• BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,43% 0,23
  • EURO

    34,81% 0,73
  • GRAM ALTIN

    2423,18% 1,82
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00

Brüksel´deki Protestocuların Hedefi Hem Trump Hem NATO

 Brüksel´deki Protestocuların Hedefi Hem Trump Hem NATO

NATO üyesi ülkelerin liderleri Manchester´daki terör saldırısının gölgesinde başlayan zirveye katılmak üzere sıkı güvenlik önlemleri altında Brüksel´e ulaştı.

 

NATO üyesi ülkelerin liderleri Manchester´daki terör saldırısının gölgesinde başlayan zirveye katılmak üzere sıkı güvenlik önlemleri altında Brüksel´e ulaştı.

Birçok lider, seçim kampanyası döneminde terörle etkin mücadele etmediği için NATO´yu ‘modası geçmiş´ olarak niteleyen Başkan Donald Trump´la ilk kez yüz yüze geliyor. Brüksel´den bildiren Amerika´nın Sesi Avrupa Muhabiri Luis Ramirez´e göre Avrupa´daki son terörist saldırılar, Trump´ın terör karşıtı çabalarını arttırması için Avrupalı müttefiklerin gerek duyduğu desteği sağlayacağı anlamına geliyor.

Binlerce sol görüşlü gösterici Brüksel´de hem NATO hem de Donald Trump´ı protesto etmek üzere yürüdü. Bazıları Trump´ın daha önce NATO´yu eleştirmesinden memnuniyet duyarken, şimdi ittifakla işbirliği içinde olmasından dolayı hayal kırıklığına uğradıklarını söylüyor.

Trump, İngiltere´de düzenlenen terör saldırısı nedeniyle Avrupa´da gergin atmosfer yaşandığı bir zamanda, Brüksel´e gitti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg´e göre ortam liderlerin teröre karşı kararlı adımlar atması için elverişli: ‘´Manchester´da gördüğümüz saldırı o ya da bu şekilde hemen hemen bütün liderler tarafından gündeme getirilecektir zira bu saldırı insanlık dışı. Kasten çocukları, gençleri ve aileleri hedef aldılar.´´

Trump´ın müttefiklerine asıl mesajıysa; adil bir paylaşımda bulunmaları ya da milli gelirlerinin yüzde 2´sini savunmaya harcamaya başlamaları yönünde. Stoltenberg umutlu: 'Gelişme sağlıyoruz. Yıllar süren düşüşten sonra, Avrupalı müttefikler ve Kanada´nın toplam savunma harcamaları milyarlarca dolar arttı.'

Ancak savunma alanında harcama yapmak, güçlü sosyal yardım programlarına sahip Batı Avrupa ülkeleri için siyasi olarak oldukça zor.

Zirve, Fransa´nın yeni Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron´un, olağanüstü hali uzatma çabalarıyla başladı. Fransa ve İngiltere´de düzenlenen terör saldırıları, NATO liderleri için, barıştan çok savaşı konuşacakları anlamına geliyor.

Protestocuların hayal kırıklığına uğrama şansı oldukça yüksek.



16.8° / 12.2°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor