Selim Çoraklı


BELEDİYE HİZMETLERİNİN İDEOLOJİSİ OLMAZ!

1995 yılından beri Küçükçekmece´de oturuyorum. 105 kitap yazmış ve 41 yıl gazetecilik yapmış biriyim.


1995 yılından beri Küçükçekmece´de oturuyorum. 105 kitap yazmış ve 41 yıl gazetecilik yapmış biriyim. O günden beri seçimle işbaşına gelen belediyeler ne hikmetse halkın isteklerini hep göz ardı etti. Katılımcı bir belediyecilik yapmadılar. İstisnalar hariç “Küçük dağları biz yarattık, büyükler de babamızdan miras kaldı” anlayışı içinde oldular dersem herhalde haksızlık yapmış olmam.

Küçükçekmece´de iki dönem belediye başkanlığı yapan Aziz Yeniay´ın hizmetlerini inkâr etmek hakka karşı haksızlık olur. Ancak Yeniay sonrası belediyecilik tam bir hezimet dönemi oldu. Milletimiz de bu seçimlerde hizmet etmeyenleri sandığa gömerek başkasını seçti.

Yeni başkan Kemal Çebi, seçimler sırasında katılımcı ve sosyal bir belediyecilik yapacağı vaatlerinde bulundu. Ben de bir toplantıda kendisine “Seçilirseniz 1995 yılından beri Küçükçekmece´de oturan bir gazeteci-Yazar olarak bu vaatlerinizin takipçisi olacağım” demiştim.

Genel Başkan yardımcılığını yaptığım VE MERKEZİ İLÇEMİZDE BULUNAN Telif Hakları Derneği´ne Ağustos ayının başında belediyeden bir çalıştaya katılmamız için davet geldi. Davette aynen şöyle deniliyordu:

“Küçükçekmece ilçesinin gelecek 5 yıllık olan 2020-2024 Stratejik hazırlık çalışmalarının katılımcı bir yöntemle yürütülmesi amaçlandığından, Sayın başkanımız Kemal Çebi başkanlığında, Stratejik Plan Çalışmaları kapsamında ilçemizdeki Sivil toplum Kuruluşları paydaşlarımız olması ve ilçe kalkınmasında önemli bir yere sahip olması münasebetiyle 2 Ağustos günü SKSM´deki çalıştayımıza katılmanız bizi onurlandıracaktır.”

Akabinde Stratejik Geliştirme Müdürlüğünden bir bayan arayarak çalıştaya katılıp katılmayacağımızı sordu. Ben de memnuniyetle katılacağımı belirttim.

2 Ağustos günü toplantıyı gerçekleştirdik. Küçükçekmece´de ikamet eden Sivil Toplum kuruluşlarından elliye yakın insan katılmıştı. Herkes Küçükçekmece´nin sorunları ve çözüm yolları için fikirlerini tek tek beyan ettiler.

Ben de Telif Hakları Derneğimiz adına aşağıdaki önerileri ve çözümleri dile getirdim:

Sayın Başkan

“İcranın başındakilerin icradan şikâyet etmeye hakları yoktur” derler. Bizler Belediye başkanları bulundukları ilçenin anası ve babası sayarız. Bu sebeple sizlerin görevi şikâyet etmek veya mazeret bulmak değil, sorunları çözmektir.

Sorunları çözmek adına gerçekleştirdiğiniz böyle bir toplantı için şahsın ve Telif Hakları Derneği adına şahsınızı ve ekibinizi tebrik ediyor, çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

İlçemiz için önemli gördüğümüz düşüncelerimizi sizlerle paylaşmak istiyorum:

İlçemizde yapılan sosyal ve kültürel faaliyetlerin sadece belli sınıfa, onların egolarını tatmin etmeye yönelik değil, halkı kucaklayıcı hale getirilmesi,

 

SKSM, CKSM, HKSM ve YAHYA KEMAL´de gençlere yönelik sosyal ve kültürel programların artırılması,

 

Gençleri okumaya özendirmek için projeler yapılması,

 

Sosyal ve kültürel alanlarda özellikle ilçemizde ikamet eden gazeteci, yazar ve sanatçılardan istifade edilmesi,

 

Gençlerin uyuşturucu, alkol ve sigaranın zararlarını anlatacak ve onları bu illetlerin pençesinden kurtaracak projelerin geliştirilmesi, içişleri bakanlığı projelerinden faydalanılabilir.

