• BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

Merkel Mülteci Politikasına ‘Yenildi

 Merkel Mülteci Politikasına ‘Yenildi

Angela Merkel´in mülteci politikalarında hata yapıldığını kabul etmesi, Berlin gündemine damgasını vuran konu oldu. Pazar günü yapılan Berlin Eyalet Parlamentosu seçiminde, Angela Merkel´in partisi Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) başken

 

Angela Merkel´in mülteci politikalarında hata yapıldığını kabul etmesi, Berlin gündemine damgasını vuran konu oldu. Pazar günü yapılan Berlin Eyalet Parlamentosu seçiminde, Angela Merkel´in partisi Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) başkentte de umduğunu bulamadı; 2011´e göre yüzde 5,3 dolayında kayıp yaşayarak, yüzde 18 oy ile tarihinin en kötü sonucunu aldı.

4 Eylül´de yapılan Mecklenburg-Vorpommern eyalet seçimlerinde de sağcı popülist AfD´nin gerisinde kalan ve üçüncü olan CDU tam anlamıyla bir krize girerken, Merkel dün sürpriz bir kararla basının önüne çıktı ve mültecilere yönelik politikalarında kısmen yanlış davrandığını söyledi. 2015 yazından önce sığınmacılara yönelik atılması gereken adımlar konusunda geç kalındığını ve Almanya´ya yönelik sığınmacı akınının belirli bir süre kontrolden çıktığını belirten Merkel, “Eğer yapabilseydim zamanı geri almak isterdim” diyerek, adeta hatalı davrandığını kabul etti. Kendisinin ve hükümetin uzun süre Avrupa Birliği´ndeki diğer ülkelerin Dublin kurallarına bağlı kalacağına güvendiğini söyleyen Başbakan, Almanya´nın sığınmacı sorununun üstesinden geleceği konusunda inancının tam olduğunu da söyledi.

Gelen sorular üzerine geçen yıldan bu yana sürekli tekrarladığı ve çok eleştirilen “Biz bunu başarırız” sözünü artık kullanmayacağını da söyleyen Merkel, Berlin eyalet seçimlerinin sonucu konusunda ise “Sorumluluğu almaya hazırım,” dedi. Çoğu siyasi gözlemci ve özellikle CDU´nun kardeş partisi Hıristiyan Sosyal Birlik CSU´dan çok sayıda politikacı CDU´nun son eyalet seçimlerinde ardı ardına aldığı ağır yenilgilerden Başbakan Merkel´in izlediği mülteci politikasını sorumlu tutuyor.

Peki Merkel´in dünkü sözleri kendisine yönelik eleştirileri susturmaya yetecek mi? Özellikle CDU´dan mülteci karşıtı AfD partisine kayan oyları “kalıcı şekilde geri kazanmak için, sadece özeleştiri değil, aynı zamanda geleceğe ilişkin kararlı ve inandırıcı planlar da gerekiyor” diyen yorumcular, Merkel´in durumun ciddiyetini ilk kez anladığını savunuyorlar. Berlin´deki siyasi analistler Merkel´in “Yaptığım hataların sorumluluğunu alıyorum” sözlerini, 2017´deki genel seçime yönelik mesaj olarak da yorumluyor ve CDU liderinin bir kez daha aday olacağı yönünde okuyorlar.

Federal seçimlerde Merkel´in aday olup-olmayacağı en geç Aralık ayında yapılacak CDU kongresinde kesinleşecek. Bu arada Merkel´in dünkü sözlerinden sonra, CSU´dan gelen açıklamalar iki parti arasındaki gerilimin sona ereceğine işaret ediyor. Merkel´in değerlendirmelerini “çok olumlu” ve “yanlış politikaların sonu” olarak yorumluyan CSU´lu politikacılar, bundan sonra mülteciler konusunda kendi istedikleri yönde değişiklik yapılacağını ve ülkeye alınacakların sayısına üst sınır getirilebileceğini vurguladılar.



17.8° / 9.5°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor