İran´da Sürpriz Gelişme
İran eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Mayıs ayındaki seçimlere sürpriz bir şekilde adaylık başvurusunda bulundu. Dini lider Ali Hamaney, eski cumhurbaşkanına aday olmaması konusunda tavsiyede bulunmuştu.
İran eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Mayıs ayındaki seçimlere sürpriz bir şekilde adaylık başvurusunda bulundu. Dini lider Ali Hamaney, eski cumhurbaşkanına aday olmaması konusunda tavsiyede bulunmuştu.
Ahmedinejad´ın adaylığı Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani´nin kazanmasının beklendiği seçimlerde sonuçları etkileyebilir. P5+1 ülkeleriyle nükleer anlaşmanın imzalanmasını sağlayan Ruhani adaylığını resmen açıklamış değil.
Sert tavırlarıyla bilinen Ahmedinejad´ın adaylığı, katı tutum yanlılarının Amerika Başkanı Donald Trump´ın karşısına çıkabilecek bir isim arayışı içinde olduğunu gösteriyor. Ahmedinejad´ın adaylığı iç politikası da ise çatlaklara neden olabilir. Ahmedinejad, 2009´da yeniden seçildiğinde ülkede gösteriler düzenlenmişti.
Gösterilerde binlerce kişi gözaltına alınmış, onlarca kişi de yaşamını yitirmişti.
Ahmedinejad 2005-2013 yılları arasında iki dönem cumhurbaşkanlığı yapmıştı. İran yasalarına göre Ahmedinejad, cumhurbaşkanlığından ayrıldıktan 4 yıl sonra yeniden aday olabiliyor. Ancak Ahmedinejad ülkede sertlik yanlıları arasında bile kutuplaştırıcı bir isim olarak biliniyor.
Ahmedinejad´ın görevden ayrılmasından sonra iki yardımcısı yolsuzluk nedeniyle hapis cezasına çarptırıldı. Ahmedinejad döneminde ülke ekonomisi İran´ın nükleer programı nedeniyle ağır yaptırımlara maruz kalmıştı.
Ahmedinejad, uluslararası arenada Yahudi soykırımını sorgulamak, İsrail ile ilgili açıklamaları ve İran´ın nükleer programıyla biliniyor.
Ahmedinejad dini lider Hamaney´in aday olmaması yönündeki mesajını “sadece bir tavsiye” şeklinde niteledi. Hamaney´in ofisinden henüz bir açıklama yapılmadı.
Ahmedinejad amacını eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hamid Baghaei´yi desteklemek olarak açıklıyor. Baghaei, görevden ayrıldıktan sonra 7 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Baghaei´yi de Ahmedinejad ile birlikte Çarşamba günü adaylık kaydını yaptırdı. Ahmedinejad´a bir diğer yakın isim Esfandiyar Rahim de adaylık için başvurdu.
Adaylık kayıtlarının yapıldığı ilk gün olan 11 Nisan´da 120´den fazla aday isimlerini yazdırdı Bu adaylar arasında 6 kadın 7 de dini adam yer alıyor. Kayıt işlemleri Cumartesi gününe kadar devam edecek.
İran seçim sistemine göre bütün adaylar Koruyucu Konsey tarafından değerlendirilecek. Konsey 27 Nisan´da seçimde aday olabilecekleri açıklayacak. Konsey genel olarak kadınları ve karşıt görüşte olanları aday yapmıyor.
19 Mayıs´taki seçimler birçokları tarafından 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşma ve ekonominin iyileştirilmesi için yapılan çabalar açısından referandum olarak algılanıyor.
İran, Batılı ülkelerle yaptığı nükleer anlaşmanın ardından havayolu şirketleri ile milyarlarca doları bulan anlaşmalara imza attı.
Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.
TürkiyeSiyonist emperyalizm ve iki manyak…
En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.
DünyaBir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.
TürkiyeGençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Siyonist emperyalizm ve iki manyak…
Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Genç ASAM
Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı
Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz
Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi
2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?
Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi
Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı
ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi
İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı
Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme
HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı
ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…
Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız
KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'
Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi
İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor
Helal telefon olsa alır mıydın?
Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük
Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025
Milletimizin başı sağ olsun
Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda
Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı
Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor
Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'
Yükleniyor
