ISNA
İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakan Yardımcısı ve Ticareti Geliştirme Kurumunun Başkanı Veliyullah Afhamirad, “Sanayi ürünlerinin Türkiye’ye ithalatının ortalama tarifesi yüzde 5,5 ve İran’a ithalatının ortalama tarifesi 10 numaralı ürün grubunda yer aldığından dolayı yüzde 27’dir. Bu yüzden de sanayi ürünlerinin İran’a ithalat tarifesi Türkiye’den daha yüksektir.” dedi.
ISNA muhabirine konuşan Afhamirad, “İthalat tarifeleri yüksek olunca düşürülebilir ama şu anda Türkiye sanayi ürünlerinin ithalat tarifeleri düşük ve ortalama yüzde 5,5`tir. Bu sektörde ülkemizin tarifesi yüksektir ve bu konuda yapılabilecek bir şey yoktur. Eğer ülkemizde ürünlerin rekabet gücü yoksa rekabet alanındaki bu zafiyetin hangi sorundan kaynaklandığını incelemeliyiz.” dedi.
Kimse Yüksek Tarifeyle Resmî Bir Şekilde Tekstil Ürünlerini İthal Edemez.
Bununla birlikte Afhamirad, “Tercihli ticaret anlaşmasının uygulanmasıyla, tekstil ürünleri ithalatı konusunda Türkiye’ye yüzde 40 indirim yaptık ve şimdi Türkiye’den tekstil ürünlerinin ithalatı yüzde 120 tarife ile yapılmaktadır ve tabii ki bir şey değişmeyecek çünkü ülkemizin tarife duvarı o kadar yüksektir ki ne kadar kısaltırsak da yurt içi sanayi açısından endişe verecek bir durum söz konusu değildir.” şeklinde konuşu.
Afhamirad, “Tercihli ticaret, malın üretildiği ülke kurallarının riayeti anlamındadır. Yani ürünün tercihli ticaret tarafı olan ülkelerde üretilmiş olması gerekir. İran ile Türkiye örneğinde sadece İran ve Türkiye yapımı malların ihracatı söz konusudur.” dedi.
Tekstil Ürünlerinde Yüzde 120’lik Tarife Hâlâ Yüksektir.
Bakan Yardımcısı Afhamirad, şunları söyledi: “Türk giysileri ithalatı için tarifeler yüzde 120 olunca bizim üreticilerin kaygılanmaması lazım çünkü bu tarife hâlâ yüksektir. Bu yüzden de üreticiler, tarifelerde uygulanan yüzde 40’lık düşüşle artık rekabet gücümüzü kaybettiklerini dile getirmemeliler.”
Afhamirad ayrıca “Tercihli ticaret anlaşmaları etkin bir çalışma sayılabilir. Tabii ki iç piyasa ile yurt dışından gelen iyi ürünlerin arasında bir rekabetin oluşturulması iç üretim kalitesini yükseltmek için etkili bir önlemdir ama yine de şartların, iç piyasanın dış ürünlerle rekabet edebileceği şekilde düzenlemek lazım.” dedi.(İran ISNA Ajansı - 01 Şubat 2015)