´ABD UÇAKLARININ TUTUMU SALDIRGANLIK EYLEMİ´
'Rusya Hava-Uzay Kuvvetleri, o sırada Suriye hava sahasında operasyon düzenliyordu. Ancak koalisyon güçleri, Suriye hava sahasında kazalardan kaçınmak için Katar´daki hava üssüyle Hmeymim´deki Rus üssü arasındaki mevcut iletişim kanalını kullanmadı' diyen bakanlık, ABD uçaklarının Suriye ordusuna yönelik tutumunu ´uluslararası hukukun en ciddi ihlali´ ve ´saldırganlık eylemi´ olarak nitelendirdi.
´RUS FÜZE SAVUNMA SİSTEMLERİ, FIRAT NEHRİ´NİN BASINDA GÖRÜLEN HAVA ARAÇLARINA ÖNLEME YAPACAK´Savunma Bakanlığı, Fırat Nehri´nin batısında Rusya-Hava Uzay Kuvvetleri´nin operasyon sahasında tespit edilecek, savaş uçakları ve insansız hava araçları da dahil koalisyona ait her türlü hava aracına Rus füze savunma sistemleri tarafından önleme yapılacağını da vurguladı.
´IŞİD´İN KONTROLÜNDEKİ BÖLGEYE DÜŞEN PİLOTUN AKIBETİ BELLİ DEĞİL´
Bakanlık, vurulan Suriye uçağındaki pilotun kendisini IŞİD´in kontrolü altındaki bir bölgeye fırlattığını ve akıbetinin belli olmadığını da kaydetti.
´ABD KOMUTANLIĞI SALDIRIYI SORUŞTURMALI´Öte yandan bakanlık, ABD komutanlığından Suriye uçağına yapılan saldırıyı titizlikle soruşturmasını ve saldırının sonuçlarıyla alınan önlemleri sunmasını istedi.
RUSYA, NİSAN AYINDA DA MEMORANDUMU ASKIYA ALMIŞTI
Rusya, nisan ayında Suriye´deki Şayrat üssüne düzenlenen saldırının ardından Pentagon´la memorandum kapsamında yürütülen işbirliğini askıya almıştı.
İşbirliği, bir haftalık aradan sonra 14 Nisan´da yeniden başlatılmıştı.