Menü Yeni Dünya Gündemi
Tarih: 22.05.2015 17:49
Ankara-Tahran İlişkileri

Ankara-Tahran İlişkileri

Facebook Twitter Linked-in

 

IRNA

Türkiye Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Ankara ve Tahran arasındaki ortak noktalara işaret ederek Ankara’nın Tahran ile ilişkilerinin çok yönlü gelişmesini istediğini belirtti.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimî Komitesi (İSEDAK) 31. İzleme Komitesi Toplantısı arifesinde, Ankara’da IRNA’ya konuşan Ceylan, İran ve Türkiye arasında iş birliği süreci hakkında şunları söyledi: “İran, Türkiye için çok önemli bir ülkedir ve yüzyıllardan beri iki ülke yan yana barış içinde yaşamaktadır.”

İran ve Türkiye’nin iki dost ve komşu ülke olduğuna işaret eden Ceylan, “Biz, tüm alanlarda İran ile ilişkilerimizin gelişmesini istiyoruz.” dedi.
Türkiye’nin İran ile ticarette büyük hedefler izlediğine işaret eden Ceylan, “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 30 milyar dolara yükselmesi gerektiği konusunda İranlı mevkidaşıyla aynı görüştedir.”dedi.

Son dönemlerde İran ve Türkiye arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyi toplantısının, önemli bir gelişme olduğunu vurgulayan Ceylan, “Geçen iki yılda Ankara ve Tahran’da söz konusu konseyin iki toplantısı başarıyla yapıldı. Geçen iki üç yılda iki ülke arasındaki ticaret hacmi bir nebze azaldıysa da Tercihli Ticaret Anlaşması’nın hayata geçmesinin yanı sıra İran ve Türkiye arasında, kara taşımacılığı ve ticareti kolaylaştırma anlaşmasıyla önümüzdeki dönemde, ticaret hacminin hızla gelişmesi umut ediliyor. Tercihli Ticaret Anlaşması’nı, İran ve Türkiye arasında serbest ticaret sistemine geçişte bir adım olarak gören Türkiye, bölgenin iki güçlü ülkesinin tüm alanlarda iş birliğini geliştirmesini umuyor.” şeklinde ifadelerde bulundu.

Ceylan, İİT’nin önemli kuruluşlarından olan İSEDAK İzleme Komitesine ilişkin şöyle konuştu: “İSEDAK’a 57 ülke üyedir ve söz konusu komite her yıl iki önemli toplantı düzenliyor. Bunlardan biri ekonomi bakanları toplantısı diğeri ise izleme komitesi toplantısıdır.” (İran, IRNA – 17 Mayıs 2015 )




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —