Yunan nüfusu hızla yaşlanıyor

Yunan nüfusu hızla yaşlanıyor

Vassiliki ve Kostis 2008 yılında evlendi, ancak ilk çocukları 7 yıl sonra dünyaya geldi.

 

Vassiliki ve Kostis 2008 yılında evlendi, ancak ilk çocukları 7 yıl sonra dünyaya geldi.

Vassiliki özel bir eğitim kurumunda yöneticilik yapıyor, kocası ise Yunanistan´da krizin sert bir darbe vurduğu inşaat sektöründe mühendis olarak çalışıyor.

Çifte çocuk sahibi olmak için neden bu kadar beklediklerini sorduk.

“Biz evlendiğimizde Yunanistan çok iyi bir durumdaydı. Eşim ise yükselmek için çok iyi imkanlara sahipti. Tabii sonradan hedefine ulaştı. Ben ise inşaat mühendisiyim. Bu seneye kadar Yunanistan´da rağbet gören bir sektördeydim. Genel olarak ülkede 2008´de başlayan yükseliş artık kaybolmaya başladı.”

“Mesleğimde yükselmek için önüm açıktı. Ancak o sırada Yunanistan´da kriz patlak verdi. Bunun yanı sıra ilk çocuğa sahip olmak her zaman kolay bir şey değil. Tüm bunlardan dolayı bekledik sanırım.” 

Geçtiğimiz son 30 yıl içerisinde Yunanistan´da Avrupa genelinde olduğu gibi doğurganlık oranı düşüşe geçti. Ancak kriz süresince bu durum daha da kötüye gitti.

Aile değerlerine bağlı Yunanistan´da kadınların neden daha az doğurduğunu araştırdık.

Doğum uzmanı Dr. Michalis Rotas: “Kadınların bir çoğu 33 yaşından sonra çocuk sahibi oluyor. Bu da hamilelik döneminin daha zor geçmesine ve daha az çocuk yapmaya neden oluyor. Bu dönemde ikinci veya üçüncü bir çocuk yapmak aile için gerçekten bir yük.”

Halkın üçte birinin sağlık güvencesi olmadığı ülkede sosyolog Stamatis Venetis durumu şu sözlerle özetliyor:

Sosyolog Stamatis: “Yunanistan´da çocuk sayısı çok az çünkü hem doğum hem de eğitim masrafları oldukça fazla. Gençlerin çocuk yapması için çok zamana ihtiyaçları var. Öncelikle iş bulmaları gerekiyor. Çocuklarının ihtiyaçlarını karşılayabilmek için dolgun bir maaşa ihtiyaçları var.”

Dünya geneliyle kıyaslandığında Yunanistan´ın doğurganlık oranı oldukça düşük. Uzmanlar halkın yenilenmesi için kadın başına bu oranın 2,1 olması öngörürken bu oran Yunanistan´da sadece 1,3 seviyesinde.

Doğum oranında da ciddi bir şekilde düşüş yaşandı. 2017´de bin kişi başına 6 çocuk düşeceği belirtiliyor. Yaşam süresindeki artış göz önünde bulundurulduğunda Yunan halkının önemli derecede yaşlandığı görülüyor.

İstatistiklere göre 2050 yılına kadar 65 yaşın üzerindekiler 2000 yılına oranla ikiye katlanacak, ve halkın yüzde 32´sine tekabül edecek.

Emeklilik sistemi şimdiden bu yükün altından kalkmakta zorlanıyor. Yardım karşılığında AB´ye verilen söz kapsamında emeklilik sisteminde daha fazla kesintiye gidilecek. Yeni reformların etkisiyle emeklilik maşları yeniden azaltılacak ve düşük gelirlilere yapılan ödenekler tamamen kaldırılacak.

Gerasimos, 40 yıl boyunca çalıştı ve bugünse alım gücünün ciddi derecede düştüğünü söylüyor. Bir şeyi değiştirme gücünün olmadığını ve devletin kendilerine ihanet ettiği görüşünde:

Emekli Gerasimos Drakontaeidis: “Bizi doğrudan yoksulluğa sürüklediler. Emeklilik maaşları defalarca kesintiye uğradı şimdi tekrar düşürmek istiyorlar. Şimdi ayda sadece 453 Euro elime geçiyor. Tüm alışkanlıklarımız değişti, yaşamaya çalışıyoruz.”

Çalışan sayısının azalması ve işsizlik oranın artmasıyla emeklilik sistemi üzerindeki baskılar sürüyor. Ekonomikdemografi uzmanlarından profesör Alexandra Tragaki´ye göre çalışma saatlerinin uzatılması bu duruma bir çözüm olabilir.

Ekonomik demografi uzmanlarından profesör Alexandra Tragaki: “Şu an için demografik açıdan hiç bir değişiklik emeklilik sistemi üzerindeki baskıyı azaltamaz. İş gücü piyasasında bir değişikliğe gidilebilinir. Çalışma saatleri uzatılarak şu an için yasa dışı bir şekilde çalışıp emeklilik sistemine katkı sağlamayanlar sisteme dahil edilebilinir.”

Yaşlanan Yunan halkı ekonomik büyüme için mücadeleye devam ederken istatistikler ülkede ciddi bir şekilde beyin göçü olduğunu gözler önüne seriyor. On binlerce Yunan genç umudu yurt dışında arıyor. 2008 ila 2013 yılları arasında 120 binden fazla genç göç ederken 2015´te bu rakam 180 binden 200 bine ulaştı. (Kaynak: Selanik Üniversitesi.)

Maria ve Harris de doktoralarını önümüzdeki yıl bitiriyor ve onlarda yurt dışına gitmeyi planlıyor:

İnsan Kaynakları yönetiminde doktora öğrencisi Maria Charalampaki: “Yunanistan mükemmel bir ülke. Ama şu an gençler için bir yıkım olabilir. Hiç bir umut ve gelecek vaat etmiyor. Her şey belirsiz.”

Finans hukuku doktora öğrencisi Harris Kotios: “ Bir genç için 500 Euro maaşla başlayıp 10-15 sene sonra bir kariyer yapma ve alanınızda isminizi duyurma ümidiyle yaşamak çok zor bir şey. “ 

Vassili ve Kostis´in evine geri dönüyoruz. Vassili´nin annesi torunu Cilia ile ilgilenmek için gelmiş. Aile büyükleri çocuklara bakarak çalışan anne babaların yükünü azaltmaya çalışsa da bu durum ikinci bir çocuk yapmak için ikna edici olmuyor.

Kostis Orfanos: “Genel olarak insanlar çocuk sahibi olmak istiyor. Tamam diyorlar ve bir takım fedakarlıklarda bulunacaklarını bilerek böyle bir yola giriyorlar. Ama iki çocuğunuz olduğunda, pratiklik açısından durum daha zor hale geliyor.”

Vassiliki Kostourou-Orfanou: “Anne olunca çalışmak çok zor. 2016´da Yunanistan gibi bir yerde yaşıyorsanız daha da zor. Eğer çocuklarınızın ihtiyaçlarını karşılamaya yetecek düzgün bir maaşla çalışmak istiyorsanız çalışma saatleriniz çoğu zaman 8 saati geçiyor.”



Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

Bayraktar AKINCI ASELFLIR-500 ile hedefi başarıyla vurdu

Bayraktar AKINCI, Aselsan tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi’ni kullanarak deniz üstünde seyreden Albatros İDA’yı başarıyla imha etti.

Teknoloji

Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde eş zamanlı düzenlenen Sibergöz-12 operasyonlarında 75 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Teknoloji

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Gezeravcı'nın 9 Ocak'ta uzaya gönderilmesi planlanıyor

Türkiye’nin ilk uzay yolcusunun, 9 Ocak 2024'te uzaya gönderilmesi planlanıyor.

Teknoloji

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Rusya, Ukranya'nın en büyük özel elektrik şirketine saldırdı

İsrail ordusu Halep'i vurdu: 38 kişi öldürüldü

Türkiye’nin iç sorunu bir PKK’dan Avrupa’nın sorunu bir PKK’ya

STK’LAR YILDIZ HOLDİNG’TE BULUŞTU

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Erdoğan'ın iftar yemeğinde sarf ettiği cümle Yunanistan'da tepkiyle karşılandı! Hükümete çağrı yaptılar

MİT PKK'nın sözde İran sorumlusunu Kandil'de etkisiz hale getirdi

Katillerin gözü döndü! İsrail’den Şifa Hastanesi’ne katliam gibi baskın: Sivilleri acımadan öldürdüler

Uzman isim Türkiye'nin rolünü anlatarak uyardı! Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

Pakistan'dan Afganistan'a hava saldırısı!

Rusya'da seçim: Dünya Putin'i protesto ediyor

Bayraktar AKINCI'dan İHA-230 füzesiyle çifte atış

Türkiye ve Irak'tan ortak bildiri

ABD uçağından görünen detay! Filistin topraklarına alçak imza

Rusya’da kritik seçim! Halk sandık başında: Putin yeniden mi geliyor?

YILDIZ HOLDİNG’İN KONUŞAN YAZILAR SERGİSİ ANKARA’DA

Zelenskiy, Ukraynalıların Rusların Avrupa'ya geçişini engellediğini söyledi

Altay: Konya Türkiye Yüzyılı’nda ülkemizin teknoloji üssü olacak

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

BAŞKANIMIZA TÜRK DÜNYASI ÖDÜLÜ

İsrail-Hamas savaşında son durum... ABD'nin İsrail taktiği deşifre oldu! Washington Post yazdı: Kongre resmen bypass edilmiş!

Atlantik Konseyi'nden çarpıcı Türkiye analizi: Avrupa'nın güvenliğini sağlama fırsatı var

Dışişleri İsrail'in Batı Şeria'daki işgal planına sert tepki: Bu eyleme derhal son verilmelidir

Ermenistan-Rusya krizinde son nokta: Paşinyan muhafızların geri çekilmesini istedi

İsrail bunu da yaptı! Yüzlerce Filistinlinin toplu defnedildiği mezarlığa bomba yağdırdılar

Hamas: İsrail taleplerimizi kabul ederse 6 haftalık ateşkes 24 ila 48 saat içinde başlar

İsrail ordusu, bir kez daha Gazze'de insani yardım bekleyenlere saldırdı

Yükleniyor