Tarih: 25.05.2016 09:57

Fransa´da Grevler ve Polis Müdahalesi Sertleşiyor

Facebook Twitter Linked-in

 

Fransa´da iki aydır çalışanları sokağa döken Çalışma Yasası Reformu´na karşı direniş giderek sertleşiyor. Ülkenin en büyük sendika konfederasyonu CGT, grev zincirine rafinerileri de ekleyince, ülkede 'benzin paniği' başladı.

Hükümetin polis zoruyla greve giden rafinerilerden birini açmaya çalışması üzerine CGT´ye bağlı ülkedeki sekiz rafinerinin tamamında grev kararı alındı. Ülkedeki 12 bin benzin istasyonunun %20´si benzin yokluğu nedeniyle kapandı. Hükümet 'şantaja boyun eğmeyeceğiz' restini çekerken, CGT ise, 'Sonuna kadar gideceğiz' yanıtını verdi.

Sivil havacılık, metro ve tren çalışanları da greve katılacaklarını duyurdu. Tam bir sağırlar diyaloğuna dönüşen gerginlik, iki tarafın da bilek güreşinde geri adım atmaması nedeniyle tırmandı.

Fransa´da bir haftadır süren ve ülkenin batı ve kuzey bölgelerini etkileyen rafineri grevinin sonuçları tüm ülkede hissedilmeye başlayınca gerginlik tırmandı. Fransız halkı hafta sonunu benzin istasyonlarında kuyrukta geçirdi. Ancak Pazartesi sabahı benzin kıtlığı önce başkent Paris´e oradan da tüm ülkeye sıçrayınca, hükümet zor kullanma yöntemini seçti.

Polis zoruyla rafineri açıldı

Sabah saat 4.45´te güney kenti Fos-sur-Mer´deki rafinerilere giren 200 kadar polis, rafineri girişindekileri göz yaşartıcı bomba kullanarak dağıttı. Rafineri önünde yüzlerce araba lastiğiyle barikat kuran işçilerle polis arasında yer yer çatışmalar yaşandı. Rafineri girişini açan polis, kamyonların petrol dağıtımını sağladı. Babakan Manuel Valls, 'Yeter artık, buna göz yumamayız. Çalışma Yasası kesinlikle geri çekilmeyecek. Şantajlara boyun eğmeyeceğiz. Eğer böyle giderse bu ülkede reform yapma olasılığı ortadan kalkar,' dedi.

Hollande: 'Azınlık kararı'

France Culture Radyosu´na konuk olan Cumhurbaşkanı François Hollande ise, 'Elbette çalışanların talepte bulunmalarına saygı duyuyoruz ama bir azınlığın bütün ülkeyi bloke etmesine de izin veremeyiz,' dedi.

Hükümetin bu girişiminin ardından BFM Televizyonu´na konuşan CGT Genel Sekreteri Philippe Martinez, 'Hükümet aklını başına alsın. Yasayı zorla geçiriyor, göstericileri polis zoruyla dağıtıyor, grevi polis zoruyla engelliyor. Ama biz yolumuzdan dönmeyeceğiz. Yasa geri çekilene kadar grevlere devam edeceğiz,' dedi.

Hafta sonundan bu yana özellikle Batı ve Kuzey bölgelerindeki rafinerilerin kapanması nedeniyle, benzin istasyonları önünde uzun kuyruklar oluştu.

Fransız petrol devi Total, gelişmeler üzerine rafinerilere yaptığı yatırımı gözden geçireceğini açıkladı.

Ülkede ise paniğe kapılan halk hafta sonundan bu yana benzin kuyruklarında saatlerce bekliyor. Ülke genelindeki 12 bin benzin istasyonundan 2 bin 400´ü 'benzin yokluğu' gerekçesiyle kapandı.

Büyük grevler yolda

Hükümetin müdahalesine kadar 8 rafineriden 6´sında greve giden CGT, 8 rafineride de greve gittiklerini duyurdu. Sivil Havacılık Kurumu ve uzun yol tren çalışanları da Haziran´dan itibaren grevlere destek vereceklerini bildirdi.

Sendikalar, 26 Mayıs Perşembe günü 8´inci büyük grev yürüyüşüne hazırlanıyorlar. Metro ve trenlerde süresiz greve başlayan demir yolu işçileri de ülkede hayatı tümüyle durdurmaya hazırlanıyorlar.

Hollande´a halk desteği düştü

Bu sabah yapılan bir anket, çalışanlara direnen Hollande ve Valls´in popülaritesinin ise hiç olmadığı kadar düştüğünü ortaya koydu. Express dergisi için yapılan ankette, Hollande´a halk desteği yüzde 16´ya, Valls´e ise yüzde 26´ya geriledi. Hollande, bu oranlarla cumhuriyet tarihinin en düşük popülaritesine sahip cumhurbaşkanı olma rekorunu bir kez daha egale etti. 'Benim düşmanım finans dünyası, finans dünyasına savaş açacağım' vaatleriyle gelen ancak çalışanların önemli oranda hak kaybetmesine yolaçan bir çalışma reformunu geçirmeye çalışan Hollande, kendi partisi içindeki milletvekilleri dahil sol seçmenin sert eleştirilerine hedef oluyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —