Menü Yeni Dünya Gündemi
Tarih: 03.01.2014 22:15
Ankara-Atina İlişkileri Düzelebilir

Ankara-Atina İlişkileri Düzelebilir

Facebook Twitter Linked-in

İrna

Atina, Ankara ile ilişkilerini düzeltmek ve Kıbrıs Adası konusundaki ihtilaflarını çözmek çabasında olduğu bir dönemde, Yunanistan 2014 yılının başlamasıyla birlikte beşinci kez AB dönem başkanlığını üstleniyor.

2014 yılının ilk yarısında AB dönem başkanlığını üstlenen Yunanistan, bu dönemde Türkiye ile ekonomi, ticarî ve turizm alanlarında ilişkilerini düzeltme çabasında olacak.

Kıbrıs Türk ve Rum Kesimi liderlerinin çözüm çabaların ve üç yıllık bir dönem içinde Türk vatandaşlarına uygulanan AB vize uygulamasının kaldırılmasıyla ilgili anlaşmanın, Türkiye’nin AB üyelik sürecinde önemli adımlar sayıldığı bir dönemde Yunanistan’ın AB dönem başkanlığı başlayacak.

Türkiye ve AB, Türk vatandaşlarına vize uygulamasının kaldırılmasıyla ilgili anlaşmayı imzalamaya hazır olduklarını belirttiler.

Ankara ve Atina ilişkilerinin düzelmesini göz önüne alan Yunanlılar, komşu ile barışçıl atmosferin önemini anladılar ve büyük olasılıkla Türkiye, oluşan bu atmosferi, Kıbrıs barış sürecinin kolaylaşması için kullanacak.

Gözlemcilere göre Türkiye’nin AB üyeliği, finans hizmetleri, taşımacılık, gümrük birliği, dış politika ve hatta bölgesel politikalar gibi 31 başlıktan sekizinin açılmaması nedeniyle zorlaştı.

Yunanlılar AB dönem başkanlığını aldıktan sonra Kıbrıs sorunlarının çözümünü istediklerini göstermek amacıyla Türk ve Rum kesimleri arasında barış müzakerelerinin yeniden canlanması için Türkiye’ye bir öneride bulundu.

Son günlerde mevcut sorunların çözümlenmesi amacıyla Kıbrıs Türk ve Rum kesimlerinin yeniden masaya oturmaları için diplomatik çabalar arttı.

Kıbrıs sorununun çözümü Türkiye için AB üyeliği açısından çok önem taşımaktadır. Ekonomi ortaklara dönüşmeyi amaçlayan Atina ve Ankara, bu konuyu gayet iyi biliyor.

Türkiye Başbakanı Erdoğan’ın Atina ziyaretine ve Yunanlı mevkidaşıyla farklı konuları görüşmesine işaret eden gözlemciler, Türkiye’nin Yunanistan’ın AB dönem başkanlığı sırasında bu ülke ile ilişkilerini düzeltmeyi amaçladığına inanıyor.

Yarım asırdan beri ABD ve Avrupa ile koordine olma çabasında olan Türkiye, uluslararası gelişmeler ve değişmelerde Batı cephesinde yer alarak Batılı teşkilatlarda üye olmaya çalışıyor.

Türkiye’nin AB üyelik müzakerelerinin en önemli sorun noktasının, Kıbrıs olduğu görülmektedir.(İran Haber Ajansı IRNA - 1 Ocak 2014)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —