• BIST 100

    10183,38%0,24
  • DOLAR

    32,21% 0,14
  • EURO

    35,08% 0,02
  • GRAM ALTIN

    2473,46% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3933,17% 0,00

İran´dan ABD´ye tepki: Bu bir soygun

 İran´dan ABD´ye tepki: Bu bir soygun

İran Meclis Başkanı Ali Laricani, ABD Kongresi´nin, Tahran´ın Amerikan bankalarındaki 1,7 milyar dolarlık mal varlığına el koyma kararını ´soygun´ olarak nitelendirdi.

 

İran resmi ajansı IRNA´nın haberine göre, mecliste konuşan Laricani, Amerikalıların diplomatik eylemlerinde etkisiz olduklarını ve bu etkisizlikten kurtulmak için de çocukça kararlara başvurduğunu ifade ederek, 'ABD´nin attığı adımlara kesinlikle karşılık vereceğiz' dedi.

Laricani, 'Son günlerde ABD, İran´dan çaldığı mallara ve 1,7 milyar dolara varan dondurulmuş mal varlığına hayali bahanelerle el koymuştur. Onlar bu zalimce girişimle İran´ın mal varlığına, bahanelerle el koymak istiyorlar. Bu yapılan soygun gibi bir şey' dedi.
İran basınındaki haberlere göre, ABD Kongresi´nde geçen hafta kabul edilen tasarıda, 1983´te Lübnan´daki ABD üssüne, 1996´da da Suudi Arabistan´daki Hobar Kuleleri´ne düzenlenen bombalı saldırılarda Tahran yönetiminin rolü olduğu öne sürülerek, saldırılarda zarar görenlere tahsis edilmek üzere İran´ın ABD´deki dondurulmuş mal varlığından 1,7 milyar dolara el konulması kararı alınmıştı.

İRAN DA ABD´DEN TAZMİNAT İSTEYECEK

Öte yandan ABD Kongresi tarafından alınan kararlara karşı 290 kişilik İran meclisinden 166 milletvekili, meclis başkanlığına acil bir tasarı sundu. Tasarıda, 19 Ağustos 1953´ten bugüne kadar ABD´nin İran´a verdiği zararlar için Ruhani hükümetinden hukuki yollara başvurarak tazminat talep etmesi isteniyor.

Meclis Başkanlığı´na acil olarak sunulan tasarının onaylanması halinde Ruhani hükümeti, tasarıda belirtilen 11 maddede oynadığı rolden dolayı ABD´den tazminat talep edecek.
Tasarının ilk maddesinde 19 Ağustos 1953´te İran´da demokratik seçimle iktidara geçmiş olan Başbakan Muhammed Musaddık´ı deviren darbeye atıf yapılarak, yaşanan can ve mal kayıplarının ABD´den tazmin edilmesi gerektiği belirtildi. Başbakan Musaddık, 'Ajax Operasyonu' adı verilen, İngiltere ve ABD gizli servislerinin planladığı darbeyle 1953´te devrilmişti.
Tasarıda en dikkati çeken maddelerden biri de 1980-88 arasında İran ve Irak arasında yaşanan savaşta ABD´nin, Irak´ın devrik lideri Saddam Hüseyin´e 'askeri, istihbari ve siyasi' destek verdiği için 1 trilyon dolar tazminat talep edilmesi. Tasarıya göre, bu savaşta 223 bin İran vatandaşı hayatını kaybederken, 600 bin İranlının da yaralandığı veya sakat kaldığı belirtildi.



18.3° / 11.9°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor