• BIST 100

    10208,70%1,62
  • DOLAR

    32,39% 0,12
  • EURO

    34,68% 0,01
  • GRAM ALTIN

    2400,66% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3877,87% 0,00

Ankara´dan Berlin´e Nota

 Ankara´dan Berlin´e Nota

Berlin´deki diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre,Türkiye, Almanya´ya bir nota verdi ve firari savcılar Zekeriya Öz ile Celal Kara´nın iadesini talep etti.

 

Berlin´deki diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre,Türkiye, Almanya´ya bir nota verdi ve firari savcılar Zekeriya Öz ile Celal Kara´nın iadesini talep etti. Türkiye´nin Berlin Büyükelçiliği aracılığıyla Almanya Dışişleri Bakanlığı´na verilen notada, Ergenekon ve 17 Aralık soruşturmalarının savcıları Zekeriya Öz ve Celal Kara´nın Freiburg kentinde oldukları şeklindeki iddiaların araştırılması ve yerlerinin tespit edilmesi durumunda yakalanarak Türkiye´ye iade edilmeleri istendi. Türkiye tarafından Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyesi olmakla suçlanan Öz ve Kara´nın Freiburg kentinde bir villada beraber kaldıklarıyönünde basında haberler çıkmıştı. Geçen Mayıs ayında da Türkiye´nin Zekeriya Öz ve Celal Kara´nın iadesi için Alman makamlarına başvurduğu öğrenilmiş, ancak Alman hükümetinin söz konusu kişilerin Almanya´da bulunup bulunmadıklarını tespit edemediği yönünde Türkiye´ye yanıt verdiği iddia edilmişti.

Türkiye´de aranan ve hakkında yakalama kararı olan eski savcılar Öz ve Kara´nın geçen yıl 14 Ağustos tarihinde Ermenistan üzerinden Almanya´ya kaçtıkları tahmin ediliyor. Yeşil pasaportla giriş yaptıkları için o dönemde havaalanı kayıtlarına geçmeyen eski savcıların başka bir ülkeye devam edip etmediğibelirlenemezken, Türk medyasına yansıyan haberlerde Zekeriya Öz ve Celal Kara´nın Ulm şehrinde resmi makamlardan siyasi sığınma talebinde bulundukları öne sürülmüş, Alman yetkililer ise konuyla ilgili olarak uzunsüre sessiz kalmıştı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan´ın ‘Almanya bize Zekeriya Öz´ü vermezse hiçbir suçluyu Almanya´ya vermem. Bu konuda süratle kırmızı bülten çıkacaktır. Almanya´yı da göreceğiz. Olmadığı takdirde Almanya bizden hiçbir suçluyu Erdoğan imzası ile isteyemez, vermem´ şeklindeki açıklamasının ardından, Federal İçişleri Bakanlığı iki savcının nerede ikamet ettiğinin bilinmediğini duyurmuştu.

Türkiye´de önce meslekten ihraç edilen ardından da haklarında tutuklama kararı çıkarılan savcılara yöneltilen suçlamalar arasında ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurma´ ve ‘cebir ve şiddet kullanarak hükümeti ortadan kaldırmaya, görevlerini yapmasına kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs´ de bulunuyor.



17.7° / 12.2°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor