Avrupa Birliği Tedirgin
ABD seçimlerinin sonucunun en yakından izlendiği yerlerden biri de Avrupa Birliği´ydi. Çıkan sonuç Brüksel için sürpriz olurken heyecandan çok tedirginlik yarattı
Amerikan seçimlerinin sonuçları hemen herkes için olduğu gibi Avrupa Birliği için de sürpriz oldu. Sürprizin olumlu hava yarattığını söylemek ise pek kolay değil. Avrupa Birliği içindeki genel havayı tedirginlik kelimesiyle tarif etmek mümkün.
Sonuçların netleşmesinin hemen ardından Avrupa Birliği´nden bir dizi açıklama yapıldı. Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk ve Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker yaptıkları ortak açıklamada, zorlukların ancak birlikte çalışılarak aşılabileceği vurgusunu öne çıkardılar.
Açıklmada, “Avrupa Birliği ve ABD arasındaki stratejik ortaklık, özgürlük, insan hakları, demokrasi ve ortak pazar inancı gibi ortak değerlere dayanıyor. Avrupa Birliği ve ABD, vatandaşlarımız ve dünyanın farklı noktalarındaki herkese barışı ve refahı sağlamak için yıllardır birlikte çalışıyor. Bugün, transatlantik ilişkilerimizi güçlendirmek hiç olmadığı kadar önemli,” denildi.
Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz da açıklamasında, ABD´deki seçmenlerin kararına saygı duyulması gerektiğini belirterek Trump´ın milyonlarca Amerikalının korku ve sıkıntılarının bayraktarı olmayı başardığını belirterek, “Bu kaygılarla, güvenilir politikalar ve tekliflerle ilgilenilmek zorunda. Bu kampanya, Amerika´nın en iyisi olarak anımsanmayacak. Sert eleştiri ve kutuplaşma bu seçimle ilgili çekişmenin yakıtı oldu. Başkan Trump´ın bölünmüş bir milleti bir araya getirmek gibi göz korkutucu bir vazifesi olacak” dedi.
Dış ilişkilerin geleceğine de değinen Schulz, “Suriye, Irak, Ukrayna, Libya, Trump´ın diplomaside rolü ve anlaşma yapma yeteneği gibi konular başkanlığın birinci gününde test edilmeye başlanacak. Bu konular, sorumluluk, itidal ve liderliğin doğru oranda karışımını gerektiriyor' ifadelerini kullandı. Küresel politikanın ABD´nin devamlı angajmanına ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Schulz, yeni dönemden beklentisini de ‘dışa dönük ABD´ olarak özetledi.
Avrupa Parlamentosu´ndaki siyasi grupların liderlerinden gelen bazı açıklamalar ise oldukça sertti.
Avrupa Parlamentosu´ndaki en büyük grup olan Avrupa Halk Partisi´nin (EPP) lideri Manfred Weber, mesajın açık olduğunu ve her şeyin Avrupa´ya bağlı olduğunu belirterek, “Kendimize daha fazla güvenmeli ve daha fazla sorumluluk üstlenmeliyiz. ABD´den ne umacağımızı bilmiyoruz,” dedi.
İkinci büyük grup olan Sosyalistler ve Demokratlar´ın (S&D) lideri Gianni Pittella ise Trump için ‘virüs´ benzetmesi yaparak, “Amerikan halkının oyuna saygı duyuyoruz bununla birlikte bugün üzücü bir gün. Tüm dünya için üzücü bir gün. Donald Trump, toplumlarımızı, sadece ABD´de değil Avrupa´da da derinden etkileyen bir virüsün dışavurumu,” ifadelerini kullandı.
Liberal Grup Başkanı Guy Verhofstadt ise Trump´ın seçilmesini alarm zili olarak değerlendirerek, “Donald Trump, bizim önceliklerimizin kendisinin öncelikleri olmadığını defalarca beyan etti. Artık ABD´ye bağımlı olamayız. Kendi kaderimizin yükünü üstlenmeliyiz,” dedi.
Trump´ın oldukça tartışmalı çıkışlar yaptığı NATO´nun mesajı ise Genel Sekreter Jens Stoltenberg aracılığıyla verildi. Stoltenberg, “Başkan seçilen Trump ile çalışmak için sabırsızlanıyorum,” derken ABD´nin liderliğinin her zamanki gibi önemli olduğunu vurguladı. Stoltenberg, “Güçlü bir NATO, ABD için de Avrupa içinde iyi. NATO, yeni güvenlik durumuna kararlılıkla karşılık verdi. Ancak, daha fazlasını yapmamız gerekiyor,' ifadelerini kullandı.
Trump, gelecek yıl yaz aylarında Brüksel´de yapılması öngörülen NATO Zirvesi´ne katılacak. Avrupa Birliği´nden de Avrupa Birliği – ABD Zirvesi daveti geldi.
Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.
TürkiyeSiyonist emperyalizm ve iki manyak…
En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.
DünyaBir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.
TürkiyeGençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Siyonist emperyalizm ve iki manyak…
Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Genç ASAM
Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı
Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz
Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi
2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?
Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi
Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı
ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi
İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı
Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme
HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı
ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…
Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız
KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'
Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi
İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor
Helal telefon olsa alır mıydın?
Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük
Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025
Milletimizin başı sağ olsun
Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda
Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı
Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor
Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'
Yükleniyor
