Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre, ABD Başkanı Obama, dün akşam Cumhurbaşkanı Erdoğan´ı telefonla aradı.
Erdoğan ve Obama, 1 saat 25 dakika süren görüşmede, IŞİD ile mücadele konusunda gelecek aşamaların nasıl olacağı konusunu ele aldı.
Obama, Türkiye-Suriye sınır bölgesini IŞİD´den temizleyen Özgür Suriye Ordusu´na sağlanan destek başta olmak üzere Türkiye´nin bu mücadeleye yaptığı katkıları takdirle karşıladıklarını ifade etti.
Erdoğan ile Obama, Suriye halkı, Türkiye, ABD ve diğer ülkelere yönelik tehdidin azaltılması için halihazırdaki başarılı sürecin ve IŞİD´e yönelik baskıların devam ettirilmesi gerektiğini vurguladı.
TÜRKİYE´NİN IŞİD KARŞITI KOALİSYONA KATILIMI
Obama, Türkiye´nin IŞİD karşıtı koalisyona uygun seviyede ve biçimde katılımı konusunda Türkiye ile Irak arasında devam eden diyalog sürecini memnuniyetle karşıladığını belirtti.
İki liderin, Irak´ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü desteklediklerini teyit ettikleri görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgenin tüm terör örgütlerinden temizlenmesi gerektiğine işaret ederek, Musul´daki operasyonun hassasiyetle yürütülmesinin önemine dikkati çekti.
Başta Suriye ve Irak olmak üzere bölgede IŞİD´e karşı mücadele konusunda kararlılıklarını teyit eden Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Obama, Kuzey Irak´ta PKK´nın barınmasına müsaade edilmemesi gerektiği hususunda da mutabık kaldı.