Menü Yeni Dünya Gündemi
Tarih: 14.11.2017 22:43
Macron´dan İran ile yapılan nükleer anlaşmaya düzeltme önerisi

Macron´dan İran ile yapılan nükleer anlaşmaya düzeltme önerisi

Facebook Twitter Linked-in

 

Dubai´de düzenlenen basın toplantısında konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Macron, '2015´te yapılan nükleer anlaşmayı muhafaza etmeliyiz, zira bu anlaşmadan ayrılma kararı ya derhal bir savaşa, ya da Kuzey Kore ile olan duruma benzer bir durumu tetikleyecek olan tam bir kontrolsüzlüğe yol açacak' ifadelerini kullandı. 

Aynı zamanda şu anki durumda 2015 anlaşmasının kapsamlı olmaktan çıktığını ve belgeye yeni maddelerin eklenmesi gerektiğini ifade eden Macron, 'Bununla birlikte 2015´te imzalanan anlaşmanın artık yeterli olmadığını düşünüyorum. Anlaşmayı yeniden gözden geçirmek ya da feshetmek gerekmez, fakat belgeye iki yeni madde eklenmeli' diye konuştu.

´NÜKLEER PROGRAMIN SINIRLARI DAHA NET ÇİZİLMELİ´

Fransız lider, öncelikle İran´ın bölgedeki 'olağanüstü tehlikeli´ balistik aktivitelerinin tartışmaya başlanması, ayrıca İran´ın nükleer programının sınırlarının daha net çizilmesi ve gereklilik halinde yaptırım uygulanması gerektiğine dikkat çekti. 

Macron ayrıca 'bölgedeki İran hegemonyasının sınırlandırılması´ gerektiğine de vurgu yaptı.

İran ile P5+1 ülkeleri (ABD, İngiltere, Çin, Fransa, Rusya ve Almanya) tarafından 2015´te imzalanan nükleer anlaşma, seçim kampanyası döneminden beri ABD Başkanı Donald Trump´ın en çok itiraz ettiği konulardan biri olarak dikkat çekiyor. Göreve geldikten sonra da birçok konuşmasında İran´la nükleer anlaşmayı 'ABD tarihinde yapılmış en kötü anlaşmalardan biri' olarak niteleyen Trump, Tahran´a yönelik sert adımlar atacağı mesajını veriyordu.

TRUMP KONGREYE TALİMAT VERMİŞTİ 

Daha önce ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin İran´la nükleer anlaşmadan şimdilik ayrılmayacağını, fakat söz konusu anlaşmanın kötü bir anlaşma olduğunu ve İran´a nükleer silah programına devam etmek için bir fırsat sunduğunu ileri sürerek, kongreye anlaşmayla ilgili 'eksikliklerin´ giderilmesi talimatını verdiğini, bunun bir sonuca ulaşmaması halinde inisiyatif alarak anlaşmayı sonlandıracağı uyarısında bulunmuştu.



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —