Tarih: 15.12.2016 09:23

Fransa Parlamentosu OHAL´i 7 Ay Uzattı

Facebook Twitter Linked-in

 

Fransa´da 13 Kasım 2015´te meydana gelen Paris saldırılarının ardından ilan edilen Olağanüstü Hal uygulaması, ülkede cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin bitimine kadar, 5´inci kez, 7 ay süreyle uzatıldı. Eleştirilere rağmen OHAL yasası 32´ye karşı 288 gibi güçlü bir oy desteği ile parlamentodan geçti.

Fransa Ulusal Meclis´inde gece yapılan görüşmelerde, iktidar partisi Sosyalist Parti (PS) ile ana muhalefet Cumhuriyetçiler (LR) büyük çoğunlukla yasa lehinde oy kullanırken, Sol cephe ve Yeşiller milletvekilleri aleyhte oy kullandılar.

OHAL, Fransa´da Nisan ve Mayıs aylarında iki turlu olarak yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri ile hemen ardından Haziran ayında yapılacak milletvekili seçimleri bitiminin ardından, 15 Temmuz tarihine kadar uygulanmaya devam edecek.

Böylece Fransa, Cezayir savaşı sırasında oluşturulan OHAL Yasası kapsamında, 20 aylık OHAL uygulamasıyla, en uzun OHAL dönemini yaşayacak.Kararname 22 Aralık tarihine kadar Senato´da da onaylanmak zorunda.

'Fransa hala yüksek risk altında'

Fransa´daki OHAL uygulamasıyla, süreli ev hapsi, idari kararla ev ve iş yeri aramaları, gösteri yasağı, kimlik kontrolü, araç ve çanta arama izni veriyor.

Yasayı Genel Kurul´daki görüşmelerde savunan yeni İçişleri Bakanı Bruno Le Roux, 'Fransa hala son derece yüksek terör riski ile karşı kaşıyadır. OHAL´in uzatılmasına yol açan Nice saldırısından bu yana 30 kişi tarafından planlanan 13 ayrı terör saldırısı güvenlik güçleri tarafından engellendi' dedi. Fransız bakan özellikle seçim kampanyasında toplanacak çok sayıda miting sırasında güvenliğin sağlanması için OHAL´i uzattıklarını dile getirdi.

PS Grup Başkanı Olivier Faure da, seçimler sırasında olabilecek bir terör saldırısının aşırı sağ parti Front National (FN) tarafından seçim başarısı için kullanılması tehlikesine de dikkat çekti. Bir grup sağ parti (LR) milletvekili OHAL´in uzatılmasına 'OHAL varken Nice saldırısı gerçekleşti. Güvenlik kuvvetlerinin çalışması saldırıları engellemeye yeterlidir' sözleriyle karşı çıktı.

'Bu son olsun'

Yasa aleyhinde oy kullanan Sol Cephe milletvekilleri ise, OHAL uygulamasının uzun sürmesinin demokrasiler için bir risk oluşturduğuna dikkat çekerek, yanlış ellere düşmesi durumunda, kötü sonuçlar doğurabileceğini savundular. Sol Cephe´li vekiller, 'OHAL´in sonsuza kadar süremeyeceğini, Fransa´nın anti terör yasalarının terörle mücadele için yeterli olduğunu, tehditlerin hukuk devleti kuralları içinde değerlendirilmesi gerektiğini' savundular. Muhalif vekiller, 'Bu uzatmanın son olmasını diliyoruz' diyerek hükumetten olağan sisteme geçilmesini istediler.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —