İngiltere ´Pürüzsüz´ Brexit İsteyecek

 İngiltere ´Pürüzsüz´ Brexit İsteyecek

İngiltere Başbakanı Theresa May, bugünkü Brüksel zirvesinde AB liderlerine “pürüzsüz” bir çıkış süreci istedikleri mesajını verecek.

 

İngiltere Başbakanı Theresa May, bugünkü Brüksel zirvesinde AB liderlerine “pürüzsüz” bir çıkış süreci istedikleri mesajını verecek.

May´in Başbakanlık görevindeki ilk AB zirvesinin resmi gündeminde Brexit olarak bilinen İngiltere´nin AB´den çıkma kararı bulunmuyor.

Brüksel´de yapmayı planladığı konuşmasının basına yansıyan bölümlerine göre May, Mart ayı sonunda başlatılması planlanan Brexit sürecinin “pürüzsüz, yapıcı ve düzenli” biçimde yürütülmesi çağrısında bulunacak.

May´in konuşmasında ayrıca Brexit´le ilgili ikinci bir referandum yapılmayacağı mesajını da vermesi bekleniyor.

Öte yandan AB ise Brüksel Zirvesi´nde Brexit´in tartışılmasına karşı çıkıyor.

May´in zirve yemeğinin ardından diğer konular başlıklı bölümde Brexit´le ilgili görüşlerini ifade etmesine olanak verilecek.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Lizbon Anlaşması´nın 50. Maddesi başlatılmadan Brexit konusuyla ilgili detayların konuşulmayacağını açıklamıştı.

Tusk ayrıca serbest dolaşımın ortak pazar için bir önkoşul olmasının gevşetilmesi yönündeki ısrarlarının uzlaşı konusu olamayacağını da söyledi.

Brüksel´deki İngiliz diplomatlar Mart 2017 tarihi öncesinde AB yetkilileriyle hazırlık görüşmeleri yapılması için çaba harcıyor. Ancak şu ana kadar AB diplomatları “ihbar edilmeden görüşme yok” kararında ısrarlı.

Brüksel´de 27 AB üyesi oldukça karmaşık olan ve iki yıl sürmesi beklenen Brexit sürecine yönelik May´in ne tür bir pozisyon alacağını anlamaya çalışacak.

Kimi AB ülkeleri May´in Muhafazakâr Parti kongresinde Brexit´le ilgili verdiği sert mesajlardan endişe duymuştu.

May, Avrupa Adalet Divanı ve finansal piyasalardan kopuş ile göçmenlerin engellenmesi konusunda keskin mesajlar vermişti.

May ülke içinde de Brexit eleştirinin hedefinde

Theresa May´i, Brexit konusunda sadece Brüksel´de zor saatler beklemiyor.

Ülke içinde de Brexit´in başlatılmasına yönelik yasal süreç ve hükümet içinde sürece karşı çıkanlar nedeniyle İngiltere hükümeti katı eleştirilerin hedefinde.

Geçen hafta Yüksek Mahkeme Brexit´i başlatma yetkisinin kimde olacağına yönelik duruşmada tarafları dinlemeye başlamıştı.

İngiltere hükümetini dava eden bir grup İngiliz vatandaşı AB referandumunun tavsiye niteliğinde olduğunu ve bu yetkinin parlamento onayı olmadan kullanılamayacağını savunuyor.

Mahkeme´nin bu hafta dinlediği hükümet avukatlarından James Eadie, İngiltere ile AB arasında Brexit sonunda varılacak anlaşmanın “büyük olasılıkla” parlamentonun onayına sunulacağını söylemişti.

Ancak dava konusu Brexit sürecinin sonu değil başlangıcıyla ilgili.

Bu açıklama parlamentonun iki kanadında da tepkiye neden oldu.

Lordlar Kamarası´nın AB Komitesi tarafından bugün hazırlanan bir raporda parlamentonun AB Anlaşması´nın 50. Maddesi´ne yönelik hükümet stratejisini görüşmelerin karmaşıklığı ve iç politikadaki etkileri göz önüne alınarak oylamaya sunması gerektiği belirtildi.

Raporda “Hükümet referandum sonrası Brexit´i gerçekleştirme yükümlülüğü içindeyken bu süreçte aktif parlamento denetimi olmadan büyük siyasi kararlar vermesi düşünülemez” ifadeleri kullanıldı.

“Orta bir yol bulunmasını” tavsiye eden AB Komitesi Başkanı Lord Timothy Boswell, “Onun yerine her şey gerçekleştikten sonra hiçbir denetime girmeden parlamento kontrolü öneriyorlar. Bu lastik mühürden başka bir şey değil. Ve bu yeterli değil,” dedi.

Ana muhalefetteki İşçi Partisi´nin Brexit Komitesi Başkanı Hilary Benn ise parlamentonun bu aşamada söz hakkı olmamasını “kabul edilemez” şeklinde niteledi.

Benn, “Parlamentonun hem müzakere planı yayınlandığında hem de nihai anlaşmaya varıldığında söz hakkına sahip olmak istediğinden eminim,” dedi.

Brexit kampanyasını yürüten eski Çevre Bakanı Owen Paterson ise 50. Madde´nin AB referandum sonucunu uygulama mekanizması olduğunu savundu.



Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Türkiye

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.

Dünya

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.

Türkiye

Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Genç ASAM

Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı

Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi

2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?

Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi

Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı

ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı

Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme

HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı

ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Helal telefon olsa alır mıydın?

Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük

Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025

Milletimizin başı sağ olsun

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Yükleniyor

loading