Tarih: 02.04.2017 22:11

Mısır´ın Suudi Arabistan´a verdiği adalarla ilgili engel kalmadı

Facebook Twitter Linked-in

 

Mısır hükümetinin geçen yıl Akabe Körfezi´nde, yerleşimin olmadığı Tiran ve Sanafir adalarını devretmesine ilişkin Yüksek İdare Mahkemesi tarafından ‘anayasaya aykırı´ olduğu gerekçesiyle alınan iptal kararı bozuldu. 

Ülkede büyük protestolara yol açan, Tiran ve Sanafir adalarının Suudi Arabistan´a devredilmesine dair hukuki engel kaldırılmış oldu. Mısır Acil İşler Mahkemesi´nin aldığı bu son kararın temyiz edilebileceği belirtiliyor. Ayrıca, devir kararının parlamentonun da onayını alması gerekiyor.

Yüksek İdare Mahkemesi´nin bozulan kararında, hükümetin adaların Suudi Arabistan´a ait olduğunu kanıtlanamadığı belirtilmişti. Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah Sisi, adaların zaten Suudi Arabistan´a ait olduğunu söylüyor.

İSRAİL İŞGALİNDEN SONRA ADALAR, MISIR´A İADE EDİLMİŞTİ 

Tartışılan adalardan Tiran adası, İsrail´in Kızıl Deniz´e açılmak için kullandığı stratejik öneme sahip Tiran Boğazı´nın girişinde bulunuyor. İsrail bu adaları 1956 ve 1967´de işgal etmiş ancak sonradan Mısır´a iade etmişti. Suudi Arabistan´ın isteği üzerine Mısır, 1950´den bu yana adalarda asker bulunduruyor. 

Ancak, Sisi´nin adaların Suudi Arabistan´a devredilmesi kararı, ülkedeki muhalifler tarafından ‘milyarlarca dolarlık yardım paketi karşılığında anayasayı çiğneyerek adaları sattığı´ şeklinde yorumlandı. Suudi Arabistan 2013´te Sisi´nin göreve gelmesinden bu yana, Mısır´a mali destek sağlıyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —