Irak özel kuvvetleri Musul´un doğusunda ilerleyişini durdurdu. Amaç, yakınlardaki bir bölgeyi IŞİD militanlarından tamamen temizlemek. Bu arada güneyden ilerleyen güçler dört küçük köyü geri aldı.
Musul´un doğusundaki Gökçeli bölgesinde özel kuvvetler ev ev arama yapıyor ve yollarda patlayıcılar arıyor.
Terörle mücadele güçlerinin en tepesindeki isim olan General Abdül Gani El Asadi bölgede sokağa çıkma yasağı uygulandığını ve kazanımların sağlamlaştırıldığını kaydetti.
General, “IŞİD militanlarının güçlerimize havan toplarıyla saldırabileceğinden endişeliyiz, ailelerin güvenliği için evlerinde kalmalarını söyledik” dedi.
General Haydar Fadıl da hava koşulları nedeniyle uçaklar ve insansız hava araçları için şimdilik planlanma yapılmadığını kaydetti.
Musul kenti sınırları içinde yer alan Gökçeli´de silahlar genelde suskundu. Fadıl, özel kuvvetlerin bölgede 3 şüpheli IŞİD militanını yakaladığını kaydetti.
Duraksama Irak güçlerinin iki yıldan sonra kente ilk ayak basmasının ardından geldi.
Bir sonraki aşamada askerler, bubi tuzaklarıyla döşenmiş yollarda savaşarak, sivil kayıpları da önlemeye çalışarak ilerlemek zorunda kalacak. Kentte hala 1 milyondan fazla insanın yaşadığı tahmin ediliyor.
İlerlemenin daha yavaş olduğu güneyde ise polis güçleri Musul´a 30 km uzaklıkta Hamam el Alil bölgesinde 4 küçük köyü ele geçirdi.
Musul, IŞİD´in Irak´taki en önemli son kalesi. IŞİD´in Musul´dan çıkartılması örgüte büyük bir darbe anlamına gelecek.
Çatışmanın ortasında kalan sivillerle ilgili endişeler de IŞİD´in sivilleri canlı kalkan olarak kullandığına dair haberler nedeniyle artıyor.
Haber ajansı Associated Press´e verilen bilgiye göre IŞİD militanları Musul´un güneyindeki köylerde ev ev dolaşarak yüzlerce kişiden kentin kuzeyine doğru ilerlemelerini istiyor. Musul´un kuzeyinde en şiddetli çatışmaların olması bekleniyor.
Birleşmiş Milletler, yetkililerden IŞİD´in sivillere yönelik işkenceleri ile ilgili gelecekteki davalar için kanıt toplamalarını istedi.
Norveç Mülteci Konseyi 1 milyondan fazla sivilin Musul´da sıkıştığını belirtti ve Irak güçlerinin kente ilerlemesi ile çok büyük tehlike altında olduklarını kaydetti.
Yardım kuruluşu, yaklaşık 18 bin Iraklı´nın Musul operasyonu başladığından beri evlerini terkettiğini söyledi.
Örgütün Irak şefi Wolfgang Gressmann çalışanların en kötü senaryoya hazırlandığını söyledi.
Gressmann, “1,2 milyon sivilin hayatı büyük tehlike içinde,” dedi.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon´un soykırımı önleme özel danışmanı Adame Dieng, özellikle de Şii milislerin Sünni bölgelere yaklaştığı bir dönemde mezhep çatışmasıyla ilgili artan risk ve intikam saldırıları konusunda endişelerini dile getirdi.
Dieng yaptığı yazılı açıklamada, “İnsanlara ait oldukları mezhebe göre uygulanan şiddet kabul edilemez,” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye´nin Şii milislerin kuzey Irak´taki hareketlerini yakından takip ettiğini belirtmiş, bölgedeki etnik Türkmenlerin haklarını koruyacağını belirtmişti. Erdoğan, Şii milislerin Telafer´deki Türkmenleri terörize etmesi durumunda Türkiye´nin müdahalesiyle karşılaşabileceklerini belirtmişti.
Türkiye sınıra tank sevkiyatı yaparken Savunma Bakanı Fikri Işık da Türkiye´nin her türlü olasılıklara karşı hazırlıklar yaptığını söyledi.
Irak Başbakanı Haydar el Abadi de “Türkiye ile savaşmak istemiyoruz, Türkiye ile karşı karşıya gelmek istemiyoruz ama bu olursa buna da hazırız,” dedi.
Uluslararası Af Örgütü, Sünni aşiret savaşçılarının IŞİD militanı olduklarından şüphelendikleri erkeklerden intikam aldıklarını belirtiyor.
Londra merkezli grup, yerel yetkililer ve görgü tanıklarından elde ettikleri bilgilere dayanarak hazırladığı raporda “Sabavi aşiretinden savaşçılar yasadışı şekilde sivilleri topladı, metal sopalarla dövdü ve elektrik şoku verdi ve araçlara bağlı olarak yollarda sürükledi” iddialarına yer verdi.