 

Ailelerin keyifli vakit geçirebilecek dinlenme ve eğlence alanlarının çoğaltılması,

 

Küçükçekmece´nin kültürel ve tarihi değerleri ile ilgili çalışmaların artırılması,

 

Küçükçekmece Belediyesi´nin ilçedeki yerel yayınlarla ilişkisini artırması ve yayınlarının önemsenmesi,

 

Yerel medya ile işbirliği yapılarak İlçe halkının belediye çalışmalarından yeterince haberdar olması,

 

Küçükçekmece´de nüfusa göre yeşil alanlar çok az, bunları artırıcı projeler yapılması,

 

Modern semt pazarlarının artırılması ve bunların sürekli hale getirilmesi..

 

Tevfikbey, Kartaltepe, İnönü gibi semtlere yönelik çalışmaların azlığı, Atakent vb. Yerlere yönelik çalışmaların fazlalığı halkın gözünden kaçmıyor, bu hususta adaletin sağlanması,

 

İlçe içi ulaşımının sıkıntılarının çözülmesine yönelik projelerin geliştirilmesi, özellikle Sefaköy halkalı yolunun bir çözüme kavuşturulması,

 

Devlet vatandaşına tuzak kurmamalı. EDS denilen sistem tam anlamıyla bir tuzak.

 

Çöplerin geceleri toplanması ve sokaklardaki kirlilik ile ilgili yapıcı adımların atılması,

 

Küçükçekmece Gölü´nün temizlenmesine yönelik çalışmaların yapılması, özellikle Florya´dan göle giriş yerlerinin düzenlenmesi,

 

Küçükçekmece Kent Konseyi çalışmalarının artırılması, bu tür çalıştayların düzenli hale getirilmesi ve alanının genişletilmesi,

 

Ev hanımlarının gelir elde etmesine katkı sağlayacak projelerin, çalışmaların hayata geçirilmesi,

 

Yaşlılara ve ev hanımlarına yönelik sosyal tesislerin artırılması,

 

İlçe genelinde yapılan inşaatlar ve tadilat çalışmalarında iş güvenliğinin yeterince denetlenmesi,

 

Sokak inşaatlarının plansız bir çalışma ile çevre ve görüntü kirliliğine neden olması sebebiyle inşaat malzemelerinin yollara gelişigüzel atılmaması,

 

Bazı sokakların, caddelerin alt yapı bakımından ciddi sorunlu olması. Sağanak yağışlarda alt yapının SOS veriyor,

 

Çevre düzenlemelerinin yetersiz kalması, birçok sokağın kaldırım yenilemesi çere düzenlemesi olarak algılamamak gerekir.

 

Kazı çalışmaları için süre belirlemesi yapılması ve özellikle esnafların bu husustan büyük zarar görmelerinin önüne geçilmesi,

 

İlçemizde otopark sorunu var ve bu trafik sorununu tetikliyor. Bu sorun ancak yeraltı ve yer üstünde yapılacak otoparkları ile çözülebilir.

 

Küçükçekmece´de ilçenin yüzünü ak edecek bir meydan yok. Bir kaç meydan yapılabilir.

 

Doğal afet toplanma alanımız yok. Varsa da halkın bundan haberi yok. Her mahallede gereken toplanma alanlar yapılması.

 

Küçükçekmece´nin medyadaki olumsuz imajını düzeltmek için profesyonel çalışmaların yapılması,

 

Telif hakları ile ilgili derneğimizle koordineli çalışmak yüksek tazminatlarla karşılaşmamak için belediyenin menfaatine olacaktır.

 

Toplantıya katılanların fikirlerini sonuna kadar dikkatle dinleyen Belediye Başkanı Kemal Çebi son sözü alarak bir değerlendirme konuşması yaptı. Konuşmasında iki önemli sözünü çok takdir ettim.

Birincisi, söze başlar başlamaz, belediyecilik hizmetlerinin parti ayrımı yapılmaksızın bütün vatandaşları kucaklaması gerektiğini söylemesi ve sözünü “Belediye hizmetlerinin ideolojisi olmaz” cümlesiyle bitirmesi;

İkincisi de, toplantıya katılan herkesin istisnasız söylediği, “Başkan böyle bir toplantı ilk kez oluyor ve bizi ilk kez davet ediyorsunuz. Bunun için sizi tebrik ediyoruz” sözlerine verdiği cevaptır: “Böyle bir toplantı tertip ettiğim için bana teşekkür etmenize gerek yok. Çünkü bu takdir edilecek bir şey değil, bizim vazifemizdir. Asıl ben size teşekkür ediyorum, çalıştayımıza katılıp fikirlerinizi bizimle  paylaştığınız için.”

Kemal Çebi, konuşmasında önemli konulara da değindi. Bunları da özetlemek gerekirse;

Bu ilçe hepimizin. O sebeple herkesten ilçemizde daha huzurlu yaşamak için katkı bekliyorum.

Ben belediye başkanı olarak asla topu taca atmıyorum. Orta saha oyuncusu benim. Bu hizmetleri sizlerle beraber takım halinde yürütmek istiyorum.

STK´lara önem veriyoruz. Bu tür toplantılara sadece katılmak ve fikrinizi söylemekle kalmayınız. Bizim yaptıklarımızı takip, edin, denetleyin ve tenkit edin.

Önceki belediye başkanlarımız güzel işler yapmış. Fakat belediye olarak yapılan hizmetleri vatandaşa haber vermede başarılı olunamamış.

Biz sosyal projeleri öne çıkarmayı hedefliyoruz. Kadın, çocuk, yaşlı ve engellileri önemsiyoruz.

İlçemizde kültür değerleri koruyan bir dernek olmaması beni üzdü.

Projelerinizi tanıtmada belediyemizin bilbord vs. hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.

Saçma da olsa fikirlerinizi belediyemize ulaştırın. Bilgi havuzumuz genişlesin. Bizi ırgalayın ve yorun ki çalışalım ve geleceğimiz olan çocuklarımıza güzel bir ilçe bırakalım.

3 saati bulan toplantının şahsım adına çok faydalı olduğuna inandım. Belediye başkanı Kemal Çebi, seçim sırasında verdiği sözleri bir bir tutacağını ve bu tür toplantıların sık sık yapılarak halkın fikirlerinden istifade edeceklerini de bildirdi.

Toplantıdan ayrılırken Telif Hakları Derneği adına kendisini ziyaret edeceğimizi söyledim ve vedalaşarak ayrıldım.

 

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Rusya, Ukranya'nın en büyük özel elektrik şirketine saldırdı

İsrail ordusu Halep'i vurdu: 38 kişi öldürüldü

Ukrayna: Rusya, başkent Kiev'e seyir ve balistik füzelerle saldırdı

Rus istihbaratı: Fransa, ilk etapta 2 bin askeri Ukrayna'ya göndermek için hazırlık yapıyor

Katillerin gözü döndü! İsrail’den Şifa Hastanesi’ne katliam gibi baskın: Sivilleri acımadan öldürdüler

Uzman isim Türkiye'nin rolünü anlatarak uyardı! Karadeniz'i bekleyen büyük tehlike

Pakistan'dan Afganistan'a hava saldırısı!

Rusya'da seçim: Dünya Putin'i protesto ediyor

Türkiye ve Irak'tan ortak bildiri