Tarih: 14.10.2016 09:49

Çeçen Müzelerinde Savaşların İzi Yok

Facebook Twitter Linked-in

 

Rusya´nın Çeçenistan´da bağımsızlık mücadelesini ve İslamcı hareketleri bastırmak amacıyla 1994-1996 ve 1999-2009 yılları arasında açtığı iki savaştan geriye çok az iz kaldığı görülüyor. Çeçenistan´daki müzeler, savaşların nasıl başladığı; bittiği ve savaşlardan kimlerin sorumlu olduğu hakkında hemen hemen hiç bilgi bulunmuyor.

Rusya´nın Çeçenistan´ın bağımsızlık hareketini çökertmek için açtığı savaşları hatırlayınca Selam Şaypov´un gözleri doluyor. Şaypov ve ailesi, savaş boyunca Grozni´deki çatışmalardan geriye kalan binaların birinin yanında yaşamış.

İkinci Çeçen Savaşı´nı başlatan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin´in adı, şimdi Grozni´de bir caddeye verilmiş.

Çeçenistan Ulusal Müzesi´nde ülkenin şu anki liderleriyle ilgili sergiler ve 1859´da Rusya´ya teslim olmak zorunda kalan direnişçi lider İmam Şamil´e ait olduğu söylenen seccade yer alıyor.

Ancak müzede yaşanan iki savaşa dair hiçbir iz yok.

Müzenin müdür yardımcısı Tamara Elbuzdukaeva, ´´Bu savaşların üzerinden çok zaman geçmedi. Acılarını yaşamakta olan insanlar hala hayatta. Savaşlarla ilgili verileri yeni yeni topluyoruz” diyor.

Müze müdürü yardımcısı, ayrıca Rusya´nın, Sovyet lider Joseph Stalin´in Çeçenler ve diğer azınlıkları sürgüne gönderdiği gerçeğiyle yeni yüzleştiğini de ekliyor.

Çeçen lider Ramazan Kadirov´un babası Ahmet Kadirov anısına açılan müzede Çeçen savaşlarına dair fotoğrafların yer aldığı küçük bir bölüm var.

Ancak mücadeleye direnişçi olarak başlayan ancak ikinci savaşla birlikte taraf değiştiren Kadirov´un rolüne dair ayrıntılara rastlamak mümkün değil.

Rusya´dan sağlanan fonlarla tamamen yeniden inşa edilen başkent Grozni´de savaşın izi yok denecek kadar az.

Çeçenistan Ulusal Müzesi, bir gün savaşlar hakkında da kalıcı bir sergi açmayı umuyor.

Müze yetkilileri, Çeçenler´in geçmişe takılı kalmaktan hoşlanmadığını, ancak aynı hataları gelecekte tekrarlamamak için tarihlerini de iyi bilmek zorunda olduklarını söylüyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —