Başkan Barack Obama, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´la yaptığı telefon görüşmesinde IŞİD´le mücadele kampanyasındaki çabaları ele aldı, aynı zamanda iki ülke arasında bu çabalar çerçevesinde "yakın eşgüdüm gereksinimine' vurgu yaptı.
Beyaz Saray´dan yapılan yazılı açıklamada Obama´nın, "bir NATO müttefiki olarak, özellikle IŞİD´i Suriye´nin kuzeyinde, kendi sınırındaki bölgeden temizleyen yerel güçlere verdiği destek başta olmak üzere" Türkiye´nin kampanyaya yaptığı katkıları takdir ettiği bildirildi.
Bununla birlikte açıklamada, "Başkan Obama, bu başarıları temellendirmek ve Amerika, Türkiye ve diğer yerlere yönelik tehdidini azaltmak amacıyla IŞİD´e Suriye´de sürdürülebilir baskı uygulanabilmesi için Amerika ve Türkiye arasında yakın eşgüdüm gereksinimine dikkat çekti" deniliyor.
Beyaz Saray açıklamasında 'yakın eşgüdüm gereksinimine' duyulan neden ayrıntılandırılmıyor. Washington ayrıca, Suriye´de IŞİD´le mücadelede iki bölgesel müttefiki olan Türkiye ve Suriyeli Kürt milisler arasında yaşanan çatışmalar konusunda da resmi düzeyde net bir tavır sergilemedi. Ankara IŞİD´le mücadele eden Suriyeli Kürt grup PYD ve onun askeri kanadı YPG´nin PKK´yla organik bağlara sahip olduğunu savunuyor.
Başkan Obama´nın telefon görüşmesinde, Türkiye´nin Irak´ta IŞİD´le mücadele koalisyonuna katılımının düzey ve şeklinin belirlenmesi konusunda Ankara ve Bağdat hükümetleri arasında süren diyaloğu da memnunlukla karşıladığı not ediliyor.
Beyaz Saray açıklamasında "İki lider de Irak´ın egemenliği ve toprak bütünlüğüne güçlü destek ifade etti" denilirken, PKK´nın Irak´ın kuzeyinde üslenmesine engel olunmasının önemi konusunda görüş birliği içinde oldukları vurgulanıyor.