Tarih: 23.12.2016 10:05

Emmanuel Macron Fransa´da Yılın Politikacısı Seçildi

Facebook Twitter Linked-in

 

Fransız politikasına 2 yıl önce Ekonomi Bakanı olarak giren Emmanuel Macron, Fransız politikasında bütün taşları yerinden oynatan bir popülariteye ulaştı. Cumhurbaşkanı François Hollande´ın keşfettiği ve en güvendiği isimlerden birisi olarak ülke ekonomisinin başına getirdiği Macron, 2 yıllık görevinin sonunda Hollande´a ve Sosyalist Parti´ye kazan kaldırarak, bakanlık görevinden istifa etti, kendi adının başharflerine atıfta bulunan 'En Marche' adlı hareketi kurdu.

Özgürlüklere dayalı liberal sosyal demokratik ideolojiyi savunan 38 yaşındaki genç ve tecrübesiz politikacı, kısa sürede miting salonlarını dolduran dev kalabalıklara hitap etmeye başladı. Amerikan tarzı mitingleri, coşturan konuşması ve sistemin tümüne alternatif bir aday olarak sunduğu programı ile Fransızlar´ın gönlünü fethetmeyi başardı. Macron, son olarak ülkede her sene sonu yapılan 'Yılın Politikacısı' anketinde de yüzde 48 oyla birinci geldi.

Fransız Elabe araştırma şirketinin her sene sonunda düzenlediği 'yılın politikacısı' anketinde, kartılımcılara 'Size göre başarılı çıkışı ya da başarılı politikaları nedeniyle, 2016 yılının en başarılı politikacısı kim?' sorusu yöneltildi. Her katılımcıdan 5 isim sıralamaları istendi.

Ön seçimleri kazanarak merkez sağ Cumhuriyetçiler´in (LR) adayı olmayı başaran François Fillon yüzde 44 ile ikinci, solun önseçim adaylarından eski Başbakan Manuel Valls ve aşırı sağ parti Front National´in lideri Marine Le Pen yüzde 24 ile üçüncü sırada yer aldılar.

Hollande 8´inci sırada

Sıralamada, anketlerdeki halk desteği yüzde 10´un da altına düşünce yeniden aday olmayacağını açıklayan Cumhurbaşkanı François Hollande ise ancak 8´inci sırada yer alabildi. Sırasıyla Alain Juppe yüzde 22, Başbakan Bernard Cazeneuve yüzde 16, radikal solun adayı Jean Luc Melanchon yüzde 14, aşırı sağcı Le Pen ailesinden milletvekili Marion Marechal Le Pen ve François Hollande yüzde 11, siyaset sahnesinden silinen eski Cumnurbaşkanı Nicolas Sarkozy de yüzde 9 oy aldı.

Ankete katılan sol seçmen arasında yapılan sıralamada ise Macron yüzde 55 oyla yine birinci sırada yer aldı. Macron´u yüzde 38 ile Manuel Valls, yüzde 37 ile sağın adayı Fillon izledi.

Merkez sağ ve merkez sol için tehdit

Emmanuel Macron, bakanlık görevinden istifa ederek aday olduğu için Sosyalist Parti´nin ön seçimlerine katılmayacağını açıkladı. Bankacı kökenli olan ve özel sektörden gelen Macron´un, geleneksel sol seçmenden yüksek oranda oy alamayacağı aşikar. Ancak yenilik isteyen liberal sol ve sağ 38 yaşındaki genç politikacıyı destekliyor.

Sol oyları bölen Macron´un adaylığı Sosyalist Parti´nin ilk turda otomatik olarak elenmesi anlamına geliyor. Aynı zamanda merkez sağ adayı Fillon´un pozisyonunu da tam bir belirsizliğe itiyor. İkinci turun Le Pen-Macron, Fillon-Macron ya da Le Pen-Fillon arasında geçeceği şimdiden konuşulan senaryolar arasında yer alıyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —