Tarih: 02.02.2015 15:34

‘Netanyahu`nun alkol parasıyla halk ev geçindiriyor`

Facebook Twitter Linked-in

İsrail`de 17 Mart genel seçimi öncesinde Başbakan Benyamin Netanyahu`nun harcamaları gündemi oluşturuyor. Netanyahu`nun eşi Sara`nın, Başbakanlık konutunda kullanılan şişelerin depozitolarını ‘harçlık` yapmasıyla ilgili skandal büyürken, ‘alkol harcamaları` da muhalefetin tepkisini çekti.

Son olarak Devlet Denetleme Kurulu üyesi Joseph Şapira, Başbakanlık harcamalarıyla ilgili hazırladığı raporu yakın zamanda kamuoyuyla paylaşacağını duyurdu. Kurulun Başsavcı Yehuda Weinstein`e teslim ettiği raporda, Başbakanlık konutu için yapılan lüks harcamalar ve devlet fonlarının uygunsuz kullanımına dair ayrıntılar yer alıyor.

‘AVUKATI YAYINLATMADI` İDDİASI

Haaretz gazetesinin ‘Devlet Denetleme Kurulu`nun, Netanyahu`nun avukatının isteği üzerine Başbakanlık harcamalarını seçim öncesinde açıklamadığına` dair bir haber yapması son skandalın fitilini ateşledi. Haberin ardından ise Devlet Denetleme Kurulu`ndan harcamaların tamamının kamuoyuna duyurulacağı açıklaması geldi.

Devlet Denetleme Kurulu üyesi Şapira, ülke basınında raporun 17 Mart`taki seçimlerden sonra açıklanması için Netanyahu`nun avukatı David Şimron`un, Başsavcı Weinstein`ı ikna ettiğine dair haberlerin çıkmasının ardından raporu en kısa zamanda açıklayacaklarını duyurdu.

Haaretz`in haberine göre, Kurul raporunda ‘lokantalara, çiçek aranjmanlarına, kokulu mumlara, ayakkabılara ve kuaförlere yüzbinlerce Şekel harcandığı` bilgisi yer alıyordu. First Lady Sara Netanyahu`nun yaklaşık 15 bin TL değerindeki şişe depozitolarını zimmete geçirdiği iddiası İsrail`de büyük tepki yaratmıştı.

‘ŞİŞE DEPOZİTOLARI FİRST LADY`NİN HARÇLIĞIYDI`

First Lady Netanyahu`nun, devlet tarafından ödenen içecek şişelerini güvenlik görevlilerine verdiği ve depozito paralarının kendisine verilmesini istediği iddia edilmişti. First Lady`nin 24 bin şekel tutarında şişe depozitosu aldığı öne sürülürken, Netanyahu ailesi için çalışan eski bir güvenlik görevlisi de şu iddiada bulunmuştu: 'Sara Netanyahu boş şişeleri geri götürüp depozito paralarını almamızı emretti. Sonra da bu paraları cebine attı. Bu miktar, 4 senede 24 bin şekele ulaştı. Bu para, onun harçlığıydı.'

Netanyahu`nun 2013`te de başbakanlık konutuna alınan dondurmalara 10 bin Şekel harcadığı ortaya çıkmıştı.

HER GÜN BİR ŞİŞE ŞARAP

Basına göre, Devlet Denetleme Kurulu`nun raporunda, son 2 yılda Başbakanlık konutuna 100 bin Şekel tutarında alkollü içecek alındığı bilgisi var. Netanyahu ailesinin son 4 yılda, 80 binin üzerinde cam şişenin depozitosunu da aldığı iddia edilirken, rapordaki verilere göre Başbakanlık konutuna son 2 yılda her gün en az bir şişe şarap alındı.

‘1 MİLYON İNSAN BU PARAYLA BİR AYDA GEÇİNİYOR`

İsrail muhalefeti de, Başbakan Netanyahu`nun her ay alkollü içeceklere, asgari ücrete yakın bir meblağ (4 bin 200 Şekel) ödemesine tepki gösterdi. İşçi Partisi`yle birlikte merkez solda seçim ittifakı oluşturan Hatnuah partisi lideri olan eski Adalet ve Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Netanyahu`nun kamu kaynaklarını kendi zevkleri için harcadığı eleştirisini yaptı: 'İsrail`de 1 milyon insan bu parayla bir ayda geçiniyor. Kiralarını, vergilerini, su ve elektrik faturalarını ödeyip eğitim ve gıda masraflarını karşılıyorlar.'

LİKUD İDDİALARI REDDETTİ

Ancak Netanyahu`nun lideri olduğu Likud Partisi`nin temsilcisi Nir Hefetz, iddiaları reddetti. Hefetz, 'Rakam tamamen uydurma. Başbakanlık alkollü içki satın almaz bile. Her gün alınan bir şişe şarap da misafirler içindir' savunmasını yaptı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —