Menü Yeni Dünya Gündemi
Tarih: 13.08.2015 14:10
Alı Rıza Bigdeli´nin Söyleşisi

Alı Rıza Bigdeli´nin Söyleşisi

Facebook Twitter Linked-in

 

Azade Tehrani

Son zamanlarda Türkiye´de meydana gelen huzursuzlukları sabotaj eylemleri olarak nitelendiren İran´ın Ankara Büyükelçisi Ali Rıza Bigdeli, bu durumun, İran ile sınırlı kalmadığını ve Türkiye´nin birçok yerine uzandığını belirtti.

ISNA´ya söyleşi veren Bigdeli, ilişkileri genişletmek amacı doğrultusunda İran Dışişleri Bakanı Muhammet Cevat Zarif´in ziyareti konusunda, Tahran ve Ankara´nın programını ele alarak şunları söyledi: "Zarif´in, Türkiye ziyareti bölgesel ziyaretler çerçevesinde planlandı. Zarif, Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu´nun resmî daveti üzerine Türkiye´yi ziyaret edecek. Bu ziyaret, özellikle İran´ın P5+1 ile yaptığı nükleer anlaşmanın ardından Türkiye ile iyi ve istikrarlı ilişkileri korumaya ilişkin İran´ın iradesine vurgu yapıyor."

Bigdeli, "Tecrübe şunu gösteriyor ki gerginlik ve huzursuzluk sınır tanımıyor. İran ve Türkiye´nin iş birliği yapmaya yönelik programı, güvenliksiz bir ortamda gerçekleşemez ve belirlediği büyük hedeflerine ulaşamaz. Bu iki ülkenin uzun vadeli planlarının gerçekleşmesi için bölgenin güvenli ve barış içinde olmasını gerektiriyor. Zarif´in, Türkiye ziyareti ile ilgili detaylar yakında İran Dışişleri Bakanlığı tarafından açıklanacaktır." dedi.

İran´a karşı uygulanan yaptırımların kaldırılmasından sonra Türkiye´nin, İran´da bulunması ve ilişkilerin düzeyini arttırmaya yönelik bu ülkenin planları konusunda Bigdeli şu açıklamalarda bulundu: "Önümüzdeki dönemde İran´ın ekonomisi rekabet içerikli olacaktır. İran, yabancı tarafların bu ülkeyle yapıcı iş birliği yapmaya yönelik ilgisini doğru kullanmaya hazır olmalı. İran hükûmeti bütün gücüyle ülkede yatırım olanaklarını uygun hâle getirmeye çalışıyor."

Bigdeli, Türk yatırımcılarının İran´da bulunmaya ilişkin diğer ülke yatırımcılarına nazaran daha ayrıcalıklı olduklarını belirtti.

İran ile Türkiye´nin özellikle siyasi ilişkilerinin hangi düzeyde olduğuna ve bu ilişkileri nasıl bir geleceğin beklediğine ilişkin sorulan soruya Bigdeli şöyle cevap verdi: "İki ülke karışık bir bölgede bulunmalarına ve bazı bölgesel konularda görüş ayrılığı içinde olmalarına ayrıca Türkiye´nin de son iki senede üç önemli seçimi geride bırakmasına rağmen İran ve Türkiye´nin siyasi ilişkileri iyi yönde ilerliyor. Türkiye, hâlâ koalisyon hükûmeti kurmakla uğraşıyor ama iki ülke yetkilileri arasındaki ilişkiler, aktif bir diplomasi ve Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi gibi çözüm yolları iki ülke arasındaki ilişkilerin dostane bağlar içinde devam etmesine sebep oldu."

Tahran ile Ankara´nın iş birliğinin önemine ve bölgede bıraktığı etkilerine değinen Bigdeli, "İki ülke de İran ve Türkiye´nin iş birliğinin millî menfaatler, bölge ve İslam dünyasının istikrar ve güvenliği açısından önem taşıdığına inanıyor. Zira bu ilişkilerin altyapısını kültürel ortaklıklar oluşturuyor. Ekonomik iş birliği de bu dostane ilişkilerin devam etmesini sağlıyor. Siyasi iş birliği konusunda da görüş ayrılıklarını azaltmaya ve ortak görüşleri arttırmaya çalışıyoruz." diye konuştu.

İran´ın Ankara Büyükelçisi´ne sorulan "İran kamyonlarına ve Tahran-Ankara trenine yapılan saldırılar konusunda medya organları çeşitli nedenler gündeme getirdi. Sizin bu konudaki görüşünüz nedir?" sorusuna şu cevabı verdi: "Aldığımız bilgilere göre Türk yetkili kurumlar, söz konusu saldırıları ve faillerini araştırıyorlar ama İran Büyükelçiliğine bu konuda henüz resmî bir açıklama yapılmadı. Türkiye´nin resmî medya organları, bu saldırıların sadece İran ile sınırlı kalmadığını ve Türkiye´nin çeşitli bölgelerine de uzanan sabotaj eylemlerin bir sonucu olduğunu açıkladı." (İran, ISNA Ajansı - 11 Ağustos 2015)

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —