Tarih: 29.03.2016 16:42

Moskova Ve Ankara İlişkileri Kopamaz

Facebook Twitter Linked-in

 

Ria Novosti

Türkiye Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Ankara ile Moskova´nın iki ülke arasında yaşanan kriz nedeniyle birbirlerini gözden çıkarmayacağından ve ilişkileri koparmayacağından emin olduğunu söyledi.

Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkilerde, Türk F-16 uçağının 24 Kasım 2015 tarihinde Suriye´de Rus uçağı SU-24´ü vurmasının ardından kriz yaşanıyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin söz konusu olayı, “sırtından hançerlenmek” olarak yorumlamıştı. Olaydan sonra Rusya Devlet Başkanı, ulusal güvenliği sağlamak adına Türkiye´ye ekonomik yaptırım uygulanmasına ilişkin bir kararname imzaladı.

Pazartesi günü Ankara´da düzenlenen basın toplantısında konuşan Kurtulmuş, “Türkiye ve Rusya komşu. Uzun yıllardır barış ve uyum içinde yaşıyorlar. Bazı konularda rakip olmamıza rağmen genel olarak ekonominin pek çok alanında başarılı bir iş birliği yürütülmekte. Türkiye, Rus uçağının düşürülmesi olayından duyduğu üzüntüyü dile getirmesinin yanında, bu gerilimin azaltılması ve ilişkilerin normalleşmesini savunuyor. Ne Türkiye Rusya´yı ne Rusya Türkiye´yi gözden çıkarır. Tarafların hiçbiri uçak krizi yüzünden ilişkileri gözden çıkaramaz.” dedi.

Numan Kurtulmuş, ayrıca Rus askeri müfettişleri heyetinin, 2011 yılında imzalanan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Güven ve Güvenlik Önlemlerin Güçlendirilmesine İlişkin Viyana Belgesi hükümlerine uyulup uyulmadığını kontrol etmek amacıyla değerlendirme yapmak üzere Türkiye´ye geldiğini bildirdi.

Başbakan Yardımcısı konuya ilişkin şunları kaydetti: “Biz 2-5 Şubat´ta Rus uçaklarının topraklarımız üzerinde uçuşuna, uçuş rotasındaki belirsizlik dolayısıyla izin vermemiştik. Şimdi Rus askeri heyetinin gelmesi ve taraflar arasındaki müzakereler olayın açıklığa kavuşmasına katkıda bulunabilir.'(Rusya,Ria Novosti-28.03.2016)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —