Menü Yeni Dünya Gündemi
Tarih: 10.05.2016 20:45
İnsani Zirve Önemli Bir Nokta

İnsani Zirve Önemli Bir Nokta

Facebook Twitter Linked-in

 

Mainichi Shimbun

Aylan Kurdi´nin trajik ölümü dünyada şok ve öfke etkisi yaratmasına rağmen bunun sonrasında dünyada hiçbir şey değişmedi. Bizlerde hala insanlık denen şeyden kaldıysa hala hiçbir şey yapmamamız çok üzücü aynı zamanda zalimliktir.

Görsel ve sosyal medya, konu ünlüler olduğunda çok fazla gösterimin yapıldığı bir yer olmasına rağmen talihsiz insanlara yardım toplama konusunda işe yaramaz hale gelmektedir.

Bir önceki dünya savaşından sonra en büyük insani krizle yüzleştiğimiz bir gerçek. Ancak dünya çapındaki duyarsızlığın bir bahanesi olamaz.

Büyük çaptaki doğal afetler, can kaybının ve yer değiştirmelerin ana sebebi olurken diğer taraftan, bugünlerde en çok dikkat edilmesi gereken dünya çapındaki insani krizin, çekişmeden kaynaklı olduğu görülmektedir. Sürekli tekrarlanan bu durumun uzun süre devam edecek bir yapıda olduğu gözlemlenmektedir. Buna örnek olarak gösterebileceğimiz tabii ki de toplu kıyım yapan birinin yurt dışından da destek alarak kendi vatandaşlarını ayırım gözetmeden hedef alan Suriye´den başkası değildir.

Sadece Suriye değil Orta Doğu´da, hatta Asya ve Afrika´da bile insanlık krizi, sınırları aşan bir şekilde yaşanmaktadır. Şu an dünya çapında 125 milyon kişi insani yardıma muhtaç. Mülteci sayısı 10 yıl içinde nerdeyse iki katına çıkarak 60 milyonu geçti. Bu rakamlar, karmaşayı arttıran insani krizi, sorunlar karşısında bizim güçsüzlüğümüzü ve ihmalkârlığımızı, hızla artan ihtiyaçlar ile kısıtlanan kaynaklar arasında genişleyen mali uçurum nedeniyle oluşan insani elemi anlatmaktadır.

Bir önlem almak zorundayız. Türkiye, sadece kendi modelini göstermekle kalmayıp bunu eyleme dökerek uluslararası topluma liderlik etmektedir.

Şuan Türkiye, insani yardım alanında dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olup aynı zamanda dünyada en fazla mülteciyi kabul eden ülke konumundadır.

Diğer yandan Türkiye´nin insanlık diplomasisi bunlarla sınırlı değildir. 15. yüzyıl sonundan bu yana zayıf durumda olan insanları ırk, din ve milliyet ayırımı yapmadan kabul eden Türkiye şimdi de Haiti´den Nepal´e, Gine´den Somali´ye, Sahel´den Endonezya´ya kadar tüm yerlerdeki insani kriz durumlarına tepki vermektedir.

Türkiye´nin bu şekildeki bireysel çabaları önemlidir ancak uluslararası insani yardım sistemi yeterli fondan yoksundur. Dünya çapında krizin eşiğinde olan insanlar için yeterli zamanımız kalmadı. Çok sayıda insan krizin eşiğindeyken eylemsizlik seçeneğimiz olamaz.

Bu ciddi durumda, dünyanın ilk Birleşmiş Milletler İnsani Zirvesi 23-24 Mayıs tarihlerinde İstanbul´da yapılacak. Ev sahibi ülke olarak Türkiye´nin belirlenmesi şans eseri değildir. Zirve, bizim gerçekleştirdiğimiz insani diplomasinin zamanlamasına uygun olup, çalışmalarımıza değer verildiğini gösteriyor.(Japonya,Mainichi Shimbun-08 Mayıs 2016)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —