EMREDECEKSİNİZ DÜNYADA GARİBANLAR ÖLMEYE DEVAM EDECEK´

Doğruları söylersen sevilmeyen adam, diktatör olacaksın öyle mi? Hadi oradan. Şunu unutmayın bu millet, dünyada esaret altına girmeyen tek ulustur. Esaret altına girmediği gibi kimseyi de sömürmeyen tek millet vardır, Türk milleti. Onun için Türkiye ile konuşurken, Türkiye´yi yargılarken geçmişinize bakın. Geçmişinizdeki o yüklerinize bir bakın. Ne kadar insanın kanına girdiğinize bir bakın, ondan sonra Türkiye´yi yargılayın. Ne o, Tayyip Erdoğan, ´Dünya beşten büyüktür´ demiş. Hoşunuza gitmedi mi? Yani siz emredeceksiniz dünyada garibanlar ölmeye devam edecek.'

‘KİMİN MALINI KİME VERİYORSUN? GEÇ BUNLARI´

Başbakan Yıldırım, partisinin grup toplantısındaki konuşmasında, Suriye´deki gelişmelere de değindi.

Türkiye´nin bölgeyle ilgili sorumluluğuna işaret eden Yıldırım, bu sorumluluğun gereğini yapmaya devam edeceklerini kaydetti. Yıldırım, İsrail ve Rusya´da ilişkileri nasıl normalleştirdilerse, sorunları çözdülerse Suriye ve Irak´ta da sorunları çözeceklerini belirtti. 

Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Nasıl çözeceğiz? İki tane önemli şartımız var: Biri Türkiye´nin toprak bütünlüğü, Suriye´nin toprak bütünlüğü korunacak. Öyle ´batıyı sana vereyim, güneyi sana vereyim, doğuda Kürtlere vereyim´, öyle bir şey yok. Kim kimin malını veriyor kardeşim? Kimin malını kime veriyorsun? Geç bunları. ´Biz buraya Kürt devleti uyduralım, böylece Türkiye ile Ortadoğu arasında bir Kürt oluşumu meydana gelsin…´ Bu düşüncelerle bu bölgenin sorunları çözülmez. Bu bölgenin sorunlarını en iyi bilen, bölgenin ülkeleridir. Dolayısıyla İran, Türkiye bu bölgeyi en iyi bilen ülkelerdir, soruna en iyi çözümü de bu ülkeler getirecektir. ABD, Rusya, diğer koalisyon güçleri gerçekte çözüm istiyorlarsa çözüm mutlaka sağlanacak.

Suriye´nin toprak bütünlüğü korunacak, Suriye´nin bütün vatandaşları, Arap´ı, Kürt´ü, Nusayri´si, Şii´si, Sünni´si, ülkenin kaderine sahip çıkacak. Yani mezhep esasına dayalı bir yönetim dayatılmayacak. Bütün bunlar olduktan sonra çözüm olmaması için hiçbir neden yok. Bunun için Türkiye, gereken bütün çalışmaları diğer paydaşlarıyla birlikte yapıyor, yapmaya devam edecek. Eminim ki önümüzdeki aylarda bu konuda kayda değer bir gelişmeyi hep beraber yaşayacağız.'

Başbakan Yıldırım, bugün Nevşehir´de Hacıbektaş Veli´yi anma toplantıları olduğunu anımsatarak, Anadolu erenlerinden Hacıbektaş Veli´nin kardeşliği, birliği, beraberliği ömrü boyunca söylediğini, milletin birbiriyle mezhep, düşünce, inanç farkı olmadan kucaklaşmasını sağladığını belirtti.

‘ADIM BİLE ALEVİ KARDEŞLERİMİZ TARAFINDAN KONULAN BİR ADDIR´

Alevilere selam gönderen Yıldırım, şöyle devam etti: 'Alevi, Sünni hep bir, kardeşiz. Kavga edecek hiçbir şeyimiz yok. Paylaşacak çok şeyimiz var. Alevi ve Sünnilerin bir arada, kardeşçe, dostça yaşadığı bir ilden geliyorum. Çocukluğum oradan geçti. Adım bile Alevi kardeşlerimiz tarafından konulan bir addır. Her zaman, bu ülkenin her vatandaşını, Alevi´si, Sünni´sini birinci sınıf vatandaş olarak görmüş, ülkemizin kalkınmasında, büyümesinde herkesin canla başla çalıştığına şahit olan birisiyim. Bizi mezhep farklılıklarıyla, ideolojik farklılıklarla, bölgesel farklılıklarla birbirimize düşürmeye çalışanlar, geçmişte olduğu gibi bundan sonra da asla ve asla başarılı olamayacaklar. Bundan herkes emin olabilir. Zaman zaman Sivas olaylarında, Başbağlar´da, Çorum´da, Maraş´ta bu ve buna benzer bizi birbirimize düşürmeye gayret eden girişimler oldu ama her seferinde milletin sağduyusu galip geldi, kardeşlik asla bozulmadı. Bundan sonra da bozulmayacak.'

 

 

 

 

 

 

 

 


Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Rusya, Ukranya'nın en büyük özel elektrik şirketine saldırdı

İsrail ordusu Halep'i vurdu: 38 kişi öldürüldü

Türkiye’nin iç sorunu bir PKK’dan Avrupa’nın sorunu bir PKK’ya

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Yükleniyor