Tarih: 03.03.2019 18:56

ABD, Suudi Arabistan´a nükleer reaktör satacak´

Facebook Twitter Linked-in

 

NYT´de Nicholas Kristof imzasıyla yayımlanan haberde, ABD Başkanı Donald Trump´ın başdanışmanı Jared Kushner´in Suudi Arabistan ziyaretinde Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile Suudi nükleer programı ve Amerikan yardımını görüşmüş olabileceği belirtildi. 

Kuzey Kore ve İran´ın nükleer silahlardan arınmasını isteyen Trump yönetiminin Suudi Arabistan´a nükleer silahlanma konusunda yardım ediyor olabileceği ifade edilen haberde, Trump yönetiminin Suudi Arabistan´a nükleer silah yapımında kullanılabilecek nükleer reaktörler satma planının olduğu öne sürüldü.

Haberde, Trump´ın damadı Kushner´in ailesinin Manhattan´da 666 Fifth Avenue isimli oldukça pahalı bir mülk yüzünden emlak işinin sallantıda olduğu ancak geçen ağustos ayında Suudi Arabistan´a reaktörler satmaya çalışan ve nükleer servis işiyle de uğraşan Brookfield Varlık Yönetimi tarafından 1,1 milyar dolar ödenerek kurtarıldığı belirtildi.

Suudi Arabistan´a nükleer reaktörler satma planının aralarında eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn´in de bulunduğu bir grup emekli ulusal güvenlik yetkililerince ortaya atıldığı öne sürülen haberde, önce Suudi Arabistan´da 40 nükleer santral oluşturulması kararı alındığı ancak şimdilik sadece iki nükleer santral ile başlanmasının planlandığı kaydedildi. 

Suudi Arabistan´ın nükleer santralleri elektrik üretimi için istediğini iddia ettiği belirtilen haberde, Suudi yönetimi yurt dışından daha ucuza almak yerine kendi nükleer yakıtını üretmekte ısrar etse de nükleer yakıt üretmenin ´´haydut´´ ülkelerin gizli nükleer programları için bir yol olduğu ileri sürüldü.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —