Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas´ın eski İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres için taziye mesajı yayınlaması ve işgal altındaki Kudüs´te düzenlenecek cenaze törenine katılma kararı alması Filistin´de tartışmalara yol açtı.
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, yayınladığı taziye mesajında, eski İsrail Cumhurbaşkanı Peres´in ölümünden dolayı büyük bir üzüntü duyduğunu ifade etmişti. Abbas mesajında, Peres´in 1994´te Filistin ile İsrail arasında imzalanan Oslo Barış Antlaşması´ndan hayatının son anlarına kadar Ortadoğu´da ´barışı tesis etmek için çabaladığını´ belirtti.
Abbas´ın Peres için yarın Batı Kudüs´te düzenlenecek cenaze törenine katılma kararı alması ve taziye mesajı yayınlaması, Filistin halkı ve Filistinli direniş grupları tarafından tepkiyle karşılandı.
FHKC: PERES ELİNE FİLİSTİN HALKININ KANI BULAŞMIŞ BİRİ
Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, yaptığı açıklamada, "Abbas´ın Peres´in cenaze törenine katılması şehitlerimizin ve Filistin halkının yaşadığı acıların hafife alınması anlamına geliyor.
Filistin halkı, Gana ve başka soykırımlara imza atan Peres´in ölümünden büyük bir memnuniyet duymaktadır" ifadelerini kullandı.
Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) Merkez Komitesi üyesi Kayid Gul ise Abbas´ın, Peres´in cenazesine katılmasını ´üzüntü verici´ olarak nitelendirdi. Gul, Peres´in, İsrail´in silahlanmasının ve nükleer projesinin babası ve Filistin halkının kanı eline bulaşmış biri olduğunu kaydetti.
Abbas´ın cenaze törenine katılması sosyal medyada da büyük tepki çekti.
İki hafta önce geçirdiği felç sonrası hastaneye kaldırılan Peres, dün sabah hayatını kaybetmişti.