Zeybekci: Kriz yok, manipülasyon var

Zeybekci: Kriz yok, manipülasyon var

Koalisyon arayışlarından sonuç alınamaması üzerine yeniden seçimlere hazırlanan Türkiye´de ekonomiye yönelik endişeler de giderek artıyor. Ancak Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci aynı görüşte değil. Zeybekci´ye göre, Türkiye ekonomisi i

 

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci yaptığı açıklamada, Türkiye´nin son dönemde üç seçim birden yaşayan bir ülke olduğunu ve şimdi bir kez daha seçime gidildiğini hatırlatarak, buna rağmen ekonominin kesinlikle olumsuz etkilenmediğini savundu. Yatırımcının seçim sonuçlarını bekleyeceği için bazı yatırımlarda erteleme söz konusu olabileceğini kaydeden Zeybekci, bunun da işin doğal bir sonucu olduğunu kaydetti. Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü:

´YÜZDE 3´ÜN ÜZERİNDE BÜYÜME´

'2015 yılında yüzde 3´ün üzerinde bir büyüme göreceğiz. Bu yıl seçimlere rağmen yatırımlarda ve tüketimde büyümenin yaşandığı bir yıl. 2015 genelinde toplam yatırımlarda yüzde 2´nin üzerinde büyüme olmasını bekliyoruz. Tüketimde bundan daha da kuvvetli bir büyüme var. Ekonomimizin üzerindeki son zamanlarda yapay olarak yaratılmaya çalışılan ortam seçim kararıyla birlikte koalisyon formüllerinin de yarattığı belirsizlik ortadan kalkmış, 1 Kasım´da tekrar edilecek seçimlerde ortaya çıkacak iradeye odaklanılmıştır. Bu durum önümüzdeki günlerde göreceli bir şekilde rahatlama sağlayacaktır.

´PİYASALAR KENDİ DENGESİNİ BULACAK´

Kur ve faizde istemediğimiz ama beklediğimiz bir artış var. Kur ve faizdeki yükseliş hareketi Türkiye´nin ekonomik gerçeklerini kesinlikle yansıtmıyor. Ekonomimizin tüm aktörlerinin bilmesini isterim ki; ekonomiye ait verilerimizde bu yıl yaşanan dalgalanmanın çok büyük kısmı yurtdışı etkiler kaynaklı. İşte bu nedenle göreve geldiğimizden beri ifade ettiğim gibi, piyasalar kendi dengesini bulacaktır.'

´2015, 2014´TEN DAHA İYİ´

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, piyasada manipülasyondan kaçınan samimi yatırımcıların ve kamuoyunun ekonominin 015´te de 2014´ten daha iyi durumda olduğunu göz ardı etmemesini gerektiğini söyledi.

´TÜRKİYE´YE HAKSIZLIK´

Başta sanayi ve istihdam olmak üzere ekonomik verilere ilişkin bilgiler veren Bakan Zeybekci, 'Tüm bunları görüp de ekonomi kötüye gidiyor demek mümkün mü?' diye sordu. Bu resmi alıp olumsuz beklentiler yaratmamın ve yaymanın Türkiye´ye haksızlık olduğunu söyleyen Zeybekci, 'Türkiye´ye haksızlıktır, Türkiye´ye kastı olanların işidir. Faiz ve kurdaki gelişmelerde de bu siyasi ve manipülatif aksiyonların sonucudur' dedi.

Nihat Zeybekci, ekonomide hiçbir yapısal soruna dayanmayan, küçük bir kısmı son günlerdeki yoğun siyasal ortam ve terör gelişmelerine, büyük kısmı ise küresel gelişmelerden kaynaklanan kur hareketliliğine 'faiz artırımı' ile çare bulduğunu söyleyenlerin gerçek niyetlerinin belli olduğunu kaydetti. Zeybekci, '2002 yılında Türkiye´de toplanan verginin yüzde 86´sı faiz ödemelerine giderken, bugün bu oran yüzde 14´e indi. İşte asıl mesele bu. Biz buna izin vermemek için konuşmaya ve anlatmaya devam edeceğiz' diye konuştu.

´İKİ SAYFALIK YÜZEYSEL RAPORLAR´

Bunları ifade ederken kesinlikle, 'Türkiye´deki gelişmelerin kurda, faizde etkisi yok' iddiasında olmadıklarının bilinmesini isteyen Bakan Zeybekci, şöyle konuştu:

'Elbette var. Nihayetinde seçim sonrasında hükümet kurulamaması gibi olağan dışı bir durum ve artan terör olayları ile karşı karşıyayız. Ancak bazı çevrelerin, uluslararası mali kuruluşların iki sayfalık yüzeysel raporlarında yer alan iddialar ya da tahminler ile ateş olmayan yerden duman çıkarılmaya çalışılıyor. ´Kriz´ kelimesini kullanmamız bile abartılı olur ama ülkemizdeki durumun bir krizle hiçbir ilgisi yok. Yaşanan gelişmeler tüm dünyada, özellikle de gelişmekte olan ülkelerde yaşanıyor.

Geçen hafta bazı medya organlarında yer alan haberi de bir kez daha hatırlatayım: Son 13 ayda gelişmekte olan 19 ülkeden 1 trilyon dolara yakın sermaye çıkışı oldu. Dolayısı ile herkes iyi de biz kötü değiliz. Tüm dünyada bir gerilim var, biz de bundan etkileniyoruz. Peki bu dönemde bizdeki net sermaye çıkışı ne oldu? Merkez Bankası verilerine göre kur etkisinden arındırıldığında net sermeye çıkışı 3.5 milyar dolar.'

´KÜRESEL DALGANMAYA HAZIRLIKLIYIZ´

Ekonomi Bakanı Zeybekci, hükümetin uyguladığı ve uygulayacağı politikalarla, Merkez Bankası´nın kendi sorumluluk alanına giren konularda atacağı adımlarla bu süreci soğukkanlılıkla idare edeceğini kaydetti. Zeybekci, 'Kaldı ki bir yıldan beri olmasını beklediğimiz bir küresel sürecin içindeyiz. Bunlar bir anda ortaya çıkmış, beklenmeyen gelişmeler değil. Beklediğimiz ve hazırlıklı olduğumuz bir küresel dalgalanma içindeyiz. Ekonomimiz sağlam. Üretim, ihracat ve istihdam artışı devam ediyor. Soğukkanlı ve basiretli olacağız; azimle çalışmaya devam edeceğiz' dedi.



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor