--‘Merkel´in İstanbul Ziyareti Gerilimli Geçebilir´
Başbakan Angela Merkel, 22 Mayıs Pazar günü Birleşmiş Milletler Dünya İnsani Yardım Zirvesi´ne katılmak üzere İstanbul´a gidecek. Merkel´e Türkiye ziyaretinde Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier ile Ekonomik İşbirliği ve Kalkı
Başbakan Angela Merkel, 22 Mayıs Pazar günü Birleşmiş Milletler Dünya İnsani Yardım Zirvesi´ne katılmak üzere İstanbul´a gidecek. Merkel´e Türkiye ziyaretinde Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier ile Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanı Gerd Müller eşlik edecek. Zirvede ağırlıklı olarak başta mülteciler olmak üzere artan insani krizlerle mücadele yollarının tartışılacağı, ayrıca acil yardımlarla, orta ve uzun vadeli yardımların koordinasyonunun da ele alınacağı tahmin ediliyor.
Başbakan Merkel´in zirvede 23 Mayıs Pazartesi günü bir konuşma yapması ve diğer liderlerle ikili görüşmelerde bulunması bekleniyor. Almanya Başbakanı Merkel´in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşüp-görüşmeyeceği ise şu an için belli değil.
Merkel geçen yıl Kasım ayından bu yana dördüncü kez Türkiye´yi ziyaret ederken, Berlin´de yapılan yorumlarda bu ziyaretin Türkiye´de Başbakan değişikliği ve vize serbestisinin terörle mücadele yasasına takılmasıyla “soykırım” tartışmaları gölgesinde ve gerilimli bir ortamda geçebileceği tahmini yürütülüyor.
Daha önce iki kez gündeme alınmasına rağmen AB ile Türkiye arasındaki anlaşmayı tehlikeye sokmamak için ertelenen “Ermeni soykırımı” tasarısının 2 Haziran tarihinde Federal Meclis´in gündemine alınacağı açıklanmıştı.
Birlik Partileri CDU/CSU, Sosyal Demokrat Parti SPD ve Yeşiller Partisi´nce ortak hazırlanan ve “101 yıl önce Osmanlı İmparatorluğu´nda Ermeniler´e ve diğer Hıristiyan azınlıklara uygulanan soykırımı hatırlama ve anma” başlığını taşıyan tasarının büyük çoğunlukla kabul edilmesine kesin gözüyle bakılırken Ankara-Berlin hattındaki ilişkilerin bu karardan olumsuz etkileneceğinden yola çıkılıyor.
Son günlerde ardı ardına tüm partilerden “soykırım” kararından bu kez geri adım atılmayacağı mesajları gelirken, son olarak SPD´li Federal Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier oylamada kendisinin de önergeden yana oy kullanacağını söyledi. Şimdiye dek Türklerin ve Ermenilerin ortak şekilde tarihleriyle hesaplaşmalarını umduğunu ve dışarıdan bu hassas konuya karışmanın yanlış olduğunu düşündüğünü söyleyen Steinmeier, karar sonrası ilişkilerin zarar görmemesini dilediğini açıkladı.
Öte yandan göçmen sorunu konusunda Başbakan Angela Merkel´e yönelik eleştiriler sürüyor. Almanya´ya gelen mülteci sayısındaki büyük düşüşe rağmen, çok sayıda siyasetçi Merkel´i Almanya‘yı göçmen krizi konusunda Türkiye´ye aşırı bağımlı hale getirmekle suçlarken, Erdoğan´ın Avrupa´ya şantaj yaptığı, Merkel´in ise kendi siyasi kariyeri uğruna bu şantaja boyun eğmek durumunda kaldığı ifade ediliyor. Nitekim Merkel´in koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti´nin Genel Başkan Yardımcısı Schäfer-Gümbel, “Türkiye ile yapılan anlaşmanın yürümesi Başbakan Merkel´in sorumluğunda. Avrupa´nın değerleri söz konusu olduğunda bir indirime gidilmesi ise mümkün değil. Merkel´den beklediğimiz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´a itaat etmesi değil, anlaşmanın şartlarının yerine getirilmesini sağlaması” eleştirisinde bulundu.
Cem Özdemir´den eleştiri
Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir de, AB-Türkiye Mülteci Anlaşması´nın Avrupa´yı şantaja açık hale getirdiğini ve suçlunun Merkel olduğunu söyledi. Merkel´in Hıristiyan Birlik Partisi CDU´dan Federal Meclis Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Norbert Röttgen “Terör yasaları değiştirilmeden vize muafiyeti olmayacak. Merkel´in bunu Türkiye´ye net bir şekilde belirtmesi gerekli,” dedi.
Siyasi analistler Merkel´in uyumlu bir işbirliği yaptığı Başbakan Davutoğlu´nun istifası ve Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın terörle mücadele yasasını değiştirmeyeceğini açıklaması sonrasında zor bir durumla karşı karşıya kaldığını belirtiyorlar. Siyasi geleceğini adeta mülteci akınının engellenmesine bağlayan Merkel´in, Davutoğlu olmadan da pragmatik bir tavır sergilemeye özen göstereceği ve oluşabilecek gerilimleri engellemeye özen göstereceği tahmin ediliyor.
Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.
TürkiyeSiyonist emperyalizm ve iki manyak…
En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.
DünyaBir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.
TürkiyeGençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Siyonist emperyalizm ve iki manyak…
Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Genç ASAM
Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı
Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz
Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi
2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?
Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi
Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı
ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi
İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı
Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme
HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı
ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…
Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız
KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'
Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi
İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor
Helal telefon olsa alır mıydın?
Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük
Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025
Milletimizin başı sağ olsun
Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda
Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı
Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor
Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'
Yükleniyor
