Ege Telgraf Gazetesi
Orman Genel Müdürlüğünün en büyük orman fidanlıkları arasında yer alan Manisa´daki Muradiye Orman Fidanlık Müdürlüğünde mühendislerin yaptığı projeyle kozalaktan tohumluk çıkarmak için makine imal edildi.
Ağaçlandırma çalışmalarında kullanılmak üzere her yıl 5 milyon fidanın yetiştirildiği Manisa´daki Muradiye Orman Fidanlığında mühendislerin geliştirdiği bir makina, fidan üretim kapasitesine ikiye katladı. Orman Genel Müdürlüğünün en büyük fidan üretim merkezleri arasında yer alan Muradiye Orman Fidanlığı Müdürü Nedim Bozkurt, iki ana yerleşkede bin 254 dönüm arazi üzerinde yaklaşık 300 türde fidan ürettiklerini belirtti. Ağaçlandırmada en çok kullanılan türlerden olan çam fidanı üretimine ağırlık verdiklerini dile getiren Bozkurt, çam fidanı üretiminde kozalakların içindeki tohumlukların kullanıldığını ancak kozalakların sert yapısı nedeniyle ısıl işleme tabi tutulması gerektiğini söyledi.
135 Bin Liraya Mal Oldu
Bozkurt, yaklaşık 2 yıl süren çalışma kapsamında üniversitelere danıştıklarını, ABD´de benzeri makine üreticilerini ziyaret ettiklerini dile getirerek, “Türkiye´de de kereste, üzüm ve domates kurutma tesislerini inceleyerek çam kozalağına özgü bir tasarım yaptık. Akhisar´daki bir ustayla uygulama aşamasına geçtik. Orman Genel Müdürlüğü tarafından finanse edilen çalışma sonunda muadillerinden daha ileri teknolojiye sahip bir makine geliştirdik.” dedi. Nedim Bozkurt, yaklaşık 135 bin liraya mal olan çalışma sonucu ürettikleri makineyle ısı ve nem oranlarını kontrol edebildikleri fırınlama sistemi geliştirdiklerini, böylelikle kozalağın ısıyla birlikte tohuma zarar vermeden açılmasını sağladıklarını anlattı.
1 Haftada İşleniyordu
Verimi eski sisteme göre çok daha yüksek olan bu sistemin üretim hızının da çok daha fazla olduğuna işaret eden Bozkurt, şu bilgileri verdi: “Eski tesiste 2 ton kozalağı 1 haftada işliyorduk. Yeni tesisimizde ise bu süre 30-35 saate düştü. Maliyetler yarıdan daha fazla azaldı. Bunun yanı sıra homojen bir şekilde ısıtma ve iklimlendirme sağladığımız için elde ettiğimiz tohumların verimliliği de arttı. Tohumlardaki mantar hastalığını da uzaklaştıran bir sistem olduğu için daha sağlıklı ürünler elde ediyoruz. Sağlıklı fidan sağlıklı tohumdan elde edildiği gibi sağlıklı orman da sağlıklı fidanlardan oluşur. Amacımız hem sağlıklı hem de daha çok ormanlar oluşturmak. Bu makine ağaçlandırma seferberliğine büyük katkı sağlayacak. Projemizin başka fidanlıklarda da kullanılması için Orman Genel Müdürlüğünün bir çalışması var, bizden projeyle ilgili istenilen bilgi ve belgeleri gönderdik.”
Yeni Bir Ar-Ge Çalışması Başlattılar
Kozalaktan tohumluk ayırmak için kullandıkları makinenin çok eski olduğunu, artık verim alınamaması üzerine yeni bir sistem geliştirmek üzerine çalışma yaptıklarını kaydeden Muradiye Orman Fidanlığı Müdürü Nedim Bozkurt, bu alanda ithal çözümler bulunmasına rağmen bünyelerindeki mühendis ekibinin bir Ar-Ge projesi başlattığını dile getirdi. (AA)(İzmir,Ege Telgraf Gazetesi-24.02.2016)