Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el Sisi ülkede ´yargının bağımsızlığını ihlal ettiği´ gerekçesiyle tartışmalara yol açan, yargı organları ve başkanlarının cumhurbaşkanı tarafından atanmasını öngören düzenlemeyi onayladı.
Danıştay´ın karşı çıkmasına rağmen parlamentoda kabul edilen ve cumhurbaşkanına ´yargı organları ve başkanlarını atama´ yetkisi veren düzenleme, Sisi´nin onayının ardından Mısır Resmi Gazetesi´nde yayımlanarak yürürlüğe girdi.
HAKİMLER KULÜBÜ YÖNETİM KURULU, İSTİFA GÜNDEMİYLE TOPLANACAK
Mısır Hakimler Kulübü Yönetim Kurulu´ndan yapılan açıklamada, yargının bağımsızlığının ihlal edildiği belirtilerek, 5 Mayıs´ta bir toplantı düzenleneceği ve kurulun istifası meselesi de dahil alınması gereken kararların masaya yatırılacağı kaydedildi.
Danıştay Hakimler Kulübü´nün açıklamasında ise konuyla ilgili acil bir genel kurul toplantısı yapılacağı ifade edilerek, meseleye uluslararası bir boyut kazandırılması da dahil yasaya itiraz için bazı seçeneklerin gündeme getirilebileceği belirtildi.
´YARGI BAĞIMSIZLIĞINA AYKIRI´
Yasa tasarısının öngördüğü düzenlemeler, idari yargı, Danıştay ve Yüksek Yargı Konseyi gibi yargı kurumlarının başkanlarının atanmasını içeriyor. Danıştay, istişare amaçlı tarafına sevk edilen yasa tasarısına, ´yargı kurumlarının kutsallığına ve bağımsızlığına aykırı olduğu´ gerekçesiyle karşı çıkmıştı.