Amerika´ya Girişi Yasaklayan Bazı Önemli Gerekçeler

 Amerika´ya Girişi Yasaklayan Bazı Önemli Gerekçeler

Cumhuriyetçi Parti başkan adayı Donald Trump, geçtiğimiz günlerde Orlando´da IŞİD´e bağlı olduğunu açıklayan Ömer Metin´in düzenlediği gece kulübü saldırısından sonra Müslüman göçmenlere uygulanmasını önerdiği yasağın kap

 

Cumhuriyetçi Parti başkan adayı Donald Trump, geçtiğimiz günlerde Orlando´da IŞİD´e bağlı olduğunu açıklayan Ömer Metin´in düzenlediği gece kulübü saldırısından sonra Müslüman göçmenlere uygulanmasını önerdiği yasağın kapsamını genişletti.

Kısa süre önce New Hampshire eyaletinde konuşan Trump, 'Amerika´nın göçmenlik yasaları, başkana, kim olursa olsun Amerika´ya giriş yasağı koyma yetkisi tanır” dedi. Trump, başkan seçilmesi durumunda Amerika, Avrupa ya da müttefiklere yönelik terör saldırısı geçmişi olan ülkelerden göçmen kabulünü, bu tehditlerin nasıl bertaraf edileceği tam olarak anlaşılıncaya kadar askıya alacağını söyledi.

Peki Amerika kimlerin ülkeye giriş yapıp kimin yapmayacağına nasıl karar verir? Amerikan başkanı, sınırı bazı bireylere kapatma konusunda nasıl bir yetkiye sahiptir?

Amerika´da federal hükümet, ülkenin güvenlik ve istikrarına karşı tehdit oluşturan kişileri sınırların dışında tutmak için her zaman yoğun çaba sarfediyor.

Amerika´ya yasal giriş yapmak isteyen yabancı ülke vatandaşları, gerekli vize ya da yeşil kart almak için farklı aşamalarda taramadan geçiriliyor. AllLaw internet sitesi, Amerika´ya girişi yasaklayan bazı önemli gerekçeleri sıralıyor. Bu gerekçeler arasında bulaşıcı hastalığa, sabıka siciline ya da terör örgütleriyle bağlantıya sahip olmak var. AllLaw internet sitesine şu adresten erişim sağlamak mümkün:http://www.alllaw.com/articles/nolo/us-immigration/who-cant-get-in-to-united-states-inadmissibility-laws.html

Başkanlık yetkisi

1952 tarihli Amerikan Göçmenlik Tüzüğü ve Tabiyet Yasası uyarınca Amerikan başkanının kimi birey ya da gruplara Amerika´ya giriş yasağı koyma yetkisi bulunuyor. Bu yetkiler, şu sitede açıklanıyor: http://www.archives.gov/federal-register/codification/proclamations/03004.html

Tüzük, başkana, bir bildirge yayınlayarak Amerika´nın çıkarlarına zarar verebilecek yabancı kişi ya da grupların ülkeye girişini askıya alma ya da kısıtlama yetkisi tanıyor.

Federal Kayıt Sistemi´ne giren başkanlık bildirgesi, tüzük haline geliyor ve vize yasağı getiren gerekçeler listesine ekleniyor. Dışişleri Bakanlığı personeli, vize verirken bu listeye başvuruyor.

Mevcut bildirgeler

Şu anda kimi bireylere göçmenlik kısıtlaması getiren 16 başkanlık bildirgesi bulunuyor. Bu bildirgelerden biri, Haiti´de anayasal yönetimin getirilmesini engelleyen kişi ve grupların Amerika´ya girişini yasaklıyor. Sierra Leone´de askeri cuntaya bağlı olanların da Amerika´ya giriş yapmaları yasak.

Bu başkanlık bildirgelerinden hiçbiri, Amerika´ya giriş yapmayı dinsel nedenlerden ötürü yasaklamıyor. Bildirgelerin Trump´ın önerdiği ölçüde kısıtlayıcı olmaması da dikkat çekici.

Trump´ın California eyaletinin San Bernardino kentinde Aralık ayında girişilen terör saldırısından sonra getirdiği ilk önerisi, tüm Müslümanlar´ın Amerika´ya giriş yapmalarını yasaklamak şeklindeydi. Los Angeles Times gazetesi, İç Güvenlik Bakanlığı´ndan eski bir yetkilinin, Trump´ın tek bir inancı hedef aldığı yönündeki eleştirileri bertaraf etmek için önerisinin kapsamını genişlettiğini söylediğini yazdı.

Sorular artıyor

Los Angeles Times gazetesi, Trump´ın Müslümanlar´a getirmeyi önerdiği kısıtlamanın büyük olasılıkla yasal olduğunu bildiriyor. Ancak gazete, bir dine mensup kişilerin ve bazı ülke vatandaşlarının Amerika´ya gelmesini yasaklamanın hukuki sonuçlar doğuracağını, başkanın etkilerini çok geniş kapsamlı bir şekilde kullanmasının Anayasa Mahkemesi´nde sorgulanacağını da yazıyor.

CNN Televizyonu, Trump´ın çapı genişletilmiş yasak önerisinin, Amerikan vizesi bulunan, ancak göçmen statüsünde olmayan yaklaşık 40 ülke vatandaşı milyonlarca kişiyi kapsayacağını bildiriyor. CNN, bu öngörüyü, ay başında Dışişleri Bakanlığı´nın yayınladığı yıllık küresel terör raporundaki verilere dayandırıyor.

Terörist cenneti olarak ifade edilen 12 ülkeden biri de Afganistan. Orlando´daki gece kulübü saldırısını düzenleyen Ömer Metin´in ailesi de Afgan göçmeni.

Amerika´nın yakın tarihinden bazı yasak örnekleri

  • 1954-Kaçak Meksikalı Göçmen İşçi Operasyonu: Amerikan hükümeti, ülkeye kaçak giren Meksikalı tarım işçilerini sınırdışı etmek için kolları sıvamış, Amerika-Meksika sınırı yakınlarındaki bölgelere düzenlenen baskınlar sonucu yaklaşık 300 bin Latin kökenli sınırdışı edilmişti.
  • 1980-İranlılar: Demokrat Partili Başkan Jimmy Carter´ın 1979´da Tahran´daki Amerikan Büyükelçiliği´nde militanların Amerikalı personeli rehin almasıyla patlak veren krizden sonra imzaladığı başkanlık bildirgesi, İranlılar´ın Amerika´ya girişini yasaklamıştı.
  • 1987-HIV ve AIDS krizi: Amerika, AIDS´in hızla yayıldığı yıllarda HIV virüsü taşıyan bireylere tıbbi yasak getirmeye başlamış, bu yasak, kaldırıldığı 2009 yılına kadar geçerli olmuştu.
 


Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor