Tarih: 17.11.2016 09:02

Küresel Piyasalarda ´Trump Etkisi´ Sürebilir

Facebook Twitter Linked-in

 

Amerika´daki başkanlık seçimlerinden çıkan beklenmedik sonuç, tüm dünyada şok etkisi yarattı. Birçok uzman, yeni ve deneyimsiz bir liderin dünya ekonomisi üzerindeki etkisi tam olarak algılanıncaya kadar küresel piyasalara çalkantının hakim olmasını bekliyor. Kimi çevrelere göreyse henüz panik havası yaratmaya gerek yok.

Borsalar, henüz seçim sonuçları kesinleşmeden kriz seviyesine doğru inişe geçti. Uzakdoğu piyasaları tepetaklak olurken Avrupalı yatırımcılar, Amerika´daki başkanlık seçimini İngiltere´nin Avrupa Birliği´nden çıkışına benzetti: “İlk tepkiler beklendiği gibi oldu. İngiltere´nin AB´den çıkışına çok benziyordu. Borsalar inişe geçti.”

Amerikan borsaları hızla toparlanmayı başarsa da birçok iktisatçı, Trump´ın başkanlığının Amerikan ekonomisini derinden etkileyeceği görüşünde.

İktisatçı Gus Faucher, Skype aracılığıyla konuştu: “Tüm ekonomiden, işgücünden, ticaretten, ithalat ve ihracattan ve tüm bunların tüketicileri nasıl etkileyeceğinden bahsediyoruz. Sağlık hizmetleri ve Başkan Obama´nın sağlık reformunun iptal edilmesinin gündeme gelmesi de büyük meseleler.”

Amerika´nın Sesi ekonomi muhabiri Jill Malandrino, Trump´ın seçilmesinin uluslararası ticareti etkileyeceğini, enerji ve finans hisselerinin yükseleceğini, emtia fiyatlarının artacağını söylüyor: “Trump, altyapıya yatırım yapma sözü verdi. Bu da örneğin bakır piyasası için olumlu bir gelişme. Ekonomiyi korumaya yönelik politikalar artacak. Amerika´da çelik sıkıntısı da yaşanıyor. Azalan ithalat, iç piyasadaki fiyatlandırmayı olumlu yönde etkileyecek.”

Cumhuriyetçi Parti´nin hem Senato hem de Temsilciler Meclisi´ni kontrol altında tutması, uzun vadede denetim mekanizması hakkında kaygılara yol açıyor. Trump´ın seçilmesi, kısa vadede ise Merkez Bankası´nın faizleri arttırmasını ertelemesine yol açabilir: “Seçimlerden sonra hisse değerleri düştü, borsalar çalkantı içine girdi. Amerikan Merkez Bankası´nın toplanacağı Aralık ayı ortasında borsalar hala sorun yaşıyor olursa faiz oranlarının yükseltilmesi, askıya alınabilir.”

Jill Malandrino´ya göre küresel piyasalardaki dalgalanma bir süre daha devam etse de yatırımcılar panik havasına girmemeli: “Ekonomi politikalarını ve niyetini bir an önce netleştirmesi için Trump üzerindeki baskılar artacak. Bundan sonra tıpkı Brexit´te olduğu gibi bir rahatlama görebiliriz. Amerikan iş dünyası, son derece esnektir.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —