Yunanistan ulusal iklim yasası taslağını açıkladı

Yunanistan ulusal iklim yasası taslağını açıkladı

WWF, ileriye yönelik küçük adımlar, ancak yine de 1,5 o C küresel ısınma sınırına uygun olmadığı konusunda uyarıyor

 

Yunan hükümeti tarafından bir aylık kamu istişaresine sunulan taslak iklim yasası, ileriye doğru atılmış iyi bir adımdır, ancak Yunanistan elindeki bu fırsatı tepme konusunda çok heveslidir.

İklim değişikliğine karşı en savunmasız ülkelerden biri olan Yunanistan, iklim krizinin insan yaşamına maliyeti çok yüksek olan etkilerini, iklim kaynaklı afetleri ve ekonomik zararları şimdiden yaşıyor. Yunanistan için ileriye dönük tek makul yol, 1.5 o C ile uyumlu ve iklim çöküşünü önlemeye yönelik küresel çabaya önemli ölçüde katkıda bulunan yenilikçi ve geleceğe dönük iklim politikalarının şampiyonu olmaktır.

 

Sera gazı emisyon hedefleri, mevcut - yetersiz - hedeflere kıyasla gerçekten yükseltildi, ancak bilimin dikte ettiğine kıyasla yetersiz kalıyorlar. Ayrıca ilgili hükümlerin ifadesinden, emisyon azaltma hedeflerinin yasal olarak bağlayıcı olmaksızın 'takip edildiği' açıktır.

 

İklim tasarısının hedefleri

Bilime dayalı hedefler *

2030

Net emisyonların en az -%55´i

Brüt emisyonların en az -%65´i

2040

Net emisyonların en az -%80´i

Brüt emisyonların en az -%95´i

iklim tarafsızlığı

2050

en geç 2045

2040 için bir ara hedefin ve sektörel karbon bütçelerinin sağlanması olumlu yönlerdir, ancak bunların yörüngeleri, 5 yıllık ara hedeflerle daha fazla belirlenmelidir.

Yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği konusundaki hedefler belirsiz ve belirsizdir. Geçişin önemli bir zarar vermemesi ve kimseyi geride bırakmaması için, enerji sistemini 2035 yılına kadar güçlü çevresel ve sosyal güvencelerle %100 yenilenebilir enerjiye dönüştürecek spesifik, iddialı, yasal olarak bağlayıcı hedefler belirlenmelidir. Biyoçeşitliliğin korunmasını güvence altına alan net kurallar altında, enerji verimliliğinin teşvik edilmesi ve yenilenebilir kaynakların düzgün bir şekilde planlanmış tam olarak kullanılması, sera gazı emisyonlarının hızlı bir şekilde azaltılması için en verimli ve uygun maliyetli yoldur .

 

Sektöre özgü enerji hedefleri (ulaşım, binalar ve birbirine bağlı olmayan adalar) doğru yöndedir. Ancak, bunlar bir teknoloji geçişi ile sınırlı kalmamalı, aynı zamanda en savunmasız hanelerin korunması ve enerji geçişine anlamlı vatandaş katılımının sağlanması gibi sosyal sorunları da ele almalıdır.

Linyitin aşamalı olarak kullanımdan kaldırılması '2028´den geç olmamak üzere' geri alındı, ancak Eylül ayında Başbakan 2025´e kadar daha erken bir son tarih açıkladı. Tasarı, son tarihin 2023´te gözden geçirilmesini öngörse de, her yıl için vurgulanmalıdır. Yeni linyit tesisi Ptolemaida V´nin faaliyet göstereceğine dair, Yunanistan ek olarak 4 milyon ton karbondioksit ya da yıllık emisyonlarının yaklaşık %5´ini salacak. Aynı zamanda, sadece birkaç hafta önce, hükümet sessizce mevcut linyit santralleri için emisyon limitlerinde istisnalar kabul etti. 

Tasarı, biyoçeşitliliğin korunmasının önemli bileşenini ve iklim krizine doğaya dayalı çözümleri dahil etmemekle ünlüdür. İklim adaptasyonuna yapılan atıflar tatmin edici değildir.

Başbakan tarafından IUCN Konferansı´nda (Marsilya, Eylül 2021) açıklanan taahhütler olan %30 korunan alan ve %10 sıkı korunan alan şeklindeki doğa koruma hedeflerinin en azından iklim kanununda açıkça yer alması zorunludur.

İklim tasarısı, siyasi bağımsızlığını ve partizan olmayan karakterini sağlarken, bilimi iklim politikası yapımında ön plana çıkarmayı başaramıyor. Çevre ve Enerji Bakanına rapor veren ve onun tarafından atanan bir bilimsel komitenin kurulması, karbon bütçelerinin uygulanmasının tarafsız bilimsel olarak izlenmesine yönelik en büyük ihtiyacı karşılayamaz.

İklim tarafsızlığına geçiş, sağlam bilimsel destek gerektirir. WWF, Yunanistan´da faaliyet gösteren diğer bağımsız otoriteler tarafından geliştirilen en iyi uygulamalara dayalı olarak bağımsız bir iklim otoritesinin kurulmasında ısrar ediyor. Bunun, tüm girişimin meşrulaştırılmasına, şeffaflığına ve hesap verebilirliğine kararlı bir şekilde katkıda bulunması bekleniyor. Bu tür iyi uygulamalar, iklim tarafsızlığına geçişin ima ettiği bu önlem ve politikaların siyasi ve sosyal kabul düzeyini artıracaktır.

İklim tasarısı aynı zamanda vatandaşları hak ve yetkilerle donatarak ve aynı zamanda şeffaflık ve hesap verebilirlik çerçevesini geliştirerek güçlendirecek bir halk iklim meclisinin oluşturulması yoluyla anlamlı bir halk katılımı ihtiyacını göz ardı ediyor.

Tasarı, tüm vatandaşların iklim istikrarı, mevcut en iyi bilime erişim ve çevre müktesebatının korunması hakkının tanınması gibi çok önemli bir bölüme atıfta bulunmuyor. Adil emek geçişinin son derece önemli bölümü de göz ardı edilmiştir.

 

Kaynak: https://www.wwf.gr//?5320941/Greece-unveils-draft-national-climate-law



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor